Μια …Γη στα 36 έτη φωτός

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γενεύης στην Ελβετία έκαναν γνωστό ότι ανακάλυψαν έναν πλανήτη που έχει κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για όντα όπως αυτά της Γης.
Ο πλανήτης βρίσκεται σε μια ομάδα αστεριών της Ιστίας ή Vela και απέχει 36 έτη φωτός από τη Γη.Η αστρονομική ομάδα του Stephane Udry χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο ακτινών υψηλής ταχύτητας του αστεροσκοπείου της Χιλής και ανακάλυψε έναν πλανήτη ο οποίος περιστρέφεται γύρω από το άστρο HD 85512.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων αναφορικά με την απόσταση που βρίσκεται από το άστρο του, ο πλανήτης είναι κατάλληλος για τη δημιουργία ζωής.

Ο πλανήτης ολοκληρώνει την περιστροφή γύρω από τον ήλιο του σε 54 ημέρες και έχει παρόμοια ατμόσφαιρα με τη γήινη. Με βάση τα αστρονομικά μοντέλα η μέση θερμοκρασία υπολογίζεται στους 24,85 βαθμούς Κελσίου. Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο πλανήτης αυτός έχει νερό. Συγκριτικά με τη Γη είναι μικρότερος και σε
ανάλυση της βραχώδους επιφάνειάς του υπολογίζεται ότι η ηλικία του κυμαίνεται από ένα έως πέντε δισεκατομμύρια έτη.

Η ομάδα του Stephane Udry προτείνει ότι ο πλανήτης αυτός να ενταχθεί στους πλανήτες οι οποίοι αξιολογούνται ως υποψήφιοι για ύπαρξη ζωής και τίθενται για έρευνα στο απώτερο μέλλον, όταν ο άνθρωπος καταφέρει να εκμηδενίσει τις χαοτικές διαστημικές αποστάσεις.

Ένας τέτοιος είναι και ο G1 581 που είναι πέντε φορές μεγαλύτερος από τη Γη, βρίσκεται 20 έτη φωτός μακριά και ανακαλύφθηκε το 2009.



Μικρές Εκδόσεις Γιῶργος Ἐχέδωρος
http://visaltis.blogspot.com
Μια …Γη στα 36 έτη φωτός Μια …Γη στα 36 έτη φωτός Reviewed by Unknown on 23:01 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.