Δεν θα μυρίσει Χριστούγεννα στο σπίτι, αν δεν ψήσουμε μελομακάρονα με πορτοκάλι μέλι και γαρίφαλο. Ιδού λοιπόν η συνταγή.
Το debate, μελομακάρονο ή κουραμπιές είναι πάντοτε αμφίρροπο κάτι τέτοιες εποχές. Ωστόσο, στα σπίτια η πιο συνηθισμένη εικόνα είναι πλάι στην πιατέλα με τους αχνισμένους κουραμπιέδες, να αραδιάζονται μελωμένα, αρωματικά μελομακάρονα.
Υλικά
- 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
- 3 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
- 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια μέλι
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
- Το χυμό και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι + Μια φλούδα ακόμη για το σιρόπι
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 200 γρ. τριμμένα καρύδια
Εκτέλεση
– Φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε ένα φλιτζάνι μέλι, τη φλούδα πορτοκαλιού, το ξυλάκι κανέλας και ένα ποτήρι νερό. Βράζουμε ώσπου να λιώσει όλο το μέλι.
-Καλό είναι να ετοιμάσουμε το σιρόπι από νωρίς, ώστε να έχει κρυώσει ώσπου να βγουν τα μελομακάρονα.
-Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα, χωρίς να το κάψουμε. Σε ένα μεγάλο δοχείο, βάζουμε το σιμιγδάλι και ρίχνουμε σιγά, σιγά το λάδι. Ανακατεύουμε
-Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, 1 φλιτζάνι μέλι, το κονιάκ, ½ φλιτζάνι ζάχαρη, το γαρίφαλο και την κανέλα.
-Αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη σόδα και ενώνουμε τα υγρά με τα στερεά υλικά. Πλάθουμε με τα χέρια ώστε να πάρουμε μια μαλακή ζύμη.
-Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί κουζίνας με λαδόκολλα και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα 3-4 εκατοστών, σε οβάλ σχήμα. Με ένα πηρούνι κάνετε μικρές τρύπες στην επιφάνεια, για να σταθεί το καρύδι και να πιει καλύτερα το σιρόπι.
-Ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, ώσπου να πάρουν χρώμα.
-Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το μέλι που περίσσεψε με ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει ώσπου να λιώσει το μέλι. Αποσύρουμε από τη φωτιά
-Βγάζουμε τα μελομακάρονα και όπως είναι ζεστά τα βουτάμε λίγα, λίγα στο σιρόπι, γυρίζοντας με κουτάλα προσεκτικά ώστε να πιουν σιρόπι.
-Τοποθετούμε τα σιροπιασμένα μελομακάρονα σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το καρύδι τριμμένο και έξτρα κανέλα αν το επιθυμούμε.
Πηγή: iefimerida.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – newsitamea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου