Οι αλλεπάλληλες προκλητικές NAVTEX δείχνουν το στόχο της Άγκυρας για τις διερευνητικές επαφές - Ελληνοτουρκικά

Του Κώστα Αλατζά

Τη διεύρυνση της ατζέντας του ελληνοτουρκικού διαλόγου επιδιώκει σταθερά και αμετάκλητα η Τουρκία λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Με αλλεπάλληλες ναυτικές αναγγελίες (NAVTEX) η Άγκυρα αμφισβητεί την αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών στο Αιγαίο σε θάλασσα και αέρα που βρίσκονται εντός του FIR Αθηνών.

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν χθες σειρά ναυτικών αναγγελιών με τις οποίες δεσμεύει σχεδόν για όλη τη διάρκεια του έτους για ασκήσεις με πραγματικά πυρά σχεδόν σε ολόκληρο το Αιγαίο. Οι περιοχές που δεσμεύει η Τουρκία είναι στο Βόρειο Αιγαίο, μεταξύ Λήμνου Σαμοθράκης και Θάσου, στο κεντρικό Αιγαίο μεταξύ Βορείων Σποράδων και Λέσβου, αλλά και στο νοτιανατολικό Αιγαίο.

Μάλιστα η τουρκική πλευρά για να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι είναι υπέρ των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Ελλάδα, εξαιρεί από την στρατιωτική δραστηριότητες τις ημέρες των μεγάλων εορτών και εθνικών επετείων.

Με την έκδοση των NAVTEX η Άγκυρα ουσιαστικά αποφεύγει να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία των ελληνικών αρχών στην έκδοση οδηγιών που αφορούν την ασφάλεια της εναέριας και θαλάσσιας κυκλοφορίας στο Αιγαίο και εκδίδει μονομερώς.

Ο στόχος της Άγκυρας

Όπως έχει γράψει το OnAlert, η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει την ελληνοτουρκική προσέγγιση  σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Άλλωστε, με δηλώσεις της οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας επανειλημμένως έχουν κάνει λόγο για διάλογο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, των ΜΟΕ και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο που αποτελούν το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.

Με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα θεωρεί ότι μπορεί να προβάλλει τις αξιώσεις της, που αφορούν στην αλλαγή του  status quo και τη συνδιαχείριση του Αιγαίου και περιοχών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο οι οποίες είναι εντός των ορίων της ελληνικής ευθύνης και δικαιοδοσίας.

Αυτόν τον στόχο εξυπηρετεί  η τακτική της έκδοσης ναυτικών αναγγελιών, οι οποίες είτε επιχειρούν να θέσουν θέμα αποστρατικοποίησης είτε αμφισβητούν  τα όρια ευθύνης των ελληνικών αρχών σε αέρα και θάλασσα.

Let's block ads! (Why?)


Οι αλλεπάλληλες προκλητικές NAVTEX δείχνουν το στόχο της Άγκυρας για τις διερευνητικές επαφές - Ελληνοτουρκικά Οι αλλεπάλληλες προκλητικές NAVTEX δείχνουν το στόχο της Άγκυρας για τις διερευνητικές επαφές - Ελληνοτουρκικά Reviewed by Unknown on 07:40 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.