Ο λήσταρχος Νταβέλης είναι ένα από τα πιο θρυλικά πρόσωπα της ελληνικής ιστορίας μετά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Μόλις στα 22 του, ο Νταβέλης ήταν ένας ληστής που προκαλούσε πανικό στις επίσημες αρχές του ελληνικού κράτους καθώς ήταν εκείνος που είχε ηγηθεί της απαγωγής του Γάλλου λοχαγού Μπερτό, γεγονός αυτό προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο και έκανε τον Χρήστο Νταβέλη πλουσιότερο κατά 30.000 δραχμές, όσο ήταν δηλαδή τα λύτρα, ποσό υπέρογκο εκείνη την εποχή.
Το 1856, ο Νταβέλης έπεφτε νεκρός έπειτα από ένοπλη συμπλοκή του με την χωροφυλακή. Ήταν μόλις 26 χρονών και ο θρύλος λέει πως τον σκότωσε ο Ιωάννης Μέγας, πάλαι ποτέ αδελφικός του φίλος και πρωτοπαλίκαρό του που εντάχθηκε στην χωροφυλακή κάνοντας σκοπό της ζωής του να τον σκοτώσει αφού οι δυο τους έγιναν εχθροί για μάτια της Ιταλίδας κόμισσας Λουίζας Μπανκόλι!
Ο Νταβέλης κρυβόταν σε μια σπηλιά κάπου στην Πεντέλη, που έτσι κι αλλιώς ήταν φημισμένη. Αφού συνδέθηκε και με αυτόν, η φήμη της απλά εκτοξεύτηκε: πήρε μάλιστα και το όνομά της από αυτόν. Το θρυλικό σπήλαιο του Νταβέλη υπήρξε, κατά την περίοδο της αρχαιότητας, το ιερό του θεού Πάνα και κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων ένα ερημητήριο ασκητών, στο οποίο πολλοί εξ΄αυτών έζησαν μέχρι το τέλος της ζωής τους. Το πραγματικό σούσουρο ωστόσο αναφορικά με το σπήλαιο του Νταβέλη προέκυψε στα πρώτα χρόνια της χούντας.
Οι δικτάτορες θεωρούσαν πως ο συγκεκριμένος χώρος ήταν ένα εξαιρετικό στρατηγικό σημείο και προσπάθησαν να το διαμορφώσουν και να το κάνουν αρχηγείο τους. Οι φήμες πως οι χουντικοί, στην πραγματικότητα έψαχναν τον χαμένο θησαυρό του Νταβέλη έδιναν και έπαιρναν στα πηγαδάκια της Αθήνας της εποχής. Η πτώση της Χούντας άφησε τις εργασίες -και τις φήμες- στη μέση αλλά το 1977, για αδιευκρίνιστους λόγους, το ελληνικό κράτος τις ξεκίνησε εκ νέου. Και μάλιστα σε καθεστώς πλήρους μυστικότητας.
Οι εργασίες γινόντουσαν υπό την επίβλεψη του στρατού και 24 ώρες το 24ωρο στο σημείο υπήρχαν σκοπιές από φαντάρους. Ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ταχυδρόμου» που έβγαζε στη φόρα τις εργασίες στο σπήλαιο ανάγκασε τον στρατό να παραδεχθεί δημόσια τις εργασίες αλλά όχι και τον σκοπό τους! Αντίθετα, το ΓΕΣ τόνισε πως ο λόγος για τις εργασίες ήταν άκρως απόρρητος.
Οι φήμες, όπως ήταν λογικό, άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν. Η συνωμοσιολογία, αντίθετα με τις φήμες που είχαν προκύψει δέκα χρόνια πριν και που έκαναν λόγο για φιλαργυρία των δικτατόρων, πήρε μορφή… γεωπολιτικής ανάλυσης.
Το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι, αγαπημένα θέματα για κάθε συνωμοσιολόγο εκείνα τα χρόνια στην Ελλάδα, βρισκόντουσαν -σύμφωνα με τις θεωρίες της εποχής- πίσω από τις εργασίες. Λεγόταν μάλιστα πως είχαν «παραγγείλει» από το ελληνικό κράτος μια μυστική βάση για την (μυστική πάντα) εκκίνηση διάφορων αποστολών.
Τα έργα κράτησαν μέχρι το 1983 και στα έξι χρόνια διάρκειάς τους ποτέ δεν έγινε γνωστή η ακριβής στοχοθεσία τους. Σε όλο αυτό το διάστημα, η μια θεωρία ξεπηδούσε μετά την άλλη και κάθε μία από αυτές θα μπορούσε να είναι και ένα διαφορετικό επεισόδιο για το X-Files.
Άλλοι έλεγαν πως το σημείο γύρω από το σπήλαιο ήταν ξεχωριστό και πρόσφερε υπεράνθρωπες δυνατότητες σε όσους μπορούσαν να εγκλωβίσουν την ουσία που «κυκλοφορούσε» στον αέρα. Άλλοι έλεγαν πως στην περιοχή έχει βρεθεί ένα UFO και γίνονται πειράματα πάνω του. Παραπλεύρως αυτών των φημών είχαν αρχίσει να ακούγονται και διάφορα τρελά και παλαβά πράγματα όπως από την σπηλιά έβγαιναν άγγελοι, διάβολοι και άλλα τέτοια.
Γενικότερα, στους κλειστούς κύκλους όσων ασχολούνται με τα μυστηριώδη και ανεξήγητα φαινόμενα το σπήλαιο της Πεντέλης είναι ένα αληθινό τοτέμ: τόσες μαζεμένες αλλόκοτες ιστορίες ούτε η Ζώνη του Λυκόφωτος…
ΠΗΓΗ
Το αίνιγμα των κρυφών στοών: Τα απόρρητα έργα του στρατού στη σπηλιά του Νταβέλη
Reviewed by olablogs
on
23:35
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου