Σύννεφα που θυμίζουν… κύτταρα

Perierga.gr - Σύννεφα που θυμίζουν... κύτταρα εμφανίστηκαν στον ουρανό!

Μια… κουβέρτα από ασυνήθιστα σύννεφα με μορφή που θυμίζει κύτταρα, σχηματίστηκε πάνω από το Σίδνεϊ την Τρίτη, μετά από μια σειρά παράξενων καιρικών φαινόμενων τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα περίεργα σύννεφα εμφανίστηκαν κατά μήκος της ακτής της Νέας Νότιας Ουαλίας χαρίζοντας ένα εντυπωσιακό θέαμα, από συνωστισμένα σκοτεινά σύννεφα στον ουρανό.

Perierga.gr - Σύννεφα που θυμίζουν... κύτταρα εμφανίστηκαν στον ουρανό!

Αν και ασυνήθιστο, οι ειδικοί λένε ότι το φαινόμενο δεν είναι ανησυχητικό. Τα συγκεκριμένα παράξενα σύννεφα, που σαν μορφή θυμίζουν κύτταρα, είναι γνωστά ως σύννεφα «mammatus». Πρόκειται δηλαδή για σύννεφα που σχηματίζονται από τον κρύο αέρα, ο οποίος κατεβαίνει προς τα κάτω, σε αντίθεση με τα συνηθισμένα σύννεφα, τα οποία βρίσκονται ψηλά στον ουρανό με μια πιο επίπεδη μορφή, λόγω των θερμών μαζών αέρα.

Perierga.gr - Σύννεφα που θυμίζουν... κύτταρα εμφανίστηκαν στον ουρανό!

Τα περίεργα σύννεφα Mammatus συνήθως σχηματίζονται σε συνδυασμό με μεγάλα σύννεφα cumulonimbus. Τα σύννεφα cumulonimbus είναι νέφη συνήθως ογκώδη και πυκνά, που συνδέονται με έντονα καιρικά φαινόμενα και έχουν μεγάλη κατακόρυφη ανάπτυξή, που οφείλεται στα βίαια ανοδικά ρεύματα του αέρα.

Συνήθως, οι αναταραχές στα σύννεφο cumulonimbus είναι αυτές που προκαλούν το σχηματισμό των σύννεφων mammatus. Αυτό συμβαίνει γιατί αντιστρέφεται η συνηθισμένη διαδικασία σχηματισμού νέφους ανοδικής ανάπτυξης, δημιουργώντας μια ανομοιογενή βάση σύννεφων.

Οι μετεωρολόγοι λένε η παρουσία των σύννεφων mammatus στον ουρανό προμηνύει την άφιξη καταιγίδων, χαλαζόπτωσης και ισχυρών ανέμων.

GD Star Rating
loading...

Let's block ads! (Why?)


Σύννεφα που θυμίζουν… κύτταρα Σύννεφα που θυμίζουν… κύτταρα Reviewed by olablogs on 16:58 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.