Ενώ τα περισσότερα σαπούνια έχουν διάρκεια ζωής για δύο χρόνια ή και περισσότερο, ορισμένα χειροποίητα καλό είναι να χρησιμοποιούνται μέσα σε ένα χρόνο από τη στιγμή αγοράς τους κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φυσικά συστατικά τους μπορεί να χάσουν τις ιδιότητές τους. Ωστόσο, τα περισσότερα σαπούνια που κυκλοφορούν στην αγορά εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά, ακόμα και μετά την ημερομηνία λήξης τους.
Ένα σαπούνι μπορεί να έχει λήξει εάν είναι ραγισμένο, στεγνό και δεν δημιουργεί σαπουνάδα ή αν δεν έχει την έντονη μυρωδιά που είχε όταν το αγοράσατε. Σε σύγκριση με τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα, τα φυσικά σαπούνια είναι το ίδιο αποτελεσματικά στο πλύσιμο των χεριών, ωστόσο μπορεί να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής ως αποτέλεσμα των φυσικών συστατικών τους.
Τα αιθέρια έλαια είναι «πτητικά», που σημαίνει ότι τείνουν να εξατμίζονται όταν εκτίθενται στον αέρα. Τα σαπούνια μπορεί να χάσουν τη μυρωδιά τους όταν τα αιθέρια έλαια εξατμιστούν και σε μερικές περιπτώσεις σε φυσικά σαπούνια αυτό μπορεί να γίνει σε διάστημα τριών μηνών από το άνοιγμά τους.
Ένα άλλο σημάδι ότι το σαπούνι είναι πολύ παλιό είναι οι πορτοκαλί κηλίδες. Το πορτοκαλί χρώμα οφείλεται στο λάδι που εμπεριέχεται στο σαπούνι και σημαίνει ότι έχει αλλοιωθεί. Αν και η χρήση του είναι ασφαλής ακόμα κι έτσι, είναι πιθανό το σαπούνι να μη μυρίζει πολύ ωραία.
Πώς λειτουργεί το σαπούνι
Ο προτεινόμενος χρόνος για να πλένετε τα χέρια σας είναι τα 20 δευτερόλεπτα σύμφωνα με Κέβιν Μινμπιόλε, χημικό στο Πανεπιστήμιο της Βιλανόβα. Ο συνδυασμός σαπουνιού και νερού «δεσμεύει» τη λιπαρή βρωμιά που βρίσκεται στα χέρια μας, ο αφρός που δημιουργείται τα παγιδεύει και έτσι βακτηρίδια και οι ιοί γλιστρούν φυσικά από τα χέρια μας κατά το πλύσιμο.
Για να εξηγήσουμε καλύτερα το πώς λειτουργεί το σαπούνι, θα πρέπει να ξέρουμε ότι το μόριο του σαπουνιού αποτελείται από δυο τμήματα, την “ουρά” η οποία έχει την ικανότητα να προσκολλάται στην βρομιά και το “κεφάλι” το οποίο έχει την ικανότητα να ενώνεται με τα μόρια του νερού. Καθαρίζοντας τα χέρια ή το σώμα μας με σαπούνι και νερό οι άκρες του σαπουνιού «κολλάνε» επάνω στη λιπαρή βρομιά και στη συνέχεια το «κεφάλι» του σαπουνιού έρχεται να κάνει τη δουλειά. Ξεπλένοντας λοιπόν με νερό τα χέρια μας απομακρύνονται αυτές οι συσσωματώσεις μορίων σαπουνιού και βρόμικης λιπαρότητας.
Τι σημαίνει η ημερομηνία λήξης στα σαπούνια και πώς λειτουργούν;
Reviewed by olablogs
on
14:41
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου