Ψήθηκες με την ιδέα του ελεύθερου σε κάποια παραλία. Λαμπρά. Οι φίλοι που μας προτείνουν παραλίες μας έδωσαν και τις συμβουλές τους.
Λοιπόν, δε θα το πιστέψεις. Αυτοί οι φίλοι που μας είπαν για τις παραλίες, μας πήραν τηλέφωνο και μας είπαν ότι είδαν το κείμενο δημοσιευμένο και τους άρεσε πολύ. Ότι θα ήθελαν να κάνουμε και ένα αφιέρωμα με tips για camping. Τι να κάνουμε, να τους αρνηθούμε; Θα ήταν και αγένεια. Αν λοιπόν ψήθηκες από την ιδέα της κατασκήνωσης δίπλα σε μια παραλία -και δεν έχεις προηγούμενη εμπειρία- ιδού τι μας είπαν ότι πρέπει να προσέξεις.
Η σκηνή
Θεωρητικά δε χρειάζεσαι σκηνή. Καλοκαίρι είναι και δίπλα στην ελληνικές αμμουδιές δεν υπάρχουν αρκούδες. Εκτός αν είσαι υπερευαίσθητος στην υγρασία ή θες να αλλάζεις μαγιό όρθιος. Τέλος πάντων πες ότι θες σκηνή. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν αυτές τις μεγάλες που θα βρεις και σε σουπερμάρκετ. Είναι φτηνές και αρκούν για μερικά βράδια. Αν θες το κάτι παραπάνω ψάξε στα ορειβατικά είδη για μια καλή μικρή σκηνή 2-3 ατόμων. Η βασική διαφορά είναι ότι είναι λίγο άβολες επειδή είναι πιο χαμηλές. Κατά τα άλλα, μια σίτα είναι ρε μαν και τίποτα άλλο.
Η σκιά
Η σκιά της σκηνής είναι πιο σημαντική και από τη σκηνή. Γιατί νομίζεις ότι δίνεται μάχη για τα δύο τρία αλμυρίκια που είναι σε κάθε παραλία. Αν υποθέσουμε τώρα ότι δεν πρόλαβες το αλμυρίκι (άσε που δε σε προστατεύει 100%) χρειάζεται να φτιάξεις τη δική σου. Αλλιώς θα σε φάει το λιοπύρι και θα ξυπνάς κάθε πρωί στις έξι. Τι χρειάζεσαι; Αν δεν έχεις καμία εμπειρία σε κόμπους και σχοινιά τότε μπορείς να πάρεις μια έτοιμη τέντα παραλίας (canopy λέγονται). Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τα πανιά είναι πολύ μεγάλα και οι ορθοστάτες είναι μεταλλικοί με ύψος συνήθως 1,80. Αυτό σημαίνει έξτρα βάρος.
Αν, όμως, έχεις μια μικρή σχετική εμπειρία τότε μπορείς να φτιάξεις εσύ το ίδιο πράγμα με ένα μεγάλο σεντόνι, περίπου 8 μέτρα σκοινι (κομμένα στα 4) και δύο παλιές μπανέλες από σκηνή (κάνε κόμπο τις γωνίες του σεντονιού, πέρνα μέσα τις μύτες της κάθε μπανέλας, δέσε τα σκοινιά καλά από το πανί προς την πέτρα, σήκωσε το ψηλά και τέντωσε τα σκοινιά). Το μυστικό σε ένα καλό canopy, αυτοσχέδιο ή έτοιμο, είναι οι πέτρες. Όσο πιο μεγάλες τόσο πιο πολύ θα αντέξει.
Η παραλία
Αυτοί οι φίλοι μας είπαν να προτιμάς τις παραλίες που δεν φτάνει αμάξι μέχρι την αμμουδιά. Λιγότερος κόσμος, λιγότερη βαβούρα, περισσότερη ξεκούραση. Ναι, θα γρατζουνιστούν τα ποδαράκια σου από τους θάμνους και ναι τα μπαγκάζια είναι πολλά. Αλλά, τι προτιμάς; Αυτό ή παιδιά, σκυλιά και πεθερικά τις Κυριακές. Η λύση για την κουβάλα είναι απλή. Τα βάζεις όλα μέσα σε ένα backpack, κρατάς και δύο ψυγεία στα χεριά (ποτέ ένα μεγάλο) για να είναι το βάρος ζυγιασμένο και το πολύ να χρειαστείς ένα δεύτερο δρομολόγιο. Σιγά το πράγμα.
Το έδαφος
Το έδαφος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τον ύπνο σου. Ακόμα και αυτά τα τερατώδη στρώματα που θέλουν τρόμπα να αγοράσεις, τίποτα δε σου εξασφαλίζει έναν ξεκούραστο ύπνο. Κάτι που θα πρέπει να προσέξεις είναι η κλίση του έδαφους. Στην Ελλάδα ζεις, δεν πρόκειται να βρεις ισιάδα με τίποτα. Η σκηνή και τα στρώματα πρέπει να μπουν με το μήκος παράλληλα στην "κατηφόρα". Διαφορετικά κάθε φορά που θα αλλάζεις πλευρό θα πηγαίνεις και λίγο πιο κάτω. Επίσης κάνε και μια προετοιμασία. Δε σου λέμε να πάρεις τσουγκράνα αλλά βγάλε και καμία πέτρα με το χέρι ή ακόμα καλύτερα βρες μια πλατιά πέτρα και στρώσε λίγο το έδαφος.
Ο εξοπλισμός
Δυστυχώς με τον εξοπλισμό, δεν μπορείς να αγοράσεις τα πάντα με τη μία. Αφενός τα καλά πράγματα κοστίζουν αρκετά, αφετέρου πρέπει να βρεις αυτά που σου ταιριάζουν. Στα στρώματα π.χ. αυτά τα μεγάλα που μοιάζουν με διπλό κρεβάτι έχουν ένα μειονέκτημα. Πρέπει να τα φουσκώνεις συνεχώς. Και αν είσαι από αυτούς που τους δεν τους αρέσει να βουλιάζει το στρώμα έχεις πρόβλημα. Από την άλλη, τα αυτοφούσκωτα (λέξη κι αυτή) είναι πιο πρακτικά και μπορείς να γλυτώσεις βάρος. