Ανοχύρωτος ο πληθυσμός απέναντι στη γρίπη -Ανεμβολίαστο το 75% των ασθενών

Τη στιγμή που η γρίπη προελαύνει στην Ελλάδα, το ΚΕΕΛΠΝΟ καταλήγει στην ανησυχητική διαπίστωση ότι ο πληθυσμός παραμένει «ανοχύρωτος», καθώς πάνω από 8 στους 10 που κατέληξαν από επιπλοκές του ιού, δεν είχαν εμβολιαστεί. 

Οι επιστήμονες καταγράφουν σταθερά αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης σε όλες τις ηλικίες. Πρόκειται για βρέφη κάτω του ενός έτους και ανθρώπους μέχρι και 90 ετών. 

Το «ένοχο» στέλεχος του ιού, που έχει απομονωθεί εργαστηριακά είναι το ΑΗ1Ν1 pdm09. Το συγκεκριμένο στέλεχος καλύπτεται από το αντιγριπικό εμβόλιο που κυκλοφορεί στο εμπόριο, όμως δεν έχει χρησιμοποιηθεί από την πλειονότητα των ανθρώπων, ακόμη και από άτομα που υπάγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. 

Οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των περαστικών και οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καλούν τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια όταν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Επισημαίνουν ότι η χρήση αντιικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται μετά από ιατρική εκτίμηση.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, με το τελευταίο θύμα να είναι ένα βρέφος ηλικίας κάτω των 12 μηνών, με υποκείμενο νόσημα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν 21 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, ενώ συνολικά νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ 165 άτομα. 

Σε ΜΕΘ εισήχθησαν και εννέα παιδιά, τα περισσότερο εκ των οποίων ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και, ως επί το πλείστον, δεν είχαν εμβολιαστεί. 

Στην προ ημερών συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το ΚΕΕΛΠΝΟ, τονίστηκε ότι το 75% των ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ δεν είχαν εμβολιαστεί. Το ποσοστό των ανεμβολίαστων ανθρώπων ανάμεσα σε αυτούς που κατέληξαν λόγω επιπλοκών του ιού ανέρχεται στο -τρομακτικό- 84%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη, κάθε χρόνο, τη ζωή τους χάνουν από επιπλοκές της γρίπης 30.000 με 40.000 άνθρωποι. 

ΓΓ Δημόσιας Υγείας: Απέχουμε από τους στόχους του ΠΟΥ

Οπως ανέφερε ο γγ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, φέτος τα ποσοστά εμβολιασμού ήταν καλύτερα από πέρυσι, τόσο στην κοινότητα όσο και στους επαγγελματίες υγείας. 

Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς, ωστόσο, η άποψη της ΠΟΕΔΗΝ είναι κατηγορηματικά αντίθετη, καθώς υποστηρίζει ότι μόλις το 20% των επαγγελματιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας εμβολιάζεται κάθε χρόνο. 

Ο κ. Μπασκόζος παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα απέχει από τους στόχους που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος συνιστά τον εμβολιασμό του 75% των ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. 

Το υπουργείο Υγείας προχωρά στην προμήθεια ακόμη 50.000 εμβολίων, είπε ο κ. Μπασκόζος, επαναλαμβάνοντας ότι ακόμα και τώρα μπορεί κάποιος που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστεί. Ο κ. Μπασκόζος είπε επίσης, ότι τα Νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά περιστατικά,  τονίζοντας ότι σήμερα ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ που λειτουργούν είναι ο μεγαλύτερος.

Ανέφερε ότι το 2011 λειτουργούσαν 540 κρεβάτια ΜΕΘ και 154 ήταν κλειστά, το 2014, 475 ήταν ανοιχτά και 103 κλειστά και σήμερα έχουμε 552 κρεβάτια ΜΕΘ σε λειτουργία και 63 κλειστά.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι τα κρούσματα της γρίπης παρουσιάζουν αυξητική τάση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο - Μάρτιο. 

Τα βασικά προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης:

-Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

-Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

-Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

-Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

-Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Let's block ads! (Why?)


Ανοχύρωτος ο πληθυσμός απέναντι στη γρίπη -Ανεμβολίαστο το 75% των ασθενών Ανοχύρωτος ο πληθυσμός απέναντι στη γρίπη -Ανεμβολίαστο το 75% των ασθενών Reviewed by olablogs on 16:26 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.