«Χαβιάρι» από εσπεριδοειδή σε σχήμα δαχτύλου!

Perierga.gr - "Χαβιάρι" από εσπεριδοειδή σε σχήμα δαχτύλου!
Σχηματικά θυμίζει περισσότερο πιπεριά χαλαπένιο ή δάχτυλο παρά εσπεριδοειδές, αν και πρόκειται για το αυστραλιανό φίνγκερ λάιμ (Finger Lime), δηλαδή ένα συγγενές είδος του μοσχολέμονου που όλοι γνωρίζουμε.

Το φίνγκερ λάιμ ευδοκιμεί σε πεδινά, τροπικά δάση και συναντάται κυρίως στη Νέα Ουαλία και στην Αυστραλία. Ο καρπός του είναι κυλινδρικός, ελαφρώς κυρτός και παραπέμπει σε δάχτυλο, από όπου πήρε και το όνομά του. Το φίνγκερ λάιμ έχει αρκετές χρωματικές παραλλαγές συμπεριλαμβανόμενων του πράσινου, κίτρινου, πορτοκαλί, κόκκινου, μωβ, μαύρου και το καφέ.
Perierga.gr - "Χαβιάρι" από εσπεριδοειδή σε σχήμα δαχτύλου!
Το εναλλακτικό όνομα του φίνγκερ λάιμ είναι «χαβιάρι από λάιμ» (caviar lime), που του έχει δοθεί καθώς το εσωτερικό του αποτελείται από μικρές χυμώδεις σφαίρες (κύστες), όπως ακριβώς είναι και το σχήμα του χαβαριού.  Το φίνγκερ λάιμ, που έχει όξινη γεύση, χρησιμοποιείται σε διάφορες παρασκευές είτε μόνο το εσωτερικό του, είτε και η φλούδα που αξιοποιείται ως μπαχαρικό για να προσδώσει άρωμα σε πολλά φαγητά. Συνήθως αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά συστατικά των εστιατορίων που έχουν βραβευτεί με αστέρι Μισελέν σε όλο τον κόσμο. Αυτό που τα κάνει τόσο ξεχωριστά δεν είναι μόνο η γεύση- που δεν είναι σημαντικά διαφορετική από τα κανονικά λάιμς ή τα λεμόνια – αλλά η υφή του πολτού τους.
Perierga.gr - "Χαβιάρι" από εσπεριδοειδή σε σχήμα δαχτύλου!
Η εμπορική διακίνηση του εσπεριδοειδούς ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, κι από τότε μέχρι σήμερα σημειώνει σταθερά αυξανόμενη ζήτηση σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Αυτό έχει οδηγήσει να καλλιεργείται σε περισσότερες περιοχές όπως η Γαλλία και η Καλιφόρνια. Ωστόσο, το φίνγκερ λάιμ εξακολουθεί να θεωρείται σπάνιο εσπεριδοειδές, καθώς η παραγωγή του είναι μια απαιτητική διαδικασία που θέλει προσοχή για να δώσει την απαιτούμενη σοδειά. Πολλοί μάλιστα από τους καρπούς των δέντρων δεν είναι κατάλληλα για βρώση ή για πώληση, γεγονός που εκτοξεύει την τιμή τους.
Η τιμή του στην χονδρική φτάνει μέχρι και τα 120 € το κιλό.
Perierga.gr - "Χαβιάρι" από εσπεριδοειδή σε σχήμα δαχτύλου!
Perierga.gr - "Χαβιάρι" από εσπεριδοειδή σε σχήμα δαχτύλου!
No votes yet.
Please wait...
Let's block ads! (Why?)

«Χαβιάρι» από εσπεριδοειδή σε σχήμα δαχτύλου! «Χαβιάρι» από εσπεριδοειδή σε σχήμα δαχτύλου! Reviewed by olablogs on 17:04 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.