Θα τρώνε οι Βρετανοί πευκοβελόνες αντί για μπριζόλες; - Η μεγαλύτερη ετήσια πτώση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών εδώ και έναν αιώνα θα συνεχιστεί και το 2023

 



Θα τρώνε οι Βρετανοί πευκοβελόνες αντί για μπριζόλες;

 

Vladimir Prokhatilov

 

 

Η μεγαλύτερη ετήσια πτώση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών εδώ και έναν αιώνα θα συνεχιστεί και το 2023

 

Η Claire Moriarty, εκτελεστική διευθύντρια της βρετανικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Citizens Advice, δήλωσε στη Mirror: "Εκατομμύρια νοικοκυριά βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής κρίσης: χάνουν τις αποταμιεύσεις τους, στερούνται τα απαραίτητα και στρέφονται στις τράπεζες τροφίμων για να επιβιώσουν. Βλέπουμε ήδη έναν αριθμό ρεκόρ ανθρώπων που απευθύνονται σε εμάς για υποστήριξη σε περίπτωση κρίσης και αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν περαιτέρω περικοπές".

 

Μια δημοσκόπηση της Citizens Advice διαπίστωσε ότι σχεδόν το 40% των Βρετανών "δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στην πρόσφατη αύξηση των λογαριασμών ενέργειας κατά 20 λίρες, καθώς ο πληθωρισμός φτάνει το 10,7%, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εκτοξεύονται στα ύψη και οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν υψηλότερα επιτόκια υποθηκών".

 

Η δεξαμενή σκέψης Resolution Foundation προειδοποίησε τους Βρετανούς ότι το 2023 θα σημειωθεί περαιτέρω μείωση του βιοτικού επιπέδου και χαρακτήρισε το περασμένο έτος ως τρομερό, με το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών να μειώνεται κατά 3,3% ή 800 λίρες, τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση εδώ και έναν αιώνα. Ο πληθωρισμός είχε ήδη φθάσει το 11,1% τον Οκτώβριο.

 

Και το νέο έτος, τα βρετανικά νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω πτώση του βιοτικού επιπέδου, και μάλιστα κατά πολύ, όπως τόνισε ο Thorsten Bell, εκτελεστικός διευθυντής του Resolution Foundation, και τα εισοδήματά τους θα μειωθούν κατά 3,8%.

 

Οι βρετανικοί μισθοί "θα συνεχίσουν να μειώνονται σε πραγματικούς όρους μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και είναι απίθανο να επιστρέψουν στα σημερινά επίπεδα μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024".

 

Οι δαπάνες των βρετανικών νοικοκυριών για λογαριασμούς ενέργειας αναμένεται να φτάσουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς οι τιμές λιανικής συνεχίζουν να αυξάνονται και η κρατική στήριξη μειώνεται. Ο μέσος ενεργειακός λογαριασμός ενός νοικοκυριού θα ανέλθει σε 2.450 λίρες το 2023, από 1.550 λίρες το 2022 και 1.170 λίρες το 2019.

 

Ο νέος πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ, πήρε το μάθημά του από τη θλιβερή εμπειρία των προκατόχων του, Μπόρις Τζόνσον και Λιζ Τρας, οι οποίοι ξεκίνησαν να μειώνουν δραματικά τους φόρους και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το γραφείο τους στην Ντάουνινγκ Στριτ 10. Τώρα οι φόροι θα αυξηθούν αργά αλλά σταθερά.

 

Τα επιτόκια που αυξήθηκαν πέρυσι θα αυξήσουν το κόστος των ενυπόθηκων δανείων.

 

Περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Η κυβέρνηση υπόσχεται να στηρίξει περίπου οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους που λαμβάνουν επιδόματα υγείας, καταβάλλοντάς τους 900 λίρες στον καθένα. Ωστόσο, όχι όλα μαζί, αλλά σε τρεις δόσεις, και οι τελευταίες 300 λίρες δεν θα είναι διαθέσιμες στους άρρωστους Βρετανούς πριν από την Άνοιξη του 2024. Ως αποζημίωση για το αυξημένο κόστος της χειμερινής θέρμανσης, ο Rishi Sunak υπόσχεται να καταβάλει 150 λίρες στον καθένα σε έξι εκατομμύρια άτομα με αναπηρία και 300 λίρες στον καθένα σε οκτώ εκατομμύρια συνταξιούχους.

 

Οι νέοι και υγιείς αναμένεται να περάσουν τον χειμώνα ούτως ή άλλως.

 

Αλλά δεν είναι μόνο το κόστος θέρμανσης που αυξάνεται. Η αύξηση του κόστους του ενοικίου έχει επιταχυνθεί με κοσμική ταχύτητα. Σχεδόν 80.000 μονογονεϊκές οικογένειες κινδυνεύουν με έξωση. "Οι ανύπαντρες μαμάδες και μπαμπάδες κινδυνεύουν να χάσουν τη στέγη πάνω από το κεφάλι τους μέσα στους επόμενους δύο μήνες", γράφει η Mirror.

 

Η Polly Neath, επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Shelter, δήλωσε: "Το να προσπαθείς να συνδυάσεις την εργασία και τη φροντίδα των παιδιών είναι δύσκολο για κάθε γονέα, ειδικά αν τα περισσότερα από αυτά τα κάνεις μόνος σου. Ο ανύπαντρος πατέρας και ιδιωτικός δάσκαλος Dave Lockyer, 51 ετών, θα μπορούσε σύντομα να εκδιωχθεί από το σπίτι ενός υπνοδωματίου που μοιράζεται με τον 16χρονο γιο του Aaron στο Woking του Surrey. Ένα απλό στούντιο στην περιοχή όπου ζει ο Dave κοστίζει 1.400 λίρες το μήνα, ενώ οι αποδοχές του μαζί με το επίδομα στέγασης είναι μόλις 1.200 λίρες.

