Πρόσφατα, μια μελέτη ανέδειξε το γεγονός ότι η φωτεινότητα μιας έκρηξης ακτίνων γ που καταγράφηκε στις 9 Οκτωβρίου του 2022 ήταν 70 φορές μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη παρόμοια έκρηξη που έχει παρατηρηθεί ποτέ από τους επιστήμονες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή θεωρείται η λαμπρότερη έκρηξη ακτίνων γ που έχει καταγραφεί στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.
Η έκρηξη με την κωδική ονομασία GRB-221009A έλαβε από την επιστημονική κοινότητα την ονομασία BOAT από τα αρχικά της φράσης «brightest of all time» δηλαδή «η λαμπρότερη όλων των εποχών».
«Είναι μια απολύτως τερατώδης έκρηξη. Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο, δεν έχουμε δει ποτέ τίποτα κοντά σε αυτό. Το BOAT είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά στα 10.000 χρόνια. Υπάρχει εύλογη πιθανότητα αυτή να είναι η φωτεινότερη έκρηξη ακτίνων γ που έπληξε τη Γη από τότε που ξεκίνησε ο ανθρώπινος πολιτισμός» ανέφερε ο Έρικ Μπερνς καθηγητής φυσικής και αστρονομίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Τμήματος Αστροφυσικής Υψηλής Ενέργειας της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας.
Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του George Washington δημοσίευσε μια νέα μελέτη στο περιοδικό “Science Advances”, παρέχοντας περαιτέρω πληροφορίες για αυτό το εντυπωσιακό και σπάνιο κοσμικό φαινόμενο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πίδακας της έκρηξης είχε μια μοναδική δομή και συνοδευόταν από μια ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα αστρικής ύλης. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να εξηγήσει τις ακραίες ιδιότητες της έκρηξης, η οποία συνέβη όταν ένα τεράστιο άστρο, περίπου 2,4 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, υπέστη ολική βαρυτική κατάρρευση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας. Αυτή η θεωρία εξηγεί επίσης την εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια της λάμψης της έκρηξης.
«Το GRB 221009A αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην κατανόησή μας για τις εκρήξεις ακτίνων γάμμα και αποδεικνύει ότι οι πιο ακραίες εκρήξεις δεν υπακούουν στην τυπική Φυσική για τις εκρήξεις ακτίνων γάμμα» αναφέρει η Μπρένταν Ο’ Κόνορ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου