Η αλκαλική διατροφή βασίζεται στην ιδέα ότι τα τρόφιμα που τρώμε μπορούν να αλλάξουν την οξύτητα ή την αλκαλικότητα (τιμή pH) του σώματός μας.
Προβλέπει την υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και τροφών φυτικής προέλευσης και την αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων και πρόχειρου φαγητού.
Οι υποστηρικτές της πιστεύουν ότι μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια κιλών και την προστασία από παθήσεις όπως οι πέτρες στα νεφρά, η οστεοπόρωση, η φθορά των μυών, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και ο καρκίνος.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο 10 αλκαλικές τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά για να προστατεύσετε την υγεία σας:
1)Λεμόνια
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν για τη σημαντική θέση που έχει το λεμόνι στη διατροφή μας και μπορεί πολλοί να θεωρούν πως το λεμόνι είναι ένα ακόμη φρούτο της οικογένειας των εσπεριδοειδών, στην πραγματικότητα όμως το λεμόνι είναι μία από τις καλύτερες αλκαλικές τροφές με σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Ένα κανονικό λεμόνι λόγω του pH του μπορεί να διευκολύνει την πέψη και να βοηθήσει στην αλκαλοποίηση του αίματος.
Εκτός από αυτό διαθέτει:
- Φυτικές Ίνες
- Μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και κάλιο
- Βιταμίνες (A, C και Ε)
- Αντιοξειδωτικά
2) Μπρόκολο
Με τρεις – τέσσερις μερίδες μπρόκολο την εβδομάδα θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα τόσο στη διατροφή σας όσο και στην υγεία σας.
Είναι η καλύτερη πηγή χλωροφύλλης, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών που μειώνουν τις περιττές τοξίνες, την οξύτητα του αίματος και βελτιώνουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και τον μεταβολισμό.
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε:
- Πρωτεΐνες
- Βιταμίνες (Α, Β2, Β6, Β9 και Κ)
- Μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ασβέστιο και κάλιο
3) Αβοκάντο
Διαθέτει μία σειρά από υγιεινά λιπαρά που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται από κάποιους πως αυτά μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.
Τα καλά λιπαρά του Αβοκάντο αυξάνουν τις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας και παράλληλα βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.
Τα αβοκάντο περιέχουν:
- Βιταμίνες (Β5, Β6, Β9, C και Κ)
- Κάλιο
- Φυτικές ίνες
4) Αγγούρια
Το κατεξοχήν καλοκαιρινό αγγουράκι που συνοδεύει υπέροχα ακόμη και το ποτό, αξίζει την προσοχή μας. Το 95% της περιεκτικότητάς του σε νερό αυτομάτως το καθιστά ως ένα από λαχανικά με τις λιγότερες θερμίδες. Είναι μία από τις πιο αλκαλικές τροφές που μας έχει χαρίσει η φύση αφού εκτός από τις λίγες θερμίδες προσφέρει επίσης:
- Μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, χαλκό και κάλιο
- Βιταμίνες (Α, C, Κ και σύμπλεγμα βιταμινών Β)
5) Σπανάκι
Μπορεί πολλοί να μην θέλουν να ακούν ούτε το όνομα του, όμως το σπανάκι αποτελεί όχι αδίκως από διατροφικής αξίας, μία από τις πιο ολοκληρωμένες τροφές.
Οι φυτικές ίνες που διαθέτει βοηθούν στις βασικές λειτουργίες του σώματος ενώ παράλληλα η χλωροφύλλη του ωφελεί σημαντικά το αίμα.
To σπανάκι είναι πλούσιο σε:
- Φυτικές ίνες
- Πρωτεΐνες
- Βιταμίνες (Α, C, B2, B9, E και Κ)
- Μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο και σίδηρο
ΠΗΓΗ: Onmed.gr , www.consumerreports.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου