ΜΙΤ προβλέπει ότι η... παγκόσμια οικονομία θα καταρρεύσει μέχρι το 2030

 
Σαράντα χρόνια μετά την αρχική δημοσίευσή της, μια μελέτη που ονομάζεται The Limits to Growth ψάχνει και μας λέει για απογοητευτικές προφητείες ανάθεση από μία διεθνή "δεξαμενή σκέψης" που ονομάζεται η Λέσχη της Ρώμης, το 1972 σε έκθεση της διαπίστωσε ότι αν ο πολιτισμός συνέχιζε την πορεία του προς την αύξηση της κατανάλωσης, η παγκόσμια οικονομία θα καταρρεύσει μέχρι το 2030. Απώλειες πληθυσμού θα προκύψουν, και γενικά τα πράγματα θα καταρρεύσουν.




Η μελέτη ήταν - και παραμένει - αν μη τι άλλο αμφιλεγόμενη, με τους οικονομολόγους με αμφισβήτηση για τις προβλέψεις της και στηλιτεύοντας την έννοια της επιβολής των ορίων στην οικονομική ανάπτυξη. Ο Αυστραλός ερευνητής Graham Turner, έχει εξετάσει τις υποθέσεις του με μεγάλη λεπτομέρεια κατά τη διάρκεια των προηγούμενων αρκετών ετών, και προφανώς η τελευταία του έρευνα μπορεί να βγει αληθινή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης,και σύμφωνα με το Smithsonian Magazine. Ο κόσμος βρίσκεται σε καλό δρόμο για την καταστροφή, λέει το περιοδικό.

Η μελέτη, που ολοκληρώθηκε αρχικά στο MIT, στηρίχθηκε σε πολλά υπολογιστικά μοντέλα των οικονομικών τάσεων και εκτιμάται ότι, αν τα πράγματα δεν αλλάξουν πολύ, και οι άνθρωποι συνέχιζαν να καταναλώνουν φυσικούς πόρους με εντατικούς ρυθμούς, ο κόσμος θα ξεμείνει σε κάποιο σημείο.  
Το πετρέλαιο θα αρχίζει να εξαντλείται (κάποιοι ισχυρίζονται ότι έχει είδη γίνει) πριν από την πτώση και κάτω από την άλλη πλευρά της καμπύλης, αλλά η ζήτηση για τρόφιμα και υπηρεσίες ,θα συνεχίσουν να αυξάνονται.Ο Turner λέει τα πραγματικά στοιχεία από το 1970 - 2000 κομμάτια με δρακόντειες προβλέψεις της μελέτης: «Υπάρχει ένα πολύ σαφές προειδοποιητικό καμπανάκι που χτυπούν εδώ. Δεν είμαστε σε βιώσιμη τροχιά », λέει το Σμιθσόνιαν .


Chart Sources Meadows D.H. Meadows D.L. Randers J. and Behrens III W.W. (1972)
Chart Sources: Meadows, D.H., Meadows, D.L., Randers, J. and Behrens III, W.W. (1972)
   Είναι αυτό αδύνατο να διορθωθεί; Όχι, σύμφωνα τόσο με τον Turner και την αρχική μελέτη. Εάν οι κυβερνήσεις θεσπίσουν αυστηρότερες πολιτικές και τις τεχνολογίες που πρέπει, μπορεί να βελτιωθεί η μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, η οικονομική ανάπτυξη δεν πρέπει να γίνει ένας "λευκός νάνος" στην αγορά, βαδίζοντας προς την αναπόφευκτη κατάρρευση. Αλλά πώς να το κάνουμε αυτό είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα. 
 
ΜΙΤ προβλέπει ότι η... παγκόσμια οικονομία θα καταρρεύσει μέχρι το 2030 ΜΙΤ προβλέπει ότι η... παγκόσμια οικονομία θα καταρρεύσει μέχρι το 2030 Reviewed by Unknown on 00:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.