Ελληνοτουρκικά - Πρακτορείο Anadolu: «Όποιος κυριαρχεί στη Μεσόγειο, μπορεί να ελέγχει τρεις ηπείρους»
Νέο τουρκικό δημοσίευμα από το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu» έρχεται να ταράξει εκ νέου τα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς παρουσιάζει καινούριο χάρτη – πρόκληση, που αποτυπώνει για ακόμη μία φορά τις παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Anadolu γίνεται μία προσπάθεια ανάλυσης της πρόσφατης συμφωνίας της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Άγκυρα, η οποία περιγράφεται ως «χαστούκι στην Κύπρο και την Ελλάδα». Ο Τούρκος αναλυτής και δημοσιογράφος Μεχμέτ Α. Καντζί επαναφέρει το «δόγμα Ατατούρκ», το οποίο υποστηρίζει πως δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά αντίθετα μια ολόκληρη περιοχή που θα πρέπει να προστατευθεί, ενώ τονίζεται με έμφαση πως όποιος κυριαρχεί στην περιοχή της Μεσογείου, μπορεί να κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους.
Ο αρθρογράφος στο εν λόγω άρθρο αναφέρεται στα πρόσφατα «κατορθώματα» της Τουρκίας, όπως επί παραδείγματι, η Πηγή Ειρήνης, ο Κλάδος Ελαίας κλπ, τα οποία αποτελούν την απάντηση στις προσπάθειες αποκλεισμού της από την περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ενώ θεωρεί πως η Τουρκία οφείλει να επεκταθεί όσον αφορά τη γεωπολιτική γραμμή άμυνάς της, σε μια μεγαλύτερη περιοχή.
Στη συνέχεια του άρθρου γίνεται λόγος για τα καινούρια drones της Άγκυρας, τα οποία έχουν κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου εκεί και ειδικότερα για το droneUAV, το οποίο προσγειώθηκε στα κατεχόμενα στις 16 Δεκεμβρίου, γεγονός που συνιστά απάντηση στα τρία ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, που απογειώθηκαν από την Κρήτη, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο της ΤΔΒΚ.
Το προκλητικό δημοσίευμα του Anadolu επισήμανε πως κατά τη διάρκεια των πτήσεων του Drone UAV, η Ελλάδα εξακολουθούσε να προκαλεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών F-16, στην άσκηση «Ατσάλινο Βέλος» υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση, στέλνοντας το drone, το οποίο αποδείχτηκε αρκετά ισχυρό, ώστε να προκαλέσει ανησυχία στις ελληνικές δυνάμεις.
Παράλληλα, επεσήμανε πως η Κυπριακή Δημοκρατία αντί να πάρει μαθήματα ιστορίας του πρόσφατου παρελθόντος και βασιζόμενη στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Ελλάδας, προκαλεί, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά», η οποία ενδέχεται να εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αφού οι φιλοδοξίες των Ελληνοκυπρίων υπερβαίνουν τις οικονομικο-στρατιωτικές δυνατότητές τους.
Κλείνοντας ο αρθρογράφος υποστηρίζει πως από τη στιγμή που το Μνημόνιο μεταξύ Τρίπολης και Τουρκίας τεθεί σε ισχύ, θα είναι πλέον υπαρκτή η νομική βάση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο τρίγωνο Αλ Χομς, Ζλιτάν, Μισράτα, με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων της GNA απέναντι στο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος στηρίζεται «στις πλάτες» της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου