Το “Σχέδιο Β” της επιστήμης για να σώσει την ανθρωπότητα από το τέλος του κόσμου

Το

Το “Σχέδιο Β” της επιστήμης για να σώσει την ανθρωπότητα από το τέλος του κόσμου

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Τα σχέδια για την εκκένωση της Γης και το σχεδιασμό μιας νέας ανθρωπότητας σε έναν άλλο πλανήτη ακούγεται, χωρίς αμφιβολία, σαν βγαλμένο από έργο επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, μερικοί επιστήμονες έχουν ήδη τα μάτια τους σε «κοντινούς τόπους» όπου μπορεί να μεταφερθεί ανθρώπινη ζωή, σε περίπτωση που κάτι θα μπορούσε να πάει στραβά.

“Ο πολιτισμός μας έχει όλα τα αυγά που βρίσκονται σε ένα καλάθι: τη Γη. Και ό, τι μας αρέσει, θα μπορούσε να εξαφανιστεί ως αποτέλεσμα μιας μεγάλης καταστροφής: η επίδραση ενός αστεροειδούς, κάποια κλιματολογική καταστροφή ή η εξέλιξη του ίδιου του Ήλιου και ο βρασμός των ωκεανών μας. Για το λόγο αυτό, η μετακίνηση στο διάστημα είναι ο πιο συνιστώμενος τρόπος για να παραταθεί η ύπαρξη της ανθρωπότητας”, προειδοποιεί ο φυσικός Avi Loeb το Viva από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στις αρχές του 2019.

Ο Loeb είναι ο ίδιος επιστήμονας που σοκάρισε τον κόσμο όταν ισχυρίστηκε ότι ένας αστεροειδής που εντοπίστηκε το 2017 θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ένας εξωγήινος ανιχνευτής ή τα υπολείμματα ενός εξωγήινου διαστημοπλοίου. Ήταν επίσης φίλος του δημοφιλούς αστροφυσικού Stephen Hawking, ο οποίος πριν πεθάνει πρότεινε το ίδιο πράγμα: να βρεθεί ένα νέο “σπίτι” όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το νέο σπίτι για την ανθρωπότητα;

“Η Σελήνη και ο Άρης δεν έχουν ουσιαστική ατμόσφαιρα. Αλλά είναι πολύ πιο κοντά, κάτι που συντομεύει το ταξίδι και καθιστά την κατασκευή αποικιών για τον άνθρωπο πιο πρακτική. Μπορεί να είναι το πρώτο βήμα. Στη συνέχεια, δείτε εάν μπορούμε να εγκατασταθούμε στο Proxima B”, απαντά ο Avi Loeb.

Ανάμεσα στους πρώτους υποψήφιους πλανήτες είναι το Proxima Centauri B, μόνο 4,25 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Για να πάρετε μια ιδέα για τι αποστάσεις μιλάμε: η Σελήνη είναι 1,3 δευτερόλεπτα φωτός από την Γη, ενώ ο Άρης μόλις 4,35 λεπτά φωτός. Με απλούστερα λόγια: αν ταξιδεύαμε με την ταχύτητα του φωτός θα φτάναμε στον Proxima B, σε 4.25 χρόνια.

Φυσικά, για να γίνει μία ουσιαστική μετακίνηση εκεί, χρειάζονται πολλά χρόνια προετοιμασίας, αφενός για να βρεθούν τα κονδύλια, να κατασκευαστούν τα κατάλληλα διαστημόπλοια και, φυσικά, να φτάσουν οι πρώτοι σκαπανείς και ιχνηλάτες που θα διερευνήσουν τον πλανήτη και να εξασφαλίσουν κάποια πράγματα ώστε να επιτραπεί μία επόμενη και πιο μαζική αποστολή, μέσα στα επόμενα 100 χρόνια – στην καλύτερη των υποθέσεων.

Ωστόσο, όποιο ουράνιο σώμα κι αν επιλεγεί ως το νέο “σπίτι” μας, η ουσία είναι ότι φαίνεται να προτείνεται και ενδεχομένως να μελετάται και να ερευνάτε πολύ σοβαρά και πέρα από τα πλαίσια μίας ταινίας επιστημονικής φαντασίας, ένα “Σχέδιο Β”, ώστε να αποφευχθεί ένα πιθανό τέλος του κόσμου.

Το θέμα είναι, όταν και όποτε θα είναι όλα έτοιμα για την “μετακόμιση”, ποιοι θα πάνε εκεί, πως και με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή τους και, τέλος, τι θα γίνει με τους υπόλοιπους που θα μείνουν στην Γη;

diadrastika.com

loading...

Let's block ads! (Why?)

Το “Σχέδιο Β” της επιστήμης για να σώσει την ανθρωπότητα από το τέλος του κόσμου
Το “Σχέδιο Β” της επιστήμης για να σώσει την ανθρωπότητα από το τέλος του κόσμου Το “Σχέδιο Β” της επιστήμης για να σώσει την ανθρωπότητα από το τέλος του κόσμου Reviewed by Unknown on 13:03 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.