Βρέθηκε σε πολλά κομμάτια αλλά όλα σε άριστη κατάσταση, στην αρχαία πόλη Άσπενδο, στις πύλες της Αττάλειας
Μια θεαματική αρχαιολογική ανακάλυψη άφησε άφωνους τους αρχαιολόγους που εργάζονται στην αρχαία πόλη της Ασπένδου , καθώς έφεραν στο φως ένα μεγάλο άγαλμα του Ερμή, αγγελιοφόρου και πρεσβευτή του Δία, του ταχύτερου θεών στην ελληνική μυθολογία, γράφει η ιταλική agi.
Η Άσπενδος, διάσημη για το μεγάλο ρωμαϊκό θέατρο, βρίσκεται λίγο έξω από την Αττάλεια στο νότιο μέρος της Μικράς Ασίας (σήμερα Τουρκία) και παρόλο που είναι μια από τις πιο μελετημένες αρχαίες πόλεις της χώρας, ωστόσο παραμένει πηγή εκπλήξεων για τους αρχαιολόγους.
Το άγαλμα του Ερμή, λαξευμένο σε μάρμαρο και ύψος λίγο λιγότερο από δύο μέτρα, βρέθηκε σε πολλά κομμάτια , αλλά όλα σε άριστη κατάσταση, κατά την ανασκαφή κοντά στη μνημειακή κρήνη (Νυμφαίο).
Η ίδια ανασκαφή έφερε επίσης στο φως τα κεφάλια των αγαλμάτων της Αφροδίτης και του Έρωτα και άλλα γλυπτά που πιστεύεται ότι ανήκουν στην Άρτεμη και τη Νέμεση. Εν αναμονή για περαιτέρω ανακαλύψεις, η Τουρκία απολαμβάνει τώρα αυτό το νέο κομμάτι αρχαίας τέχνης που θα εμπλουτίσει την τεράστια ελληνική αρχαιολογική κληρονομιά της Μικράς Ασίας.

Ο Ερμής κρατά στο δεξί του θήκη για νομίσματα, ενώ από τον αριστερό του ώμο κρέμεται ένας μανδύας και καταλήγει σε ένα χέρι που κρατά ένα είδος σκήπτρου.
Στα αριστερά του Θεού, ο οποίος εκτός από το ότι κουβαλούσε πρεσβείες για λογαριασμό του Δία υπερασπιζόταν τους βοσκούς και κυνηγούσε τους κλέφτες, είναι σμιλεμένο ένα καθιστό αρνί που τον κοιτάζει.
Το άγαλμα χρονολογείται σήμερα μεταξύ 150 και 200 μ.Χ. Μετά από μια αρχική εργασία ανακατασκευής θα αποκατασταθεί και στη συνέχεια θα εκτεθεί στο κοινό.
—
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ – Echedoros.blog
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου