Τα μυστικά του κόσμου και του ανθρώπου


Πριν λίγα χρόνια (2000) η Ακαδημία Αθηνών ανακηρύξε αντεπιστέλλον μέλος της τον Δημοσθένη Καζάνα, που είναι ερευνητής στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA. Ο κ. Δημοσθένης Καζάνας “είναι ο πατέρας της θεωρίας του Πληθωριστικού Σύμπαντος, καθώς τη διατύπωσε πρώτος το 1980 (σέ ηλικία μόλις 30 ετών, δηλαδή...).
Πρόκειται για την κρατούσα άποψη σχετικά με τα αρχικά στάδια της εξέλιξης. Σύμφωνα με την οποία στα πρώτα δέκα τρισεκατομμυριοστά του τρισεκατομμυριοστού του τρισεκατομμυριοστού του πρώτου δευτερολέπτου (!) της δημιουργίας απελευθερώθηκε τεράστια ποσότητα ενέργειας που προκάλεσε αστραπιαία αδιανόητη για τον ανθρώπινο νού μεγέθυνση του Σύμπαντος (εκθετική διαστολή της τάξεως των δέκα εις την εκατοστήν!)” (Το Βήμα 23-10-2000).
Απο την θεωρία αυτή φαίνεται ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη αιτία της δημουργίας του κόσμου και ότι όλα δεν έγιναν τυχαία και άλογα. Κατά την ορθόδοξη διδασκαλία ο Θεός που είναι αΐδιος δημιούργησε τον κόσμο με τον δημιουργικό Του λόγο. “Αυτός είπε και εγενήθησαν, αυτός ενετείλατο και εκτίσθησαν” (Ψαλμ. λβ', 9 και ρμη' 5). Στην Γένεση λέγεται: “Και είπεν ο Θεός. Γενηθήτω φώς. και εγένετο φώς...” (Γεν. α', 3). Ο κ. Καζάνας λέγει για το σημείο αυτό: “Όσο πιο πολύ ερευνούμε τόσο πιο πολύ πλησιάζουμε στην αρχική αιτία –άλλοι μπορεί αυτό να το λένε Θεό και άλλοι κάπως διαφορετικά”. Πάντως υπάρχει μια αρχική αιτία της δημιουργίας των πάντων. Δεν έγινε τίποτε τυχαία.
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να μάθουν οι άνθρωποι τα μυστικά του Σύμπαντος και τα αίτια της δημιουργίας του κόσμου. Αυτό είναι μέσα στα πλαίσια της επιθυμίας του ανθρώπου για την γνώση των διαφόρων μυστηρίων. Όμως, μεγαλύτερο μυστήριο είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, ο οποίος μέσα στον εσωτερικό του κόσμου κρύβει πολλά μυστικά. Ο κ. Καζάνας λέγει για το σημείο αυτό: “Οι άνθρωποι είναι επίσης ένα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενον μελέτης, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα πολύ πιο πολύπλοκο από το Σύμπαν. Θα μπορούσα να πω μάλιστα ότι το Σύμπαν είναι πολύ πιο απλό και κατανοητό στη δομή του”.
Πράγματι, είναι μυστήριο το Σύμπαν και η δημιουργία, αλλά μεγαλύτερο μυστήριο είναι ο Θεός, και ο άνθρωπος. Η εύρεση του Θεού απαιτεί αγώνα, θυσία και τελικά είναι θέμα αποκαλύψεως του Ιδίου του Θεού. Αλλά και ο άνθρωπος είναι μυστήριο. Μέσα στον εσωτερικό του κόσμο κρύβεται και κινείται ένας ολόκληρος κόσμος, ένα ολόκληρο Σύμπαν σε σμικρογραφία, μια παγκόσμια ιστορία με τους πολέμους και τις ανακατατάξεις. Μακάρι όσοι μπορέσουν να ανακαλύψουν τα βάθη της ύπαρξής τους και να ενοποιήσουν τον εσωτερικό τους κόσμο. Και βέβαια το μυστήριο του ανθρώπου ανακαλύπτεται μόνον με την ενέργεια του Θεού.-


http://pinnokio.blogspot.com
Τα μυστικά του κόσμου και του ανθρώπου Τα μυστικά του κόσμου και του ανθρώπου Reviewed by Unknown on 15:15 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.