Ελληνοτουρκικά - N. Δένδιας: “Χάγη, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία – Δεν συζητάμε θέματα εθνικής κυριαρχίας”

Η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία της 25ης Ιανουαρίου «καλή τη πίστει, με εποικοδομητικό πνεύμα», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Ξεκαθαρίζει, όμως, πως στην ατζέντα δεν περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας. 

«Έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τον τελευταίο γύρο των διερευνητικών επαφών, οι οποίες σταμάτησαν με τουρκική υπαιτιότητα τον Μάρτιο του 2016.  (… Για τον λόγο αυτό έχουν πάρει μια “μυθική διάσταση”» σημειώνει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», που δημοσιεύει το ΑΠΕ.

Τονίζει, όπως έκανε και ο πρωθυπουργός προ ημερών, πως οι διερευνητικές είναι «άτυπες» συζητήσεις που δεν έχουν δεσμευτική ισχύ για καμία από τις δύο πλευρές.

«Ζήτημα των ενδεχόμενων μελλοντικών διαπραγματεύσεων θα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία σε διαπραγματεύσεις, που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού που θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Εκφράζει την ελπίδα του οι «επαφές να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση» και «η τουρκική πλευρά να προσέλθει στις επαφές αυτές με αντίστοιχο πνεύμα». 

Τι λέει για πιθανή συνάντηση με τον Τσαβούσογλου και τα 12 ν.μ.

Σχετικά με την πιθανότητα μίας συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνει: «Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και υπάρξει το κατάλληλο κλίμα που θα επιτρέψει σε μια τέτοια συνάντηση να είναι εποικοδομητική».

Η πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή για την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων είναι μία «συλλογική πράξη ιστορικής σημασίας», λέει και συμπληρώνει πως «τα όρια της Ελλάδας μεγαλώνουν. Και μεγαλώνουν με ειρηνικό τρόπο, σε εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, με ό,τι αυτό ενέχει».

Λέει, παράλληλα, πως είναι σε εξέλιξη η «τεχνική επεξεργασία» για την επέκταση «των χωρικών υδάτων και σε άλλες περιοχές της επικράτειας».

«Διατηρούμε το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, όταν κριθεί σκόπιμο».

Τουρκία και ΝΑΤΟ

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση από γερμανικής πλευράς να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να λάβει απόφαση για το θέμα των εξοπλισμών της Τουρκίας από ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Δένδιας υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και σχεδόν επτά δεκαετίες, «άρα, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να λάβει καμία απόφαση χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας μας».

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας καταστρατηγεί τις βασικές αρχές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και υπονομεύει τη συνοχή και την ενότητά της που είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά της», υπογραμμίζει και προσθέτει:

«Η τήρηση ίσων αποστάσεων από πλευράς του ΝΑΤΟ δεν είναι η δέουσα προσέγγιση. Αδικεί το θύμα της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και λειτουργεί ενθαρρυντικά για τον παραβάτη. Ως εκ τούτου, υπονομεύεται η αξιοπιστία της Συμμαχίας έναντι όχι μόνον των μελών αλλά και του συνόλου της διεθνούς κοινότητας».

Κυπριακό και προσφυγικό

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρεται στο Κυπριακό, σημειώνονται πως στο πλαίσιο επίλυσης είναι ένα και γνωστό «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Σε κάθε περίπτωση, οι άτυπες συνομιλίες σε μια πενταμερή συνάντηση που θα συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν αποτελούν επίσημη διαπραγμάτευση».

Σχολιάζοντας τη συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ξεκαθαρίζει πως «δεν τίθεται θέμα επικαιροποίησης ή τροποποίησης της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του Μαρτίου του 2016. Μια τέτοια συζήτηση θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου».

Let's block ads! (Why?)

Ελληνοτουρκικά - N. Δένδιας: “Χάγη, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία – Δεν συζητάμε θέματα εθνικής κυριαρχίας” Ελληνοτουρκικά - N. Δένδιας: “Χάγη, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία – Δεν συζητάμε θέματα εθνικής κυριαρχίας” Reviewed by Unknown on 11:55 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.