Τα καροτενοειδή είναι φυσικές χρωστικές, συνήθως κόκκινου, πορτοκαλί ή κίτρινου χρώματος.
Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών και τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και αποτελούν βασική διατροφική πηγή βιταμίνης Α για τον άνθρωπο.
Έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια, οι παθήσεις των ματιών και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Τα οφέλη τους αποδίδονται στην αντιοξειδωτική τους δράση. Ένα καροτενοειδές που ονομάζεται βήτα-καροτίνη παρέχει επιπρόσθετα οφέλη για τον οργανισμό, καθώς μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α. Δύο άλλα καροτενοειδή, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, προστατεύουν τα μάτια επειδή απορροφούν το μπλε φως που εισέρχεται στον οφθαλμό.
Δείτε σε ποιες τροφές βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά:
Καρότο
Γλυκοπατάτα
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, λαχανίδα)
Ντομάτα
Δαμάσκηνο
Βερίκοκο
Μπρόκολο
Μάνγκο
Πορτοκαλί κολοκύθα
Αρακάς
Μανταρίνι
Πεπόνι
Καλαμπόκι
Πορτοκάλι
Κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλί πιπεριά
Παπάγια
Λαχανάκια Βρυξελλών
ΠΗΓΗ: Onmed.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου