Ελληνική Πολεμική Αεροπορία: Πως η αγορά των 18 μαχητικών Rafale αλλάζει εντελώς τις ισορροπίες στο Αιγαίο-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Μαχητικά αεροσκάφη: Η ισορροπία στο Αιγαίο αλλάζει σημαντικά. Αυτό γίνεται μέσω της απόκτησης δεκαοκτώ γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Dassault Rafale από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η συγκεκριμένη κίνηση έχει προκαλέσει μάλιστα ανησυχία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας.

Τα Rafale έχουν χαρακτηριστεί ως φονικές πτητικές μηχανές. Αυτές δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης με τη χώρα μας. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιδρά σπασμωδικά στην αμυντική σύμπραξη μεταξύ Ελλάδα και Γαλλίας.

Κάποια από τα 18 μαχητικά που θα αγοράσουμε θα είναι καινούργια και κάποια μεταχειρισμένα. Αυτό σημαίνει ότι τα δεύτερα θα είναι λίγο φθηνότερα από τα καινούργια. Όμως, παράλληλα θα έχουν το ατού πως θα παραδοθούν άμεσα. Έτσι, θα τεθούν το συντομότερο δυνατό στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας μόλις εκπαιδευτούν οι πιλότοι μας στο χειρισμό τους.

«Τα Rafale θεωρούνται από τα ικανότερα αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου στον κόσμο και θα αλλάξουν την κατάσταση στο Αιγαίο. Επί της ουσίας η τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν θα αποτελεί παράγοντα, αλλά απλά… στόχο για τα ελληνικά μαχητικά» δηλώνει χαρακτηριστικά ο ιπτάμενος επισμηναγός ε.α. Στέφανος Καραβίδας που κατά το παρελθόν έχει αναμετρηθεί πολλές φορές με τουρκικά μαχητικά και μέχρι πριν από ένα χρόνο ήταν ιπτάμενος σε F – 16 Block52.

Μαχητικά αεροσκάφη: Κατάρριψη εχθρικών αεροσκαφών από μακριά

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τα Rafale τόσο ικανά; Καταρχάς το γεγονός ότι έχουν τη δυνατότητα να αδειάσουν όλο τον οπλισμό του, να ρίξουν όσους πυραύλους έχουν φορτωμένους στα πτερύγιά τους, μένοντας επί της ουσίας μακριά από την ακτίνα εμβέλειας και ικανότητας του εχθρικού αεροπλάνου. Μπορούν για παράδειγμα να εκτοξεύσουν πυραύλους αέρος – αέρος Meteor που έχουν βεληνεκές από 500 μέτρα έως και… πάνω από 120 χιλιόμετρα (η μεγαλύτερη εμβέλεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο δυτικό οπλοστάσιο), εξουδετερώνοντας αντίπαλα αεροπλάνα που δεν τα βλέπει το μάτι και εντοπίζονται απλώς και μόνο από τα ραντάρ.

Μαχητικά αεροσκάφη: Τέρμα οι κλειστές αερομαχίες

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καν να μπεις στη διαδικασία των κλειστών αερομαχιών όπως αυτές που καταγράφονται σχεδόν καθημερινά στο Αιγαίο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών! Με το Rafale φορτωμένο με πυραύλους Meteor, ο αντίπαλος δεν μπορεί να απαντήσει στη βολή σου. Εσύ τον βλέπεις μέσα από το ραντάρ κι ας είναι 120 χιλιόμετρα μακριά, τον καταρρίπτεις και εκείνος δεν μπορεί να κάνει τίποτα προκειμένου να αντιδράσει.

Μαχητικά αεροσκάφη: Δεκατέσσερις πυλώνες για φόρτωμα όπλων

Διαθέτει 14 πυλώνες όπλων που μπορούν να φέρουν ένα πολύ μεγάλο εύρος βλημάτων καθιστώντας το ένα ιπτάμενο οπλοστάσιο. Στο αριστερό πτερύγιο έχουν συνήθως πυραύλους Cruise με βεληνεκές επίσης εκατοντάδων χιλιομέτρων για την εξουδετέρωση στρατιωτικών στόχων ενώ στο δεξί πτερύγιο υπάρχουν βόμβες των 250 κιλών έκαστη, για την εξουδετέρωση τεθωρακισμένων, που καθοδηγούνται με λέιζερ. Φέρουν έναν συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που τους δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητά τους κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορούν δε να απογειωθούν από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων.

Μαχητικά αεροσκάφη: Τι ισχύει με τα εισερχόμενα σήματα

Αν και χωρίς καθαρές βλέψεις να χαρακτηριστεί Stealth, αόρατο δηλαδή από τα ραντάρ, το Rafale έχει σχεδιαστεί από απόψεως σχήματος και υλικών κατασκευής ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος στις συσκευές εντοπισμού. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελεί το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου Spectra της εταιρείας Thales. Η κατηγοριοποίηση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται ως άκρως απόρρητη και η άρνηση της Thales να επιτρέψει τη χρήση του σε άλλα αεροσκάφη, έχει προκαλέσει την ανάπτυξη φημολογίας ότι το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογία ενεργής ακύρωσης για να εξουδετερώνει τα εισερχόμενα σήματα ραντάρ.

