
Η ανακάλυψη που έφερε στο φως έξι αρχαία αιγυπτιακά ειδώλια
Έξι ειδώλια αιγυπτιακού πολιτισμού εντοπίστηκαν στην Αθήνα, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με την προέλευσή τους. Τα ειδώλια αυτά παραδόθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από έναν πολίτη που ισχυρίστηκε ότι τα βρήκε τυχαία στο Περιστέρι, τυλιγμένα σε χαρτοσακούλα. Η υπόθεση αυτή κίνησε το ενδιαφέρον των αρχών, δεδομένου ότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις παράνομης διακίνησης.
Η διαδικασία τεκμηρίωσης και ο ρόλος της INTERPOL
Η τεκμηρίωση των αντικειμένων έγινε με τη συνεργασία των ελληνικών και αιγυπτιακών αρχών. Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών αναζήτησε πληροφορίες μέσω της INTERPOL, επιβεβαιώνοντας την αιγυπτιακή τους προέλευση. Τα τέσσερα από τα ειδώλια αποδείχθηκαν αυθεντικά, ενώ τα άλλα δύο ήταν κίβδηλα. Η επιστροφή τους στην Αίγυπτο έγινε με βάση τις διατάξεις της Σύμβασης UNESCO του 1970.
Η σημασία της επιστροφής και οι ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας-Αιγύπτου
Η επιστροφή αυτών των αντικειμένων δεν αποτελεί μόνο μια τυπική πράξη, αλλά ενισχύει τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Οι χώρες συνεργάστηκαν για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στην καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας. Ο πρέσβης της Αιγύπτου στην Ελλάδα, Omar Amer Youssef, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την επιστροφή, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών.
Πηγές:



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου