Οι ωκεανοί του πλανήτη θερμαίνονται 40% ταχύτερα απ’ ότι είχε προβλεφθεί

Perierga.gr - Οι ωκεανοί του πλανήτη θερμαίνονται 40% ταχύτερα απ' ότι είχε προβλεφθεί

Ένα νέο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science αποδεικνύει ότι οι ωκεανοί του πλανήτη θερμαίνονται περίπου 40% ταχύτερα από ό, τι είχε προβλεφθεί αρχικά από τους επιστήμονες. Η κατάσταση αυτή φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική τόσο για τα θαλάσσια πλάσματα όσο και για τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών.

Η διατήρηση της θερμοκρασίας των ωκεανών είναι ιδιαίτερης σημασίας για τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς οι ωκεανοί μπορεί να απορροφήσουν περισσότερο από το 93% της ηλιακής ενέργειας που παγιδεύεται από τα αέρια θερμοκηπίου. Στις συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών συγκαταλέγεται η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι ισχυρότερες καταιγίδες και η απώλεια των πλασμάτων της θάλασσας.

«Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβουμε το φαινόμενο της υπερθέρμανσης είναι να κοιτάξουμε τους ωκεανούς», επισημαίνουν οι επιστήμονες. Ενώ οι σύγχρονες τεχνολογικές μέθοδοι επέτρεψαν καλύτερες μετρήσεις της θερμοκρασίας των ωκεανών, ήταν αρκετά πιο δύσκολο να ληφθούν σαφή στοιχεία για τις θερμοκρασίες των ωκεανών πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν διανεμήθηκαν 4.000 πλωτά ρομπότ στους ωκεανούς.

Αυτό το δίκτυο ρομπότ βουτάει στον ωκεανό κάθε λίγες μέρες κάνοντας μετρήσεις θερμοκρασίας, PH και αλατότητας. «Τώρα που έχουμε ακριβείς μετρήσεις, μπορούμε να κατανοήσουμε και να προβλέψουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την αύξηση των θερμοκρασιών των ωκεανών», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

GD Star Rating
loading...

Let's block ads! (Why?)


Οι ωκεανοί του πλανήτη θερμαίνονται 40% ταχύτερα απ’ ότι είχε προβλεφθεί Οι ωκεανοί του πλανήτη θερμαίνονται 40% ταχύτερα απ’ ότι είχε προβλεφθεί Reviewed by olablogs on 10:58 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.