Τα δανέζικα αεροσκάφη υποκλοπών στην Κρήτη και τα ελληνικά P-3


Τα δανέζικα αεροσκάφη υποκλοπών στην Κρήτη και τα ελληνικά P-3

Τα δανέζικα αεροσκάφη υποκλοπών στην Κρήτη και τα ελληνικά P-3. Η συλλογή πληροφοριών στην Ανατολική Μεσόγειο και το μέλλον της Ελλάδας

Γράφει ο Ιωάννης Αναστασάκης, αντιπτέραρχος ε.α.

Είναι γνωστό το ενδιαφέρον πολλών χωρών για τα συμβαίνοντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στα πλαίσια αυτά, δικαιολογείται προφανώς και η παρουσία του αεροσκάφους Ηλεκτρονικού Πολέμου, κυρίως καταγραφής και υποκλοπών, της Δανικής Πολεμικής Αεροπορίας που πρόσφατα εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Ποιος είναι ο λόγος που μία χώρα φαινομενικά ουδέτερη, χωρίς ιδιαίτερο ενεργό ενδιαφέρον για την περιοχή, διαθέτει ένα μέσο καταγραφής και παρακολούθησης υψηλού κόστους;

Ο προφανής λόγος είναι ότι: «Η γνώση είναι δύναμη» ή άλλως: «centia potesta est» όπως έλεγαν οι Ρωμαίοι.

Η γνώση για το τι συμβαίνει γύρο από την Κρήτη και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, είναι ύψιστης ασφάλειας.

Θέματα που αφορούν τους υδρογονάνθρακες, τη συγκέντρωση στην περιοχή πολεμικών πλοίων διαφόρων χωρών, τις ροές μεταναστών και προσφύγων, την ξενόφερτη τρομοκρατία προς την Ευρώπη, είναι πληροφορίες ύψιστης στρατηγικής αξίας και Περιφερειακής Ασφάλειας.

Στο συγκεκριμένο αεροσκάφος Ηλεκτρονικού Πολέμου, φαίνεται χαρακτηριστικά το πλήθος κεραιών τύπου «σπάθης» στη ράχη της ατράκτου που καλύπτουν ευρύ φάσμα τηλεπικοινωνιών, καθώς και το μαύρο ατρακτίδιο στην κοιλιά της ατράκτου που περιλαμβάνει ανιχνευτές έρευνας και καταγραφής του εδάφους (air to ground surveillance- AGS).

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην αυλή μας, η Ελλάδα για να καλύψει το κενό έχει αποφασίσει την «αναπαλαίωση» των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3, που όταν θα καταφέρουν να καταστούν επιχειρησιακά, θα έχουν ήδη συμπληρώσει τόσες δεκαετίες πτήσης, που θα είναι η ώρα τους για να πάρουν πλήρη σύνταξη.

Θα είναι εκτός εποχής και απαιτούμενων δυνατοτήτων.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην γνωστή εκ των προτέρων λανθασμένη επιλογή της ανακαίνισης, εκτιμάται ότι θα αποκαλυφθεί στο εγγύς μέλλον.

Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στον κάθε φορολογούμενο να γνωρίσει τον βαθμό της χρηστής διαχείρισης των δημόσιων κονδυλίων σε εποχές δημοσιονομικής στενότητας.

Δηλαδή με απλά λόγια «που πάνε τα λεφτά» για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας και αν χρειάζεται να κάνουμε έρανο, δίκην ελεημοσύνης για την προμήθεια αμυντικών οπλικών συστημάτων.


(*) Ο αντιπτέραρχος (Ι) εα Ιωάννης Αναστασάκης, κατάγεται από το Οροπέδιο Λασιθίου. Είναι μέλος της ROSED (a pool of experts) που μελετά την «Ασφάλεια για την Οικονομική Ανάπτυξη» στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.



Πηγή: Armyvoice News

Let's block ads! (Why?)


Τα δανέζικα αεροσκάφη υποκλοπών στην Κρήτη και τα ελληνικά P-3 Τα δανέζικα αεροσκάφη υποκλοπών στην Κρήτη και τα ελληνικά P-3 Reviewed by olablogs on 18:06 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.