Σχεδόν πέντε χιλιετίες μετά, το δεύτερο πλοίο του... Χέοπα θα ξαναδεί το φως

Τα κομμάτια του δεύτερου πλοίου του Χέοπα παραμένουν στη θέση όπου βρέθηκαν το 1954 (Φωτογραφία: Associated Press)

Ναυάγιο δίπλα στην πυραμίδα

Τα κομμάτια του δεύτερου πλοίου του Χέοπα παραμένουν στη

θέση όπου βρέθηκαν το 1954 (Φωτογραφία: Associated Press)
Κάιρο: Το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι ξεκινά αναλύσεις στα ερείπια ενός πλοιάριου που ανακαλύφθηκε το 1954 σε έναν υπόγειο χώρο δίπλα στη Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα.

Σε αυτή τη φάση του προγράμματος, οι αρχαιολόγοι θα συλλέξουν δείγματα ξύλου για αναλύσεις, προκειμένου να καθορίσουν το πλάνο για την επασυναρμολόγηση του αρχαίου σκάφους.

Στον ίδιο υπόγειο χώρο είχε βρεθεί ένα ακόμα πλοιάριο, μήκους 43 μέτρων, το οποίο επανασυρμολογήθηκε πλήρως και εκτίθεται από το 1982 σε μουσείο που χτίστηκε ειδικά για αυτό το σκοπό δίπλα στο σύμπλεγμα της Γκίζας.

Έχει ηλικία περίπου 4.500 ετών και θεωρείται το αρχαιότερο πλοίο που σώζεται ως σήμερα.


To πρώτο από τα δύο πλοία του Χέοπα στεγάζεται σε ειδικό μουσείο (Πηγή: AP)

Λίγα είναι γνωστά για το δεύτερο πλοίο του Χέοπα, το οποίο βρέθηκε διαλυμένο σε κομμάτια και παραμένει στη θέση όπου ανακαλύφθηκε, έναν ορθογώνιο λάκκο σκαλισμένο στο πέτρωμα του υπεδάφους.

Άγνωστη παραμένει εξάλλου και η λειτουργία που επιτελούσαν αυτά τα πλοία. Το πρώτο πλοιάριο μοιάζει με «ηλιακή μαούνα», ένα είδος τελετουργικού σκάφους που μετέφερε τους φαραώ στους ουρανούς μετά την ανάστασή τους, συνοδεία του Ρα, θεού του Ήλιου.

Ωστόσο, στο σκελετό του πλοίου έχουν ανακαλυφθεί ενδείξεις για τη χρήση του στο νερό, και οι αρχαιολόγοι θεωρούν πιθανό το σκάφος να είχε χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά της σορού του Χέοπα από τη Μέμφιδα στη Γκίζα.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι, ακόμα και 4.500 χρόνια μετά, το πλοιάριο θα μπορούσε να άνετα να ταξιδέψει στα νερά του Νείλου.

Παραμένει πάντως ασαφές αν το δεύτερο πλοιάριο είναι ίδιο με το πρώτο.

Πιθανότατα θα περάσουν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η επανασυναρμολόγησή του.



Πηγή: In.gr
http://tech.pathfinder.gr
Σχεδόν πέντε χιλιετίες μετά, το δεύτερο πλοίο του... Χέοπα θα ξαναδεί το φως Σχεδόν πέντε χιλιετίες μετά, το δεύτερο πλοίο του... Χέοπα θα ξαναδεί το φως Reviewed by Unknown on 20:42 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.