Kάμερα που «συλλαμβάνει» ακόμα και την ταχύτητα του φωτός!!

Η φωτογραφική μηχανή, που θεωρείται το άκρον άωτον της αργής κίνησης και οι εικόνες της έχουν έκθεση ένα τρισεκατομμύριο ανά δευτερόλεπτο, για πρώτη φορά «έπιασε» ακτίνα φωτός να ταξιδεύει μέσω ενός διαφανούς πλαστικού μπουκαλιού.

Συγκεκριμένα η κάμερα χρησιμοποιεί μία πολύ στενή σχισμή ως φωτοφράκτη και παράγει μία εικόνα των σωματιδίων του φωτός, των φωτονίων, καθώς αυτά διέρχονται από τη σχισμή. Κάθε ακίνητη εικόνα της έχει ταχύτητα φωτοφράκτη ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου.

Ο καθηγητής Ραμές Ρασκάρ του πανεπιστημίου ΜΙΤ, όπου αναπτύχθηκε η νέα τεχνολογία, δήλωσε πως πρόκειται για την «πιο αργή γρήγορη κάμερα στον κόσμο», η οποία «μπορεί να αναλύσει πώς τα φωτόνια ταξιδεύουν μέσω του κόσμου».

«Τίποτε στο σύμπαν δεν θεωρείται αρκετά γρήγορο γι αυτή την κάμερα», δήλωσε ο ερευνητής Αντρέας Βέλτεν. «Εφόσον τίποτε στο σύμπαν δεν κινείται πιο γρήγορα από το φως, έχουμε πλέον αγγίξει το φυσικό όριο της φωτογράφησης υψηλής ταχύτητας», επεσήμανε ο ίδιος .

Όσον αφορά στην κάμερα, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Οπτικής Εταιρίας, αυτή έχει μέγεθος σκουπιδοτενεκέ, μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και τρισδιάστατες εικόνες, ενώ είναι ανίκανη να «συλλάβει» οτιδήποτε συμβαίνει μόνο μια φορά.

Μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέλλον για την παρατήρηση του τρόπου που το φως αντανακλάται από τις διάφορες επιφάνειες, π.χ. από φρούτα, με αποτέλεσμα να είναι δυνατός ο έλεγχος της ωρίμανσής τους πεδίο.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη ασύρματη ενδοσκοπική τηλεκατευθυνόμενη νανο-κάμερα, που έχει τέτοιες δυνατότητες.

www.newsbomb.gr
Kάμερα που «συλλαμβάνει» ακόμα και την ταχύτητα του φωτός!! Kάμερα που «συλλαμβάνει» ακόμα και την ταχύτητα του φωτός!! Reviewed by Unknown on 21:22 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.