Στη Βουλή στρέφεται σήμερα (26.08.2020) το ενδιαφέρον λόγω της κύρωσης των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, καθώς αναμένεται να τοποθετηθούν επ’ αυτών ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπερασπιστεί τη συμφωνία με την Αίγυπτο και να τονίσει – όπως και ενώπιον των εταίρων – ότι είναι απολύτως συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο και αποκαθιστά την τάξη που πήγε να διασαλευτεί με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Επίσης, ότι η συμφωνία μπορεί ν’ αποτελέσει οδηγό για αντίστοιχες συμφωνίες στην περιοχή, φωτογραφίζοντας ευκρινώς μια πιθανή συμφωνία για την ΑΟΖ και με την Τουρκία.
Ως προς το εσωτερικό και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να πει πως η λυσσώδης αντίδραση της Άγκυρας και ο ισχυρισμός της πως η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι άκυρη καταρρίπτει το επιχείρημα (και) της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δίνει δικαιώματα στην Τουρκία. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία, στη ΝΔ εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι δέσμιος των εσωτερικών διαφωνιών του ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να πατήσει σε δύο βάρκες, λαμβάνοντας μια πρωτοφανή για τα πολιτικά δεδομένα απόφαση που είναι εν τέλει βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο πρωθυπουργός θα στείλει με την ομιλία του νέα μηνύματα με αποδέκτες την Άγκυρα και τις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, θα επαναλάβει πως διάλογος μπορεί να υπάρξει μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες και την ΑΟΖ και μόνον εάν πρώτα υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση της έντασης εκ μέρους της Τουρκίας. Ενώ από τους Ευρωπαίους θα ζητήσει εν όψει της άτυπης Συνόδου των ΥΠΕΞ να προχωρήσει η διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας και να σταλεί έτσι ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη και πρόθυμη να υπερασπιστεί τα σύνορά της, θαλάσσια και χερσαία.
Πάντως, παραμένει άγνωστο εάν πράγματι ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει αναφορά στο ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, όπως είπε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας.
Μετά τον… Μάας
Την ίδια στιγμή, ως απάντηση στην παράταση της τουρκικής Navtex, σήμερα θα πραγματοποιηθούν κοινές ασκήσεις Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Ιταλίας με πραγματικά πυρά στην επίμαχη περιοχή, με το μήνυμα του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας που επισκέφθηκε χθες διαδοχικά Αθήνα και Άγκυρα να είναι σαφές: πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς.
Οι αναφορές, εξάλλου, του κ. Μάας στην κρίση που έχει προκληθεί στις ευρωτουρκικές σχέσεις από τη στάση της Άγκυρας ικανοποιούν ασφαλώς την Αθήνα και δικαιολογούν τον εκνευρισμό που επέδειξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκτοξεύοντας νέες απειλές κατά της Ελλάδας.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι αναφορές του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών για τις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας και την επιδείνωσή τους αντανακλούν την ελληνική θέση ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας στη ΝΑ Μεσόγειο δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό, αλλά ευρωτουρκικό και ως τέτοιο πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί από τους εταίρους. Ακριβώς και γι’ αυτό το λόγο, η Αθήνα θεωρεί πως η γερμανική πρωτοβουλία ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η Τουρκία είναι αυτή που συνεχίζει να προκαλεί κι επικαλείται προσχηματικά το διάλογο.
Οι δηλώσεις Μάας επιβεβαιώνουν επίσης την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν μπορεί να είναι κατ’ αυτόν τον τρόπο αξιόπιστος συνομιλητής και πως γι’ αυτό το λόγο δεν «ελέγχεται» από τη Γερμανία, μολονότι το Βερολίνο επιμένει σε απευθείας διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ενθαρρύνει διαρκώς αυτή την προοπτική.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ που διεξάγεται στο Βερολίνο, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στον οποίο θα θέσει εκ νέου το ζήτημα των απειλών και της παραβατικότητας της Άγκυρας, με τη Συμμαχία, ωστόσο, να τηρεί στάση ουδετερότητας και ίσων αποστάσεων απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία.
Τέλος, όχι μόνο δεν πέρασε απαρατήρητο, αλλ’ αντιθέτως ικανοποίησε την Αθήνα το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσον αφορά στην προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν να μετατρέψει την Τουρκία σε κέντρο του ισλαμικού κόσμου. Συγκεκριμένα, προς αυτή την κατεύθυνση, το Αμερικανικό ΥΠΕΞ καταδίκασε τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με την ηγεσία της Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση.
Ρεπορτάζ: Αιμίλιος Περδικάρης
Newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου