Μουρουνέλαιο: Ποια η διαφορά από τα ιχθυέλαια & πού βοηθά-ΦΩΤΟ



Το μουρουνέλαιο παράγεται από το συκώτι των λευκών ψαριών, όπως της μουρούνας, του μπακαλιάρου, του γάδου κλπ.
Τα ιχθυέλαια από την άλλη, παράγονται από τη σάρκα των λιπαρών ψαριών, όπως είναι ο σολομός, η ρέγκα και η σαρδέλα.
Παρά την έντονη και για πολλούς δυσάρεστη γεύση του, το μουρουνέλαιο θεωρείται εξαιρετική τροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη A που είναι πολύ σημαντική για την όραση και την ανάπτυξη των οστών, βιταμίνη D που συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, βιταμίνη K που βοηθά στην πήξη του αίματος και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Δείτε αναλυτικά τα οφέλη από την κατανάλωση μουρουνέλαιου:

Προστατεύει την καρδιά και προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνει την αθηρωματική πλάκα που προκαλεί απόφραξη των αρτηριών και υπέρταση.


Ωφελεί σημαντικά την ανάπτυξη των παιδιών, καθώς τα προστατεύει από ασθένειες και τους προσφέρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά και λιπαρά οξέα. Κατά την περίοδο της ανάπτυξης, το μουρουνέλαιο είναι σημαντικό για υγιή οστά και δόντια.

Οι βιταμίνες και τα λιπαρά οξέα που περιέχει μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Το μουρουνέλαιο εφαρμόζεται και τοπικά, επιταχύνοντας την επούλωση των τραυμάτων.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που αποτελούν κύριο συστατικό του μουρουνέλαιου, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα για τις αρθρώσεις στα γόνατα, ειδικά σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε αρθροπλαστική.

Η ραχίτιδα και η οστεομαλακία είναι διαταραχές που οφείλονται σε έλλειψη βιταμίνης D και έχουν ως αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται αδύναμα και μαλακά και να κινδυνεύουν από κατάγματα. Η οστεομαλακία αναπτύσσεται σε ενήλικες, ενώ η ραχίτιδα σε παιδιά. Το μουρουνέλαιο αποτελεί ένα ισχυρό όπλο κατά της αποδυνάμωσης των οστών.

Μελέτη έδειξε ότι το μουρουνέλαιο μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας κατά του εκφυλισμού της όρασης που προκαλείται με το πέρασμα των χρόνων.

Σε μία από τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών και της παρατεταμένης έλλειψης φυσικού φωτός κατά τους χειμερινούς μήνες, τη Νορβηγία, διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν συχνά μουρουνέλαιο ήταν λιγότερο επιρρεπείς στην κατάθλιψη και ότι η τάση αυτή ήταν ευθέως ανάλογη με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο χρησιμοποιούσαν μουρουνέλαιο. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια κουταλιά της σούπας μουρουνέλαιο καθημερινά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 30%.
ΠΗΓΗ: Onmed.gr
Let's block ads! (Why?)
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea.gr
Μουρουνέλαιο: Ποια η διαφορά από τα ιχθυέλαια & πού βοηθά-ΦΩΤΟ Μουρουνέλαιο: Ποια η διαφορά από τα ιχθυέλαια & πού βοηθά-ΦΩΤΟ Reviewed by Unknown on 10:35 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.