Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο σώμα του ηλιακού μας συστήματος




Η ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "FOCUS" ΤΗΝ 24/02/2004.


Αμερικανοί αστρονόμοι εντόπισαν ένα αντικείμενο σε απόσταση 4,4 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, που είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο σώμα που έχει αναγνωριστεί μετά την ανακάλυψη του Πλούτωνα το 1930.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές παρατηρήσεις, ο παγωμένος πλανητοειδής έχει διάμετρο 1410 χιλιόμετρα, περίπου το μισό από ό,τι ο Πλούτωνας. Είναι όμως 10% μεγαλύτερος από τον Κβαοάρ, ένα σώμα που ανακαλύφθηκε στην ίδια ζώνη του Ηλιακού Συστήματος το 2002.

Όπως αναφέρει ο Μάικ Μπράουν, αστρονόμος του Caltech (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια): «Φαίνεται ότι μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τον Κβαοάρ, κάτι που σημαίνει ότι είναι μεγαλύτερος από οτιδήποτε μετά τον Πλούτωνα».

Ο Μπράουν ανακάλυψε το νέο σώμα μέσω του τηλεσκοπίου του όρους Πάλομαρ έξω από το Σαν Ντιέγκο, σε συνεργασία με τον Τσαντ Τρουχίλο, του Παρατηρητηρίου Gemini της Χαβάης, και τον Ντέιβιντ Ραμπίνοουιτζ του Πανεπιστημίου Yale.

Ο πλανητοειδής, με την προσωρινή ονομασία 2004 DW, βρίσκεται στο εξώτερο τμήμα της ζώνης Κούιπερ, έναν δακτύλιο πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα όπου συγκεντρώνονται αστεροειδείς και τεράστια κομμάτια πάγου.

Το νέο σώμα φαίνεται να ακολουθεί ελλειπτική τροχιά και η απόστασή του από τον Ήλιο κυμαίνεται από 4,3 έως 7,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Για να ολοκληρώσει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο χρειάζεται περίπου 252 γήινα χρόνια.



http://mystikos-planitis.blogspot.com
Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο σώμα του ηλιακού μας συστήματος Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο σώμα του ηλιακού μας συστήματος Reviewed by Unknown on 19:02 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.