Γέφυρες από ρίζες δέντρων που… ζουν για αιώνες

Perierga.gr - Γέφυρες από ρίζες δέντρων που... ζουν για αιώνες

Στη βορειοανατολική Ινδία κατά μήκος των συνόρων του Μπαγκλαντές, το κράτος Meghalaya φιλοξενεί τις δύο πόλεις με τις υψηλότερες ετήσιες βροχοπτώσεις στη Γη, σύμφωνα με το ρεκόρ Γκίνες.

Το χωριό Mawsynram βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 467 ίντσες βροχή το χρόνο, ακολουθούμενο από την πόλη Cherrapunji, με 463 ίντσες της βροχής κάθε χρόνο. Οι γηγενείς βασίστηκαν στην εφευρετικότητα τους για να επιβιώσουν υπό αυτές τις συνθήκες, χαρακτηριστικό παράδειγμα της οποίας είναι οι γέφυρες από ρίζες.

Perierga.gr - Γέφυρες από ρίζες δέντρων που... ζουν για αιώνες

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των μουσώνων στην Ινδία, η οποία διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, οι ποταμοί στη Meghalaya πλημμυρίζουν, δυσκολεύοντας τις συνθήκες ζωής των ντόπιων. Ιστορικά, η φυλή που ζει σε αυτά τα μέρη, που ονομάζεται Khasi, έχτισε γέφυρες από μπαμπού για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των πλημμυρών, ωστόσο, οι δομές αυτές δεν μπόρεσαν να αντέξουν τις έντονες καταιγίδες με αποτέλεσμα γρήγορα να αχρηστεύονται.

Perierga.gr - Γέφυρες από ρίζες δέντρων που... ζουν για αιώνες

Έτσι, οι ντόπιοι στράφηκαν στα δέντρα Ficus elastica, που είναι ένα είδος συκιάς και έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να έχει πολύ ελαστικές ρίζες, οι οποίες μπορούν να διαμορφωθούν με διάφορους. Βέβαια, η διαδικασία ανάπτυξης των ριζών του δέντρου δεν είναι ούτε σύντομη ούτε απλή. Χρειάζονται 10 έως 30 χρόνια πριν οι ρίζες του δέντρου μπορούν να μεταμορφωθούν σε γέφυρα. Μόλις σχηματιστεί η γέφυρα, ωστόσο, μπορεί να ζήσει για αιώνες και να είναι αρκετά ανθεκτική ώστε να χωρέσει πάνω από 35 άτομα ταυτόχρονα.

Perierga.gr - Γέφυρες από ρίζες δέντρων που... ζουν για αιώνες

Η φυλή Khasi ξεκινά τη διαδικασία φυτεύοντας ένα δέντρο σε κάθε πλευρά της όχθης ενός ποταμού. Στη συνέχεια,  στρίβει τις ρίζες του δέντρου γύρω από μια αυτοσχέδια ξύλινη γέφυρα, η οποία βοηθά στο να καθοδηγήσει τις ρίζες στην άλλη πλευρά του ποταμού. Όταν οι ρίζες είναι αρκετά μακριές σε μήκος φτάνουν στην άλλη όχθη του ποταμού και με την πάροδο του χρόνου συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να ενισχύονται, καθιστώντας τη γέφυρα ισχυρότερη.

Perierga.gr - Γέφυρες από ρίζες δέντρων που... ζουν για αιώνες

Ενώ δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα στοιχεία για το πότε δημιουργήθηκε για πρώτη φορά μια γέφυρα από ρίζες δέντρων, ορισμένες ενδείξεις κάνουν λόγο για την ύπαρξή τους για πάνω από 100 χρόνια.

Πολλές από τις συγκεκριμένες γέφυρες είναι χτισμένες στον ποταμό Umshiang και προσελκύουν τουρίστες από όλο τον κόσμο. Μια από αυτές είναι η γέφυρα Ummunoi, η οποία θεωρείται η παλαιότερη του είδους στην περιοχή.

GD Star Rating
loading...

Let's block ads! (Why?)


Γέφυρες από ρίζες δέντρων που… ζουν για αιώνες Γέφυρες από ρίζες δέντρων που… ζουν για αιώνες Reviewed by olablogs on 19:10 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.