Ελληνοτουρκικά - Τα πέντε (5) σημεία “αξιώσεων” της Άγκυρας στο Αιγαίο & το τουρκικό παραλήρημα (Vid)

Ύστερα από τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για την αποστρατικοποίηση 16 ελληνικών νησιών, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στα ζητήματα, που αφορούν στα νησιά, την υφαλοκρηπίδα και τους φυσικούς πόρους.

Ο Τσαγατάι Ερτζίγιες, αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας, σε κείμενό του που αναρτήθηκε στο «Twitter», έκανε λόγο για πέντε σημεία των αξιώσεων της Τουρκίας στην περιοχή του Αιγαίο, τα οποία αφορούν:

α. στα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας,

β. στο καθεστώς αφοπλισμού των νησιών (ιδιαίτερα του Αν. Αιγαίου),

γ. στο νομικό καθεστώς για βραχονησίδες και μικρότερα νησιά (ειδικά για τα Ίμια),

δ. στον εθνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων,

ε. στον καθορισμό της δικαιοδοσίας για τις δράσεις έρευνας και διάσωσης.

Η αναλυτική περιγραφή των παραπάνω αξιώσεων δημοσιεύτηκε στο: http://www.mfa.gov.tr/default.en.mfa

Και ενώ η Τουρκία παρουσιάζει τις αξιώσεις της για την περιοχή του Αιγαίου, ο Χ. Ακάρ δεν δίστασε να κατηγορήσει ευθέως την Ελλάδα για παραβίαση των συμφωνιών, καθώς από τα 23 νησιά, στα 16 υπάρχει ελληνικός στρατός, που θα πρέπει να αποχωρήσει, καλώντας την για συμμόρφωση στη βάση των διεθνών συνθηκών και ενίσχυσης των σχέσεων «καλής γειτονίας».

Παράλληλα, ο κ. Ακάρ θεώρησε ως παράδοξο και πρωτοφανές το γεγονός πως μία χώρα σαν την Ελλάδα, έχει ανακηρύξει στη θάλασσα 6 ναυτικά μίλια και στον εναέριο χώρο της 10 ναυτικά μίλια, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της σε αυτό το ζήτημα.

Απόσπασμα από την εκπομπή “Ώρα Ελλάδος” στον OPEN, 23.01.2020

Let's block ads! (Why?)

Ελληνοτουρκικά - Τα πέντε (5) σημεία “αξιώσεων” της Άγκυρας στο Αιγαίο & το τουρκικό παραλήρημα (Vid) Ελληνοτουρκικά - Τα πέντε (5) σημεία “αξιώσεων” της Άγκυρας στο Αιγαίο & το τουρκικό παραλήρημα (Vid) Reviewed by Unknown on 10:29 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.