Ανακαλύφθηκαν θραύσματα τεράστιου αετώματος ενός διάσημου αρχαίου βασιλιά – Γιατί χρειάστηκαν 75 χρόνια για να εντοπιστούν

Σε έναν από τους πιο σημαντικούς, αλλά και πιο «λεηλατημένους» αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου βρέθηκε ανάγλυφο με την μορφή του Ασουρμπανιπάλ, του γνωστού βασιλιά των Ασσυρίων. Εκτός από το μέγεθος του ανάγλυφου, το οποίο παραπέμπει σε αέτωμα, εντύπωση προκαλεί το σύνολο του γλυπτού, καθώς ο «Σαρδανάπαλος» βασιλιάς πλαισιώνεται από δύο εμβληματικούς θεούς της εποχής και του τόπου.

Η αρχαία πόλη της Νινευή, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του ποταμού Τίγρη, στην πόλη της Μοσούλης, στο Βόρειο Ιράκ, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της βόρειας Μεσοποταμίας και του κόσμου. Η πόλη υπήρξε η πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Ασσυρίων στα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ., κατά τη βασιλεία του Σενναχειρείμ.

Ο Aaron Schmitt και η ομάδα του, από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, πραγματοποιούν ανασκαφές από το 2022 στον γήλοφο Κουγιουντζίκ,  στον κεντρικό τομέα του βόρειου παλατιού που έχτισε ο βασιλιάς Ασουρμπανιπάλ.

Οι ειδικοί του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης στην αρχαία Νινευή.
Οι ειδικοί του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης στην αρχαία Νινευή (Φωτογραφία: Aaron Schmitt / Universität Heidelberg).

Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης για τη Νινευή, το οποίο ξεκίνησε το 2018, με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ. Stefan Maul, από το Τμήμα Γλωσσών και Πολιτισμών της Εγγύς Ανατολής, του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Οι πρώτες ανασκαφές

To Βόρειο Ανάκτορο ερεύνησαν για πρώτη φορά βρετανοί μελετητές στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ανακάλυψαν αετώματα μεγάλης κλίμακας, τα οποία τώρα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο.

Πριν από τρία χρόνια, το 2022, αρχαιολόγοι από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, ανακάλυψαν τα πρώτα μεγάλα αετώματα στην πόλη. Είχαν προηγηθεί ανασκαφές 75 ετών.

Θραύσμα του αετώματος που ήλθε στο φως. Φωτογραφία: Aaron Schmitt / Universität Heidelberg
Θραύσμα του αετώματος που ήλθε στο φως. Φωτογραφία: Aaron Schmitt / Universität Heidelberg

Τα χαρακτηριστικά του αετώματος

Στο κέντρο του αετώματος που ανακάλυψαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, ξεχωρίζει η μορφή του βασιλιά Ασουρμπανιπάλ, του τελευταίου σημαντικού ηγέτη της Αυτοκρατορίας των Ασσυρίων.  Απεικονίζεται ανάμεσα σε δύο σημαντικές θεότητες, τον Ασσούρ και την Ιστάρ, η οποία ήταν η προστάτις της Νινευή.

Και τις δύο μορφές ακολουθεί ένα θαυματουργό ψάρι, το οποίο δίνει σωτήρια χάρη και ζωή στους θεούς και τους ηγεμόνες, και μια βοηθητική μορφή με τα χέρια υψωμένα, η οποία, σύμφωνα με την ερμηνεία, είναι άνδρας – σκορπιός.

Τα εμβλήματα της Αυτοκρατορίας των Ασσυρίων

Οι μορφές αυτές, υποδηλώνουν πως, αρχικά, πάνω από το αέτωμα ήταν τοποθετημένος ένας μεγάλος φτερωτός ηλιακός δίσκος, εξηγεί ο Aaron Schmitt.  Τους επόμενους μήνες, βάσει των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί από το σημείο, οι μελετητές θα εξετάσουν την αναπαράσταση και το πλαίσιο του ευρήματος αναλυτικά, και θα δημοσιεύσουν τα πορίσματα σε κάποια επιστημονική έκδοση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Schmitt, το αέτωμα αρχικά ήταν τοποθετημένο σε μια εσοχή, απέναντι από την κύρια είσοδο της αίθουσας του θρόνου, δηλαδή του σημαντικότερου χώρου του ανακτόρου.

Στο κέντρο του αετώματος απεικονίζεται ο βασιλιάς Ασσουρμπανιπάλ, ανάμεσα στον θεό Ασσούρ (αριστερά) και την θεά Ιστάρ, προστάτιδα της Νινευή (δεξιά). Και τις δύο μορφές ακολουθεί ένα ψάρι και μία υποστηρικτική μορφή με υψωμένα χέρια.
Στο κέντρο του αετώματος απεικονίζεται ο βασιλιάς Ασσουρμπανιπάλ, ανάμεσα στον θεό Ασσούρ (αριστερά) και την θεά Ιστάρ, προστάτιδα της Νινευή (δεξιά). Και τις δύο μορφές ακολουθεί ένα ψάρι και μία υποστηρικτική μορφή με υψωμένα χέρια (Φωτογραφία: Michael Rummel / Universität Heidelberg).

Οι μελετητές του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, ανακάλυψαν τα θραύσματα του αετώματος σε μια τρύπα γεμάτη με χώμα, πίσω από την εσοχή. Ίσως να είχαν ταφεί κατά την Ελληνιστική περίοδο, τον 3ο ή τον 2ο αιώνα π.Χ.

Το γεγονός ότι τα θραύσματα είχαν ταφεί, είναι αναμφίβολα ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν τα ανακάλυψαν οι Βρετανοί αρχαιολόγοι πριν από περισσότερα από 100 χρόνια στο παρελθόν, εικάζει ο καθηγητής Schmitt.

Όπως συμφωνήθηκε με το Κρατικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιράκ (SBAH), το μεσοπρόθεσμο σχέδιο είναι η εγκατάσταση του αετώματος στην αρχική του τοποθεσία και η δυνατότητα να έχει το κοινό πρόσβαση σε αυτό.

Adblock test (Why?)



via enikos
Ανακαλύφθηκαν θραύσματα τεράστιου αετώματος ενός διάσημου αρχαίου βασιλιά – Γιατί χρειάστηκαν 75 χρόνια για να εντοπιστούν Ανακαλύφθηκαν θραύσματα τεράστιου αετώματος ενός διάσημου αρχαίου βασιλιά – Γιατί χρειάστηκαν 75 χρόνια για να εντοπιστούν Reviewed by Unknown on 03:47 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.