Τρομοκρατική επίθεση με βόμβες- εμφυτεύματα φοβούνται ΗΠΑ και Βρετανία

Ουάσινγκτον
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές των ΗΠΑ, καθώς ανησυχούν για τρομοκρατική επίθεση σε αεροδρόμια ή άλλους σταθμούς μαζικής μεταφοράς, όχι όμως με τον «παραδοσιακό» τρόπο.
Κι αυτό γιατί οι τρομοκράτες ενδέχεται συμφωνα με το FBI να τοποθετήσουν με χειρουργική επέμβαση μέσα στο σώμα τους ισχυρά εκρηκτικά, αλλά και να εμποτίσουν τα ρούχα τους με άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Ο ακριβής τρόπος της επίθεσης δεν είναι βεβαια γνωστός στις αρχές, που γι' αυτό διερευνούν πολλά σενάρια φοβούμενοι ότι οι τρομοκράτες θα επιβιβαστούν σε αεροπλάνα με δυτικούς επιβάτες και εκεί θα ανατιναχτούν. Προτρέπουν μάλιστα την Βρετανία και άλλες χώρες να είναι σε επιφυλακή για ανάλογες επιθέσεις.
«Το τμήμα εσωτερικής ασφάλειας της χώρας τρέφει ανησυχίες για πιθανή απειλή από τρομοκράτες, οι οποίοι ενδέχεται να μεταφέρουν χειρουργικά εμφυτευμένες εκρηκτικές ουσίες», δήλωσε σύμβουλος των ΗΠΑ. Η Υπηρεσία Ασφαλείας Μεταφορών των ΗΠΑ (TSA) έκανε έκκληση προς όλα τα αεροδρόμια να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους τους, προκειμένου να ειναι σε θέση να ανιχνεύουν εκρηκτικά, όπως ο νιτρικός πενταερυθρίτης (ΡΕΤΝ), ακόμη και κάτω από το δέρμα.
«Ο έλεγχος αυτός θα πρέπει είναι απρόβλεπτος γιά τους επιβάτες και τα μέτρα που λαμβάνει το κάθε αεροδρόμιο να είναι διαφορετικά, για να μην μπορούν να παρακαμφθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της TSA.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «θα υπάρχουν ποικίλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, που θα περιλαμβάνουν διάδραση με τους επιβάτες. Αυτά τα μέτρα θα συμπληρώνουν τις ήδη γνωστές μεθόδους ανίχνευσης, όπως η σωματική έρευνα και η χρήση βελτιωμένων εργαλείων και τεχνολογικών μέσων
Ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι υπάρχει γενικότερη επικοινωνία της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και της TSA με ξένα αεροδρόμια. Σημειώνει επίσης ότι αυτό προσπαθούν πολύ συχνά οι τρομοκράτες, δηλαδή να χτυπήσουν αεροσκάφη γλιτώνοντας από τους ελέγχους.
Τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου επιβεβαιώνουν και οι πολλές, επιτυχείς ή μη, τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν κατά καιρούς λάβει χώρα σε αεροδρόμια των ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση ενός άνδρα που προσπάθησε να δολοφονήσει τον αναπληρωτή υπουργό εσωτερικών της Σ. Αραβίας τον Αύγουστο του 2009. Ο δράστης φέρεται να είχε τοποθετήσει την ουσία PETN, εμπλουτισμένη με αζωτούχο μόλυβδο, στα εσώρουχά του.
Οι ανησυχίες Βρετανίας και ΗΠΑ αυξηθηκαν μετα έγκεινται στο γεγονός ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δολοφόνησαν τον περασμένο Μάιο τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Η Αλ Κάιντα έχει εξελιχθεί εξαιρετικά μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, οδηγώντας τους υπευθύνους των αεροδρομίων σε απαγόρευση μεταφοράς φιαλών με υγρά άνω των 100 μιλιγκράμ, ερευνα σε υποδήματα και διεξοδικούς σωματικούς ελέγχους.




tovima
eglimatikotita.gr


http://www.tnsite.gr
Τρομοκρατική επίθεση με βόμβες- εμφυτεύματα φοβούνται ΗΠΑ και Βρετανία Τρομοκρατική επίθεση με βόμβες- εμφυτεύματα φοβούνται ΗΠΑ και Βρετανία Reviewed by Unknown on 00:50 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.