
Μόνο λίγα δευτερόλεπτα χρειάστηκαν οι δικαστές ενός εφετείου στη Νέα Υόρκη για να συνειδητοποιήσουν ότι ο άνδρας που τους απευθυνόταν μέσω οθόνης — ένα άτομο που ετοιμαζόταν να παρουσιάσει τα επιχειρήματά του σε μια δίκη — όχι μόνο δεν είχε πτυχίο νομικής, αλλά δεν υπήρχε καν στην πραγματικότητα, καθώς ήταν προϊόν τεχνητής νοημοσύνης.
Το πιο πρόσφατο παράδοξο κεφάλαιο στην αμήχανη είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης στον νομικό κόσμο εκτυλίχθηκε στις 26 Μαρτίου στο Εφετείο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, όπου ένα πάνελ δικαστών επρόκειτο να ακούσει τον Jerome Dewald, ενάγοντα σε μια εργατική διαμάχη.
«Ο προσφεύγων υπέβαλε ένα βίντεο για την επιχειρηματολογία του», είπε η δικαστής Sallie Manzanet-Daniels και βλέποντάς το, αναρωτήθηκε «είναι αυτός ο συνήγορος για την υπόθεση;».
«Αυτό το δημιούργησα. Δεν είναι πραγματικό πρόσωπο», απάντησε ο Dewald.
«Θα ήταν ωραίο να το γνωρίζαμε όταν υποβάλατε την αίτησή σας. Δεν μου το είπατε αυτό κύριε», είπε η Manzanet-Daniels πριν φωνάξει σε όλη την αίθουσα για να κλείσει το βίντεο.
«Δεν εκτιμώ την παραπλάνηση», είπε προτού αφήσει τον Dewald να συνεχίσει την επιχειρηματολογία του.
Ο Dewald αργότερα ζήτησε συγγνώμη στο δικαστήριο, λέγοντας ότι δεν είχε σκοπό να βλάψει. Εξήγησε ότι δεν είχε δικηγόρο για να τον εκπροσωπήσει και πίστευε ότι το avatar θα μπορούσε να παρουσιάσει την υπόθεση καλύτερα από εκείνον, καθώς συνήθως έχει δυσκολία στην εκφώνηση.
Αν και αρχικά προσπάθησε να δημιουργήσει μια ψηφιακή αναπαράσταση του εαυτού του, δεν τα κατάφερε πριν την ακρόαση.
Πόσο ακόμα ΑΙ;
Το 2023, πρόστιμο 5.000 δολαρίων επιβλήθηκε σε δύο δικηγόρους και ένα γραφείο με έδρα τη Νέα Υόρκη, όταν διαπιστώθηκε ότι είχαν χρησιμοποιήσει chatbot για νομική έρευνα, με αποτέλεσμα να παραθέσουν ανύπαρκτες δικαστικές αποφάσεις.
Την ίδια χρονιά, δικηγόροι του Μάικλ Κοέν, πρώην νομικού συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, επικαλέστηκαν επίσης δεδικασμένα που είχαν παραχθεί από AI. Ο Κοέν ανέλαβε την ευθύνη, δηλώνοντας ότι δεν ήξερε πως η εφαρμογή που χρησιμοποιούσε είχε τη δυνατότητα «παραληρηματικών απαντήσεων».
Αντίστοιχες τεχνολογίες όμως έχουν αρχίσει να υιοθετούνται και από επίσημους θεσμούς. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι χρησιμοποιεί δύο avatar τεχνητής νοημοσύνης, ονόματι «Daniel» και «Victoria», για να παρουσιάζουν με απλό τρόπο τις αποφάσεις του στο κοινό, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του.
from ai – in.gr https://ift.tt/1bGmCHJ
via IN

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου