Τραυματισμοί και προβλήματα υγείας μπορούν να εμφανιστούν από λάθη στην γυμναστική υψηλής έντασης.
Τα άτομα που κάνουν προπονήσεις υψηλής έντασης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού, ειδικά στα γόνατα και στους ώμους, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Rutgers. Μάλιστα η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες ηλικίας 20 έως 39 είχαν περισσότερους τραυματισμούς.
Αυτές οι προπονήσεις, οι οποίες συνδυάζουν αερόβια άσκηση, την ενδυνάμωση και μέρος καλλισθενικής γυμναστικής έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, με γνώμονα την αποτελεσματικότητα της άσκησης για την επίτευξη των στόχων της γυμναστικής σε λιγότερο χρόνο.
Η μελέτη στο «Journal of Sports Medicine and Physical Fitness» αναφέρει ότι παρόλο που αυτό το είδος γυμναστικής είναι αποτελεσματικό στη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής φυσικής κατάστασης, ενισχύοντας την δύναμη, την ανάπτυξη μυϊκής μάζας και την απώλεια λίπους, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο τραυματισμού.
Αυτές οι προπονήσεις αναφέρεται ότι είναι κατάλληλες για όλους. Ωστόσο, πολλοί ασκούμενοι, ειδικά αρχάριοι, δεν έχουν την ευελιξία, την κινητικότητα, την δύναμη και το μυικό σύστημα για να εκτελέσουν αυτές τις ασκήσεις.
Αναλύοντας τα αρχεία στο National Electronic Injury Surveillance System (Εθνικό Σύστημα Επιτήρησης Ηλεκτρονικών Τραυματισμών) από το 2007 έως το 2016, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 3.988.902 τραυματισμοί προκλήθηκαν από εξοπλισμό όπως kettlebell, Box ή calisthenics, burpees, push-ups και lunges. Οι περισσότεροι τραυματισμοί αφορούσαν τα γόνατα, τους αστραγάλους και τους ώμους.
Οι ασκούμενοι που εκτελούν αυτές τις προπονήσεις χωρίς επίβλεψη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού από κακή εκτέλεση των ασκήσεων και υπερβολική χρήση του μυικού τους συστήματος.
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτοί οι τύποι τραυματισμών – ειδικά από επαναλαμβανόμενη υπερφόρτωση στο γόνατο – μπορούν να οδηγήσουν σε οστεοαρθρίτιδα.
Οι αρχάριοι σε αυτές τις προπονήσεις πρέπει να μιλούν με τον γιατρό τους και πάντα να είναι υπό την επίβλεψη έμπειρων εκπαιδευτών οι οποίοι να ξέρουν πώς να ελαχιστοποιούν τους τραυματισμούς ή ακόμη καλύτερα να τους αποφύγουν.
Σίγουρα δεν πρέπει να αποθαρρύνουμε τους ασκούμενους από αυτό το είδος προπόνησης λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων για την υγεία τους, αλλά πάντα να συνιστούμε να κατανοήσουν τις προϋπάρχουσες συνθήκες και τις σωματικές αδυναμίες που μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιο τραυματισμό.
Η αποτελεσματικότητα και οι δυνατότητες ενός καλού προσωπικού προπονητή (personal trainer) εξαρτάται από την ικανότητα να σχεδιάσει σωστές προπόνησης για τους ασκούμενους του. Η αποτελεσματικότητα των προπονήσεων που σχεδιάζει εξαρτάται από την αρχική προσέγγιση και τη φυσική αξιολόγηση του ασκούμενου.
*Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.
Οι κίνδυνοι από την γυμναστική υψηλής έντασης – Τι πρέπει να προσέχετε
Reviewed by olablogs
on
19:55
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου