Ποια γεμιστά; Τώρα στη νηστεία , να δοκιμάσεις “αδειαστά”!

Στην ελληνική κουζίνα τα γεμιστά φτιάχνονται κυρίως από ντομάτες και πιπεριές, ενώ το πιάτο γαρνίρεται με πατάτες ή κολοκυθανθούς. Αρκετές φορές γεμίζονται μελιτζάνες ή κολοκυθάκια, τα οποία σερβίρονται με αυγολέμονο ή γιαούρτι.

H γέμιση γίνεται συνήθως με ρύζι ή και κιμά, ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό, ενώ σε παραλλαγή της Πολίτικης κουζίνας χρησιμοποιούνται κουκουνάρια, σταφίδες και κανέλα αντί για κιμά. Στην Κρήτη παλιότερα συνηθίζονταν τα γεμιστά με πληγούρι. Σε σύγχρονες παραλλαγές χρησιμοποιείται φέτα ή μπέικον.

Ο food blogger Σπύρος Παγιατάκης δίνει λύση στο πρόβλημα με την “απόλυτη” συνταγή του για… αδειαστά! Ιδού λοιπόν η συνταγή και το σκεπτικό του ίδιου που τον οδήγησε εκεί.

Επειδή μου αρέσουν τα γεμιστά αλλά βαριέμαι τρελά όλη την παραπάνω διαδικασία, είπα να τα βάλω χωρίς τα “απ’ έξω” και τελικά να κάνω αδειαστά!

Στην πραγματικότητα είναι ένα πιλάφι φούρνου με λαχανικά και μυρωδικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο λαχανικό θέλετε, καθώς επίσης και ότι ρύζι θέλετε. Στην ουσία είναι όλα τα υλικά που χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε γεμιστά, χωρίς τον μπελά! Το σπίτι θα μυρίσει κανονικότατα γεμιστά αλλά με λιγότερο κόπο! Η γεύση θα είναι η ίδια αλλά χωρίς τα περιττά (για κάποιους) φλούδια. Και μην ξεχάσετε τη φέτα!!!

Υλικά για ένα μεγάλο πιρέξ (4 μεγάλες – 6 κανονικές μερίδες)

  • 500 γρ. ρύζι γλασέ (ή καρολίνα, ή όποιο άλλο χρησιμοποιείτε στα γεμιστά)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μέτρια μελιτζάνα
  • 2 κολοκυθάκια
  • 3 μεγάλες ντομάτες
  • 3 πιπεριές
  • 2 κουταλιές φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 2 κουταλιές φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 7 κουταλιές λάδι
  • 4 κούπες νερό (και άλλες δύο για συμπλήρωμα)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 200C.
  • Σε ένα multi λιώνουμε 1 1/2 ντομάτα, 1 πιπεριά, την μελιτζάνα και τα κολοκύθια.
  • Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε  τα λιωμένα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι, τις 4 κούπες νερό, το ρύζι, τα μυρωδικά και μόλις πάρει βράση μεταφέρουμε σε ένα ταψί ή ένα πιρέξ.
  • Σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μισή ώρα.
  • Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσθέτουμε 1 κούπα νερό ή λίγο παραπάνω -αν δούμε ότι είναι πολύ στεγνό, ανακατεύουμε με προσοχή.
  • Κόβουμε σε ροδέλες τις υπόλοιπες ντομάτες και τις πιπεριές και τις στρώνουμε στην επιφάνεια.
  • Ψήνουμε χωρίς να σκεπάσουμε για άλλη μισή ώρα τσεκάροντας αν χρειαστεί λίγο νερό ακόμα.
  • Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο, το σκεπάζουμε πάλι με το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα τουλάχιστον.

Καλή όρεξη!!!

Σπύρος Παγιατάκης www.livetobake.gr

Let's block ads! (Why?)

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – newsitamea.gr
Ποια γεμιστά; Τώρα στη νηστεία , να δοκιμάσεις “αδειαστά”! Ποια γεμιστά; Τώρα στη νηστεία , να δοκιμάσεις “αδειαστά”! Reviewed by Unknown on 00:35 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.