 

Σχεδόν ένα εκατομμύριο πλήρεις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα φοβούνται επίσης πιθανή έξωση, παλεύοντας να τα βγάλουν πέρα. Ένας στους δώδεκα ενοικιαστές στην Αγγλία, περίπου 941.000 συνολικά, κινδυνεύει. Ο επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τους άστεγους Matt Downey δήλωσε: "Χρειαζόμαστε περισσότερες οικονομικά προσιτές κατοικίες και το επίδομα στέγασης να καλύπτει το πραγματικό κόστος του ενοικίου". Οι Εργατικοί ζήτησαν να θεσπιστεί νόμος που να απαγορεύει την έξωση Βρετανών με χαμηλό εισόδημα, αλλά ο Ρίσι Σουνάκ δεν τους ακούει.

 

Εκτός από μια στέγη πάνω από το κεφάλι του, χρειάζεται επίσης να τρώει κανείς. Υπάρχουν εκατομμύρια πεινασμένοι άνθρωποι στη Βρετανία. Μια έρευνα του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων της βρετανικής κυβέρνησης διαπίστωσε ότι "το 30% των νοικοκυριών μείωσε το μέγεθος των μερίδων ή παρέλειψε γεύματα για να εξοικονομήσει χρήματα.

 

Το 40% των ερωτηθέντων φοβήθηκε ότι δεν θα έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει τρόφιμα τον επόμενο μήνα. Το 32% ανέφερε ότι έτρωγε ληγμένα τρόφιμα λόγω έλλειψης χρημάτων. Το 18% έχει απενεργοποιήσει το ψυγείο τροφίμων τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο μήνα για να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας.

 

Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων και των ποτών, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 1977 τον περασμένο Νοέμβριο, στο 16,4%. Τον Δεκέμβριο το ONS ανέφερε ότι το 6% των νοικοκυριών είχαν ξεμείνει εντελώς από τρόφιμα και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν περισσότερα.

 

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 800.000 φτωχά παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν λαμβάνουν δωρεάν σχολικά γεύματα λόγω αυστηρών κανόνων επιλογής.

 

Μια καμπάνια για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ξεκίνησε στα βρετανικά νησιά για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τρώνε χριστουγεννιάτικα δέντρα. "Σύμφωνα με τους σεφ, οι Βρετανοί θα πρέπει να σταματήσουν να πετούν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους στον κάδο στο τέλος της εορταστικής περιόδου, καθώς μπορούν να τα "φάνε σχεδόν ολόκληρα", μεταξύ άλλων φτιάχνοντας μπισκότα από αυτά ή προσθέτοντάς τα στο τζιν", συμβουλεύει η Mirror.

 

Οι συμβουλές που δόθηκαν στους πεινασμένους υπηκόους του βασιλιά Καρόλου Γ' μπορεί να προκαλέσουν απρόβλεπτες αντιδράσεις που ανατριχιάζουν το στομάχι σε ευαίσθητους αναγνώστες, αλλά δεν μπορείς να αφαιρέσεις τις λέξεις από τη βρετανική κοινωνία.

 

Κρίνετε μόνοι σας.

 

Κορυφαίοι Βρετανοί σεφ προτείνουν τη χρήση βελόνων χριστουγεννιάτικου δέντρου για να μαρινάρουν λαχανικά ή αυγά ή να τις χρησιμοποιούν σε αφεψήματα ή ποτά. Όσο για το ίδιο το χριστουγεννιάτικο δέντρο, "πρέπει να ψηθεί στο φούρνο μέχρι να απανθρακωθεί, και στη συνέχεια η στάχτη να χτυπηθεί στο μπλέντερ για να γίνει μια μαύρη σκόνη για αρωματισμό, ή να προστεθεί στο αλάτι ή στο βούτυρο".

 

Μιλώντας για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε μέρος του χριστουγεννιάτικου δέντρου, η Τζούλια Γεωργαλή, αρτοποιός και συγγραφέας του βιβλίου "Πώς να φάτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας", συμβουλεύει: "Μπορείτε να το φάτε ολόκληρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις βελόνες όπως το δεντρολίβανο ή το φύλλο δάφνης για γεύση".

 

Ο σεφ John Williams του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Ritz δήλωσε ότι οι βελόνες των χριστουγεννιάτικων δέντρων είναι "αρωματικές και πικάντικες", για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν τη γεύση του σέλινου.

 

Κατά τη γνώμη μου, αυτές οι γαστρονομικές απολαύσεις μιλούν καλύτερα από κάθε αριθμό για τον τρόπο και το επίπεδο ζωής των Βρετανών σήμερα.

 

Φωτογραφία: REUTERS/Hannah Mckay

 

Will -British- pine -needles- eat -instead- of- steaks?

 

https://www.fondsk.ru/news/2023/01/14/britancy-budut-est-hvou-vmesto-bifshteksov-58210.html

Θα τρώνε οι Βρετανοί πευκοβελόνες αντί για μπριζόλες; - Η μεγαλύτερη ετήσια πτώση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών εδώ και έναν αιώνα θα συνεχιστεί και το 2023 Θα τρώνε οι Βρετανοί πευκοβελόνες αντί για μπριζόλες; - Η μεγαλύτερη ετήσια πτώση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών εδώ και έναν αιώνα θα συνεχιστεί και το 2023 Reviewed by olablogs on 20:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.