Μαχητικά αεροσκάφη: «Γυάλινο πιλοτήριο» με φωνητικές εντολές

Σε συνέχεια του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού, το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Μπορεί ακόμη να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, εάν απαιτείται από την αποστολή, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει ένα στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας. Μάλιστα για τη διαχείριση των συστημάτων του, το Rafale χρησιμοποιεί ένα πλήρως «γυάλινο πιλοτήριο», με τρεις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών, ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS, ενώ παρέχει τη δυνατότητα φωνητικών εντολών (Direct Voice Input).

Μαχητικά αεροσκάφη: Πολλά χιλιόμετρα χωρίς ανεφοδιασμό

Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα δικινητήρια γαλλικά μαχητικά έχουν μια τεράστια ακτίνα δράσης. Με γεμάτες τις τρεις δεξαμενές καυσίμων που διαθέτουν, μπορούν να διανύσουν χωρίς νέο ανεφοδιασμό έως και… 1.850 χιλιόμετρα, ενώ θεωρούνται σχετικά οικονομικά στην κατανάλωσή τους σε σχέση με άλλα μαχητικά.

Διαθέτουν επίσης υψηλή αντοχή σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρονικών αντιμέτρων. «Το οπλικό φορτίο, η ακτίνα δράσης, η ικανότητα απεικόνισης του ραντάρ, η ανίχνευση εχθρικών στόχων και εμπλοκής με τα σύγχρονα όπλα, παρέχουν μια ζώνη άμυνας και ασφάλειας στον χειριστή, πριν μπορέσει το αντίπαλο μαχητικό να καταστεί απειλή» όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίδας.

Μαχητικά αεροσκάφη: «Μας δίνει την υπεροχή που δεν είχαμε»

Όπως τονίζει από την πλευρά του ο αντιπτέραρχος ε.α. Γιώργος Γερούλης που μίλησε για τα συγκεκριμένα μαχητικά στον τηλεοπτικό σταθμό Open, «η επιλογή των Rafale και όλων των υποστηρικτικών μέσων του είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να γίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή, δίνοντας αεροπορική υπεροχή στην Ελλάδα τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε με επτά χρόνια. Η χώρα μας, με την απόσυρση των Α7 που είχαν αμιγώς βομβαρδιστικό ρόλο και με την αδυναμία να προμηθευτούμε τα αμερικανικά F- 35, είχε κάνει «κοιλιά». Η απόκτηση των γαλλικών μαχητικών αυτή τη στιγμή μας γίνει τη στρατηγική ικανότητα που δεν είχαμε. Πρόκειται για ένα αεροπλάνο που είναι ηγέτης στην περιοχή και συνεργάζεται κάλλιστα και με τα F16 και με τα Mirage».

Μαχητικά αεροσκάφη: «Θα μπορούσαμε να πλήξουμε την ενδοχώρα της Τουρκίας»

Σύμφωνα με τον ίδιο «ακόμη και με τρία – τέσσερα τέτοια μαχητικά μπορούμε να έχουμε απόλυτη κυριαρχία στο Αιγαίο 24 ώρες το 24ωρο και το σημαντικότερο είναι πως εάν αγοράσουμε και τα στρατηγικά όπλα που μπορεί να φέρει πάνω του, μπορούμε να επιφέρουμε πολύ μεγάλο πλήγμα στην Τουρκία και πολύ βαθιά στην ενδοχώρα, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει η αεροπορία των γειτόνων μας, τη στιγμή μάλιστα που δεν διαθέτει μια ικανοποιητική και οργανωμένη αεράμυνα».

Και καταλήγει: «Το Rafale έχει μια πολύ υψηλή τεχνολογία. Διαθέτει ένα πολύ ισχυρό σύστημα αυτοπροστασίας που τη δεδομένη στιγμή το κάνει μη αντιμετωπίσιμο από τα βλήματα, δηλαδή δεν εγκλωβίζεται εύκολα. Έχει μια ώριμη τεχνολογία που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα αντιμετωπίσιμη με τα κοινά αντιαεροπορικά».

Μαχητικά αεροσκάφη: Γιατί δεν αγοράστηκαν νωρίτερα

Θα ρωτήσει κάποιος: Αφού τα συγκεκριμένα γαλλικά μαχητικά έχουν τόσες πολλές δυνατότητες, γιατί δεν τα αγοράζαμε τόσο καιρό; Η απάντηση είναι απλή: Γιατί είναι πανάκριβα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα DefenceReview, η Ινδία για 36 Rafale, πλήρωσε 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών (244,5 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος), η Αίγυπτος, για 24 Rafale, πλήρωσε 6 δισεκατομμύρια δολάρια (250 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος), ενώ το Κατάρ πλήρωσε περίπου 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια για 24 Rafale.

Μαχητικά αεροσκάφη: Βίντεο με δηλώσεις και παρουσίαση

– Δείτε τα όσα λέει ο αντιπτέραρχος ε.α. Γιώργος Γερούλης για τα Rafale:

– Δείτε τα όσα υποστηρίζει ο ιπτάμενος επισμηναγός ε.α. Στέφανος Καραβίδας για τα Rafale:

– Δείτε το Rafale σε δράση:

.

Let's block ads! (Why?)

ΧΡΗΣΙΜΑ – Newsitamea.gr
Ελληνική Πολεμική Αεροπορία: Πως η αγορά των 18 μαχητικών Rafale αλλάζει εντελώς τις ισορροπίες στο Αιγαίο-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ Ελληνική Πολεμική Αεροπορία: Πως η αγορά των 18 μαχητικών Rafale αλλάζει εντελώς τις ισορροπίες στο Αιγαίο-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ Reviewed by Unknown on 14:12 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.