ING: Οι προβλέψεις για την οικονομία και η αβεβαιότητα από τις εκλογές για την Ελλάδα




Ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη 0,7% φέτος και 1,6% το 2024, πτώση του πληθωρισμού και ανεργία σταθερά κάτω από 12% - Τονίζει, ωστόσο, ότι οι προοπτικές για το 2023 παραμένουν αβέβαιες, καθώς το όφελος από το άνοιγμα της οικονομίας εξανεμίζεται, εν μέσω εκλογών

 Η αβεβαιότητα θα αυξηθεί εν μέσω των επερχόμενων εκλογών, εκτιμά η ING για την Ελλάδα και επισημαίνει ότι οι προοπτικές για φέτος είναι αβέβαιες. O ολλανδικός οίκος προβλέπει ανάπτυξη 0,7% φέτος και 1,6% το 2024, με τον πληθωρισμό να πέφτει στο 4,3% φέτος και στο 2,4% το 2024. Η ανεργία θα παραμείνει σταθερά σε χαμηλότερα επίπεδα από 12% ενώ το έλλειμμα από 4% το 2022 θα μειωθεί σε 2,9% και 2,4% την περίοδο 2023-2024.

«Το ελληνικό αναπτυξιακό προφίλ αντανακλά πρόσφατα τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού. Η επιτάχυνση του πληθωρισμού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (με αποκορύφωμα το 12,1% το Σεπτέμβριο) επιβάρυνε την κατανάλωση, η οποία παρουσίασε συρρίκνωση 0,1% σε τριμηνιαία βάση το τρίτο τρίμηνο του 2022, παρά τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις ενέργειας. Μαζί με την καθαρή επιβάρυνση των εξαγωγών, αυτό προκάλεσε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο του 2022. Υποψιαζόμαστε ότι θα ακολουθήσει παρόμοιο μοτίβο το τέταρτο τρίμηνο, παρά την επιβεβαιωμένη δημοσιονομική στήριξη και την επιβράδυνση του πληθωρισμού», επισημαίνει η ολλανδική τράπεζα.

«Οι προοπτικές για το 2023 παραμένουν αβέβαιες. Με το ΑΕΠ να βρίσκεται πολύ πάνω από τα προ-covid επίπεδα, τα αποτελέσματα της επαναλειτουργίας θα πρέπει πλέον να έχουν τελειώσει. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό επέστρεψαν επίσης στο ιστορικό τους ανώτατο επίπεδο το καλοκαίρι του περασμένου έτους, καθιστώντας απίθανο να δούμε περαιτέρω σημαντικά κέρδη το 2023», εξηγεί η ING.

Η ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στην απασχόληση αποτέλεσε ισχυρό μοχλό της κατανάλωσης το α’ εξάμηνο πέρυσι, αλλά τώρα φαίνεται να χάνει την ισχύ της. Οι μεταβολές στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις εξελίξεις του πληθωρισμού, με αναπόφευκτες παρενέργειες στην κατανάλωση. Οι επενδύσεις θα πρέπει, κατ’ αρχήν, να παραμείνουν σχετικά υποστηριζόμενες χάρη στην εισροή των ευρωπαϊκών ταμείων ανάκαμψης, αλλά δεν θα είναι απρόσβλητες από την επίμονη αβεβαιότητα που περιβάλλει το κόστος των έργων.

Η εξομάλυνση της δημοσιονομικής πολιτικής θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση του χρέους/ΑΕΠ

Η δημοσιονομική πολιτική, αν και ενδεχομένως θα φιλοξενήσει κάποια επιπλέον προσωρινή στήριξη σε περίπτωση συνεχιζόμενων διαταραχών στις τιμές της ενέργειας, θα λάβει μια πιο πειθαρχημένη στροφή. Ο ελληνικός προϋπολογισμός για το 2023 στοχεύει στην επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο συνάδει με τη δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2022 και μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για το ΑΕΠ.

«Επί του παρόντος είμαστε λιγότερο αισιόδοξοι για την ανάπτυξη, και παρόλο που το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να μην επιτευχθεί ελαφρά, βλέπουμε να υλοποιείται ωστόσο μια σημαντική μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ προς το επίπεδο του 170%. Με μέση διάρκεια χρέους άνω των 18 ετών, η συνεχιζόμενη απότομη αύξηση των επιτοκίων μπορεί ακόμη να αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα χωρίς να εγείρει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους. Η επίδραση του πληθωρισμού, αν και λιγότερο ισχυρή από ό,τι το 2022, θα εξακολουθήσει να λειτουργεί», εξηγεί η ING.

Οι εκλογές ενέχουν επίσης κάποια αβεβαιότητα

«Το 2023 θα είναι έτος εκλογών για την Ελλάδα. Οι βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν τον Ιούλιο, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να καλέσει τους Έλληνες στις κάλπες μερικούς μήνες νωρίτερα. Οι επερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με αμιγώς αναλογικό σύστημα, μια αλλαγή από την προηγούμενη δομή, η οποία ενσωμάτωσε το αναλογικό στοιχείο με την πριμοδότηση της πλειοψηφίας και επέτρεψε στη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) να κυβερνήσει τη χώρα από το 2019», εξηγεί η τράπεζα.

Το νέο σύστημα θα καταστήσει πολύ πιο περίπλοκο για οποιονδήποτε συμμετέχοντα να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες δημοσκοπήσεις, η ΝΔ προηγείται με 37% των ψήφων, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ (28%) και το ΠΑΣΟΚ (11,5%). Με αυτά τα ποσοστά, η ΝΔ θα απέχει πολύ από το να επιτύχει πλειοψηφία με το νέο σύστημα, αν δεν ευθυγραμμιστεί με άλλους (ΠΑΣΟΚ).

Η συγκρότηση ενός αξιόπιστου συνασπισμού μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο εγχείρημα. Προσθέστε σε αυτό μια προεκλογική εκστρατεία που μπορεί να αγγίξει ευαίσθητα ζητήματα (όπως το Qatargate) μαζί με τις κατηγορίες για υποκλοπές και έχετε ένα αξιοπρεπές μείγμα πιθανών πηγών πολιτικής αβεβαιότητας κατά το δεύτερο τρίμηνο.

newmoney

ING: Οι προβλέψεις για την οικονομία και η αβεβαιότητα από τις εκλογές για την Ελλάδα ING: Οι προβλέψεις για την οικονομία και η αβεβαιότητα από τις εκλογές για την Ελλάδα Reviewed by olablogs on 10:22 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.