Ο Διαδούμενος αμέσως μετά την ανακάλυψη του στη Δήλο το 1846!


Elsa Kipiadou

Ο Διαδούμενος αμέσως μετά την ανακάλυψη του στη Δήλο το 1846 υποστηριζόμενος από δύο εργάτες από την Μύκονο. Εικονίζεται ένας αγένιος νεαρός αθλητής που μετά τη νίκη του, έχει δεμένη μία ταινία γύρω από το κεφάλι του, το διάδημα της νίκης!
Δίπλα του υπάρχει κορμός δέντρου, που είναι ριγμένο το ένδυμα του νέου και επάνω του στηρίζεται μια φαρέτρα, γεγονός που έχει οδηγήσει ορισμένους μελετητές στην ταύτιση της μορφής με τον θεό Aπόλλωνα γιατί ενσαρκώνει το αθλητικό ιδεώδες, αλλά και τις ιδανικές αναλογίες του γυμνού ανδρικού σώματος. Το άγαλμα έχει ύψος 1,95 cm και απομιμείται το χάλκινο έργο του Πολύκλειτου του 440-420π.χ. Ο Πολύκλειτος, διάσημος γλύπτης του Πελοποννησιακού εργαστηρίου, δούλευε στο Άργος γιατί καταγόταν από εκεί, ήταν συμμαθητής του Φειδία και φημιζόταν ως ο κορυφαίος δημιουργός αγαλμάτων νικητών σε αθλητικούς αγώνες και ξέρουμε ότι κάποια από τα έργα του εικόνιζαν περίφημους Ολυμπιονίκες. Ο Διαδούμενος είναι απο λευκό ελληνιστικό μάρμαρο και έχει ίχνη χρυσού στην πλάτη του. Η άποψη πως τα αγάλματα ήταν λευκά είναι σύγχρονη, ενώ στην πραγματικότητα ήταν πολύχρωμα και συχνά επιχρυσωμένα. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν ρώτησαν τον Πραξιτέλη ποια γλυπτά του θεωρεί τα καλύτερα, εκείνος απάντησε: «αυτά που έχει ζωγραφίσει ο Νικίας!» Δυστυχώς, ύστερα από τη μακροχρόνια παραμονή στο έδαφος τα χρώματα έχουν χαθεί ανεπανόρθωτα. Έχουν παραμείνει όμως υπολείμματα που αν και δεν είναι όλα ορατά με γυμνό οφθαλμό, μπορούν να ανιχνευτούν με τη σύγχρονη τεχνολογία.


Τον Διαδούμενο μπορείτε να τον θαυμάσετε και να δακρύσετε από την ομορφιά αυτού του αριστουργήματος, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας.

Let's block ads! (Why?)


Ο Διαδούμενος αμέσως μετά την ανακάλυψη του στη Δήλο το 1846! Ο Διαδούμενος αμέσως μετά την ανακάλυψη του στη Δήλο το 1846! Reviewed by olablogs on 23:12 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.