Προκλητικός Τσαβούσογλου: Κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο για «εθνικιστική ατζέντα» - Ελληνοτουρκικά

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε νέες δηλώσεις αναφορικά με τη στάση της Άγκυρας σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όπως αυτά του Ναγκόρνο Καραμπάχ και της ενταξιακής πορείας στην ΕΕ, ενώ για ακόμα μια φορά «επιτέθηκε» σε Ελλάδα και Κύπρο με αφορμή την ανατολική Μεσόγειο.

Η Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου για την ανατολική Μεσόγειο ενώ άφησε «αιχμές» κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «υποστήριξη της εθνικιστικής τους ατζέντας», την ίδια στιγμή που επαναδιατύπωνε ότι η Τουρκία «βλέπει το μέλλον της στην ΕΕ».

Ο ίδιος σε ομιλία του στο πλαίσιο του TRT World Forum 2020 είπε πως: «Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και βλέπει το μέλλον της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόλις ξεπεράσουμε τη σημερινή σύγχυση που υπάρχει -κυρίως προς την ευρωπαϊκή πλευρά – πιστεύω ότι μπορεί να γίνει το ιστορικό βήμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ».

Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η ένταση διατηρείται σε υψηλά επίπεδα μετά την ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η Τουρκία διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στο να αντιστέκεται στις πρωτοβουλίες αυτές», ενώ εμφανίστηκε και πάλι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας στην ανατ. Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε πάλι για μονομερείς και μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ τόνισε ότι πρωταρχικό ζήτημα της Τουρκίας είναι να προστατεύσει τα δικαιώματα τα δικά της και των Τ/Κ λέγοντας ότι: «Βλέπουμε συχνά να γίνεται κατάχρηση της αλληλεγγύης της ΕΕ για να στηριχτεί η εθνικιστική ατζέντα αυτών των μελών».

Η Λιβύη και οι «αιχμές» στη Frontex

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η παροχή εκπαίδευσης και συμβουλών εκ μέρους της Τουρκίας προς την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης όχι μόνο εμπόδισε έναν εμφύλιο πόλεμο, αλλά άνοιξε και το δρόμο για την πολιτική διαδικασία υπό τη σκέπη του ΟΗΕ.

Σχολιάζοντας επίσης την «κακομεταχείριση» των προσφύγων από την Ελλάδα και τη στάση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι πολιτικές push-back είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, αλλά η Ευρώπη παραμένει σιωπηλή επί του θέματος.

Η ισλαμοφοβία και ο λαϊκισμός στην ΕΕ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην αύξηση του λαϊκισμού στην Ευρώπη και υποστήριξε ότι η έκρηξη της πανδημίας επιδείνωσε τις αυξανόμενες τάσεις μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και ισλαμοφοβίας, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι «η Ευρώπη είναι το επίκεντρο τέτοιων αρνητικών τάσεων, ιδίως στα δυτικά της ηπείρου». όπως είπε με νόημα.

Τόνισε δε ότι η Τουρκία ανησυχεί για την αυξανόμενη λαϊκίστικη, ρατσιστική, αντι-μεταναστευτική ρητορική στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η ρητορική μίσους και τα επιθετικά δημοσιεύματα κατά των Μουσουλμάνων αυξάνονται, με αποτέλεσμα να απειλείται η ασφάλεια και η ευημερία τους.

«Ο λαϊκίστικος και ρατσιστικός λόγος θα χρησιμεύσει μόνο για την ενίσχυση των φονταμενταλιστών και των τρομοκρατών», είπε.

Με πληροφορίες από: Sigmalive / Φωτογραφία Reuters

Let's block ads! (Why?)


Προκλητικός Τσαβούσογλου: Κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο για «εθνικιστική ατζέντα» - Ελληνοτουρκικά Προκλητικός Τσαβούσογλου: Κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο για «εθνικιστική ατζέντα» - Ελληνοτουρκικά Reviewed by Unknown on 18:40 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.