ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΕΙΧΑΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΡΩΣΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΤΙ «ΚΑΤΙ» ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ

5/5 (1)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Σύμφωνα με το επίσημο αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων το Αζερμπαϊτζάν σχεδίασε την επίθεση στο Artsakh (Karabakh) εδώ και καιρό . Πριν από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, το Μπακού είχε ήδη ξεκινήσει έναν πόλεμο πληροφοριών ανοίγοντας το δρόμο για να τον οδηγήσει στο πεδίο της μάχης.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, η κρατική υπηρεσία του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι είχαν ζητηθεί στρατιωτικοί και αξιωματικοί να είναι σε ετοιμότητα.

Υπήρξαν επίσης πολλές αναφορές ότι η αστυνομία είχε σταματήσει τα φορτηγά που κυκλοφορήσαν και τα διέταξαν να πάνε σε ένα κοντινό κρατικό καταφύγιο. Κατά την άφιξή τους, οι οδηγοί ενημερώθηκαν ότι τα αυτοκίνητά τους μπορεί να επιταχτούν από τον στρατό για έκτακτες ανάγκες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αυτοκίνητα επιθεωρήθηκαν και στη συνέχεια προστέθηκαν σε μια επίσημη λίστα, μερικά δεν επιστράφηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας –Αζερμπαϊτζάν στις 1-10 Αυγούστου, η Τουρκία ανέπτυξε μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Razm.info ανέφερε στις 15 Σεπτεμβρίου ότι τα αεροσκάφη δεν επέστρεψαν στις βάσεις τους στην Τουρκία και εντοπίστηκαν να πετούν πάνω από την πόλη της Αζερμπαϊτζάν, Γκάνα.

Εντωμεταξύ το Μπακού προοιμιάζοντας την επίθεση έχει δηλώσει πολλές φορές ότι ο Όμιλος Μινσκ του ΟΑΣΕ δεν είναι αποτελεσματικός στην διένεξη και δεν έκρυβε τον ρόλο της Τουρκίας στην επικείμενη σύγκρουση.

Όταν η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν κλιμακώθηκε τον Ιούλιο, η Τουρκία επανέλαβε την «ακλόνητη υποστήριξή της» προς το Αζερμπαϊτζάν. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, ορκίστηκε τότε ότι η Αρμενία θα υποστεί τις συνέπειες λέγοντας ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή.

Αμέσως μετά την κλιμάκωση του Ιουλίου, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίγιεφ απέλυσε τον μακροχρόνιο υπουργό Εξωτερικών του Ιλάμ Μαμαντιάροφ. Ο Aliyev τον αντικατέστησε τότε με τον Jeyhun Bayramov, ο οποίος ήταν υπουργός Παιδείας του Αζερμπαϊτζάν. Η απομάκρυνση του Mammadyarov έγινε αναπόφευκτη αφού ο Αλίγιεφ τον κατηγόρησε ότι είναι πολύ…ομιλητικός για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε εκτενή του σχόλια στις 15 Ιουλίου.

Ο Αλίγιεφ στα μέσα Ιουλίου, είπε: «δεν πρόκειται να διεξαγάγουμε διαπραγματεύσεις και χωρίς νόημα βιντεοδιασκέψεις για χάρη μια παρωδίας», Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ισχυρίστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Καραμπάχ. Κατηγόρησε δε την Αρμενία για «διακοπή της διαδικασίας διαπραγμάτευσης».

Απευθυνόμενος στην 75η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Αλίγιεφ δήλωσε ότι «η Αρμενία ετοιμάζεται για νέα επίθεση εναντίον του Αζερμπαϊτζάν» και κάλεσε «τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να παροτρύνουν την Αρμενία να αποφύγει άλλη στρατιωτική επίθεση».

Από το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου, η σύνδεση στο Διαδίκτυο στο Αζερμπαϊτζάν έχει επιβραδυνθεί και έχει περιοριστεί η πρόσβαση στα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα, εκτός από το Twitter.

Λίγα λεπτά μετά την επίσημη ανακοίνωση της κλιμάκωσης, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ξεκίνησαν ζωντανές μεταδόσεις από τη γραμμή επαφής, κάτι που αποτελεί ακόμη μια απόδειξη ότι η επίθεση ξεκίνησε από το Αζερμπαϊτζάν και είχε προγραμματιστεί πολύ νωρίτερα.

Όλα αυτά τα είχαν πληροφορηθεί οι ρώσικες μυστικές υπηρεσίες οι οποίες είχαν ενημερώσει δια πλαγιάς οδού το Ερεβάν.

Από εδώ και πέρα αν υπάρξει μεγάλη και επικίνδυνη κλιμάκωση τότε τον λόγο έχει η Μόσχα καθώς η περιοχή υπάγεται στην ρωσική «δικαιοδοσία» και οι Ρώσοι σίγουρα δεν θα…μείνουν απαθείς.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail

Let's block ads! (Why?)


ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΕΙΧΑΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΡΩΣΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΤΙ «ΚΑΤΙ» ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΕΙΧΑΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΡΩΣΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΤΙ «ΚΑΤΙ» ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ Reviewed by olablogs on 10:49 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.