ΒΟΜΒΑ ΣΟΙΜΠΛΕ: "ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ!"

Την πεποίθηση ότι το ευρώ δεν κινδυνεύει, οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών στη Ελλάδα, εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε..
σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό STERN και θα δημοσιευθεί στην έκδοση της Πέμπτης, 14 Ιουνίου.

Μιλώντας για τη βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος, ο γερμανός υπουργός είπε πως το ευρώ θα επιβιώσει έστω και στην περίπτωση που οι πολέμιοι του προγράμματος λιτότητας κερδίσουν τις ελληνικές εκλογές, προειδοποιώντας μάλιστα πως δεν υφίσταται κανένας δρόμος που να μην απαιτεί σκληρά μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί η αναδιάρθρωση και η εξυγίανση της χώρας.

Αναφερόμενος στον ενδεχόμενο αποπομπής της χώρας μας από το κοινό νόμισμα, ο κ. Σόιμπλε γνωμοδότησε ότι μία τέτοια εξέλιξη είναι σχεδόν αδύνατη λόγω του νομικού πλαισίου της ΟΝΕ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι στο Βερολίνο «δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να διώξουμε κάποιον από την ευρωζώνη». Συμπλήρωσε δε ότι τα μειονεκτήματα τυχόν εξόδου θα ήταν τεράστια, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η τελική απόφαση ανήκει στους έλληνες πολίτες.

Συνεχίζοντας , ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την λύπη του για τις κακουχίες που βιώνουν οι απλοί έλληνες πολίτες. «Ο απλός πολίτης υποφέρει ενώ οι πλουσιότεροι έχουν φροντίσει και έχουν διασφαλιστεί», σχολίασε δηκτικά προσθέτοντας ότι «συμπονά πραγματικά τον απλό Έλληνα πολίτη [...] αλλά δεν μπορώ να τον γλιτώσω απ' αυτό».

«Δεν είναι εύκολο να κόβεις τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, όταν βλέπεις τους πολλούς ιδιοκτήτες θαλαμηγών. Αλλά ο ελληνικός κατώτατος μισθός μειώνεται στα επίπεδα του ισπανικού. Αν η χώρα θέλει να γίνει και πάλι ανταγωνιστική, πρέπει να μειωθεί» τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

Έπειτα , ο γερμανός ηγέτης αναφέρθηκε στα σχέδια της γερμανικής αντιπολίτευσης για τη δημιουργία ενός ταμείου εξόφλησης του χρέους για τα κράτη της ευρωζώνης. «Αυτό το ταμείο δεν μπορεί να δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή επειδή παραβιάζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες, για παράδειγμα τον κανόνα του no-bail-out», τόνισε ο κ. Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου ταμείου θα έδινε λανθασμένα κίνητρα.

«Χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική δεν μπορείτε να κοινοτικοποιήσετε την ευθύνη. Διαφορετικά μια χώρα θα μπορούσε να δημιουργεί χρέη σε βάρος άλλων χωρών. Αυτό δε γίνεται. Όποιος πληρώνει, αυτός θα πρέπει και να αποφασίζει», συμπλήρωσε.

Τέλος , στρέφοντας την προσοχή του στην συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές αλλά και τις ισπανικές τράπεζες, ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το εάν αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να εξαπλωθεί και στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας πως η βορειοευρωπαϊκή χώρα κερδίζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον από το κοινό νόμισμα και πως έχει «το μεγαλύτερο συμφέρον να διατηρηθεί όπως ακριβώς είναι».

«Θα συμβούλευα κάθε επαγγελματία επενδυτή ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες εποχές, να επενδύσει στο ευρώ», κατέληξε λακωνικά. (skai.gr)
ellinonpaligenesia.blogspot/
parapona-rodou
ΒΟΜΒΑ ΣΟΙΜΠΛΕ: "ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ!" ΒΟΜΒΑ ΣΟΙΜΠΛΕ: "ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ!" Reviewed by Unknown on 21:28 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.