Μπορούμε να διαγράψουμε αναμνήσεις, λένε Κινέζοι επιστήμονες

Perierga.gr - Μπορούμε να διαγράψουμε αναμνήσεις, λένε Κινέζοι επιστήμονες

Μέχρι τώρα, η διαγραφή αναμνήσεων είναι κάτι που υπάρχει στη σφαίρα των κινηματογραφικών σεναρίων. Κινέζοι επιστήμονες όμως λένε ότι κατάφεραν να το πετύχουν, σε ποντίκια.

Ερευνητές στο Peking University του Πεκίνου λένε ότι διέγραψαν συγκεκριμένες αναμνήσεις από τον εγκέφαλο ποντικιών στα εργαστήρια. Μια κίνηση που, ισχυρίζονται, μπορεί να παρέχει λύσεις για ανθρώπινα προβλήματα, όπως η εξάρτηση από τα ναρκωτικά και το μετατραυματικό στρες.

«Η κωδικοποίηση και η αποθήκευση της μνήμης είναι πολύ σημαντικές, αλλά είναι επίσης σημαντικό να «ξεχνάμε» αρνητικές αναμνήσεις», δήλωσε ο Γι Μινγκ στην εφημερίδα Technology Daily. «Η ανάμνηση αρνητικών συναισθημάτων είναι μεγάλης σημασίας για την επιβίωση, αλλά όταν γίνεται υπερβολικά επίμονη, μπορεί να μετατραπεί σε βάρος ή ακόμη και ασθένεια, όπως το μετατραυματικό στρες», συμπλήρωσε.

«Οι χρόνιοι πόνοι, οι εξαρτήσεις από τα ναρκωτικά και το χρόνιο στρες είναι ουσιαστικά παθολογικές αναμνήσεις που υπάρχουν μόνιμα και δεν μπορούν να αφαιρεθούν όταν οι ασθενείς έχουν βιώσει τα συναισθήματα και τις πιέσεις που προκαλούν οι πόνοι και τα ναρκωτικά», συμπλήρωσε ο Γι Μινγκ, ο οποίος έχει κάνει ντοκτορά στο University College London.   «Θεωρητικά, αν μπορούμε να «διαγράψουμε» αυτές τις μνήμες, αυτό μπορεί να παρέχει ένα νέο τρόπο σκέψης για τη θεραπεία ασθενειών παθολογικών αναμνήσεων», δήλωσε ακόμη.

Πώς έγινε η μελέτη 

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, οι ερευνητές προκάλεσαν αναμνήσεις φόβου στα ποντίκια, τοποθετώντας τα σε ατσάλινο θάλαμο και προκαλώντας τους ηλεκτροπληξία. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο «διόρθωσης» γονιδίων, το Crispr-SaCas9, απέκλεισαν γονίδια σε συγκεκριμένα κυκλώματα του εγκεφάλου που αποθηκεύουν μνήμες, με αποτέλεσμα να τις απενεργοποιήσουν. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, τα ποντίκια δεν επέδειξαν αποστροφή για τον συγκεκριμένο θάλαμο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πάντως, ο Γι Μινγκ προειδοποίησε ότι οι δοκιμές ακόμη απέχουν πολύ από το σημείο του να αποτελούν θεραπευτική θεραπεία για ανθρώπους. Παράλληλα τόνισε ότι απομένει να φανεί αν υπάρχουν ανεπιθύμητες συνέπειες στη διαγραφή αναμνήσεων.   Αυτό τον μήνα Αμερικανοί επιστήμονες έγιναν οι πρώτοι που χρησιμοποιούν το εργαλείο Crisp σε άνθρωπο, σε κλινική δοκιμή για την αφαίρεση μεταλλάξεων που προκαλούν τη συγγενή αμαύρωση του Leber, η οποία προκαλεί απώλεια όρασης.

Πηγή: www.lifo.gr

No votes yet.
Please wait...

Let's block ads! (Why?)


Μπορούμε να διαγράψουμε αναμνήσεις, λένε Κινέζοι επιστήμονες Μπορούμε να διαγράψουμε αναμνήσεις, λένε Κινέζοι επιστήμονες Reviewed by olablogs on 12:58 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.