Συντροφεύει κυρίως τις πιο παρεΐστικες βραδιές μας, κι ενώ δεν παύει να είναι αλκοόλ, μας χαρίζει μερικά οφέλη, ειδικά την περίοδο που το κρυολόγημα βρίσκεται σε έξαρση.
Η ονομασία του το λέει καθαρά: ρακή με μέλι. Προσθέστε και λίγη κανέλα, βράστε το σε ένα κατσαρολάκι κι έχετε μπροστά σας το περίφημο ελληνικό ποτό, η φήμη του οποίου φτάνει σε όλο τον κόσμο και που είναι κάτι παραπάνω από ποτό της παρέας.
Σίγουρα ταιριάζει στις φιλικές βραδιές, αλλά λόγω των υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του, έχει κι έναν πιο ωφέλιμο χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, το γεγονός ότι βράζεται και μας δίνει ένα ζεστό αποτέλεσμα είναι άκρως ανακουφιστικό τον χειμώνα, που χρειαζόμαστε ζεστά ροφήματα να μας βοηθήσουν με την καταρροή και τον πονόλαιμο.
Το βασικό συστατικό του, η κρητική ρακή ή τσικουδιά, προέρχεται από σταφύλια και είναι προϊόν απόσταξής τους, έχοντας υποστεί ζύμωση στα βαρέλια. Η χωνευτική του δράση είναι γνωστή σε όσους το καταναλώνουν πιο συχνά, ειδικά αν έρθει έπειτα από ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά, ενώ σε περιόδους κρυολογήματος και πονόλαιμου, μπορεί να ανακουφίσει τον λαιμό και να απαλύνει τον πονόλαιμο, αλλά και τον βήχα, μειώνοντας τον ερεθισμό. Σε αυτό φυσικά βοηθά και το μέλι, το οποίο έχει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ είναι και αντιοξειδωτικό.
Το μέλι είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β σε μικρές ποσότητες, ενώ αρκεί να θυμάστε ότι όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του, τόσο περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχει. Συν τοις άλλοις, το μέλι τονώνει το ανοσοποιητικό κι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, ωφελώντας σε γαστρεντερικές διαταραχές.
Μαζί με το μέλι και τη ρακή, συνήθως βρίσκουμε και κανέλα στο ποτό μας, η οποία προσδίδει έξτρα οφέλη στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά μπαχαρικά του κόσμου. Η κανέλα έχει επίσης αντιμικροβιακή δράση, παίζοντας κι αυτή το ρόλο της σε περίπτωση κρυολογήματος, ενώ ενισχύει κι αυτή το ανοσοποιητικό. Προσθέτοντας, μάλιστα, και γαρύφαλο στη συνταγή, αυξάνετε τα φλαβονοειδή και την αντιοξειδωτική του δράση στην αντιμετώπιση φλεγμονών.
Πώς θα το φτιάξετε;
Για 4 σφηνάκια ρακής, θα χρειαστείτε 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι, 4 γαρύφαλλα και λίγη κανέλα σε σκόνη. Προσθέστε σε ένα μπρίκι ή κατσαρολάκι όλα τα υλικά εκτός από το μέλι και αφήστε να ζεσταθεί. Στη συνέχεια προσθέστε το μέλι και ανακατέψτε, πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί αρκετά ώστε να πάει να βράσει, αποσύρετε από τη φωτιά και σερβίρετε.
Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται πάντα για αλκοολούχο ποτό, που πρέπει να το καταναλώνετε με μέτρο.
ΠΗΓΗ: Clickatlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου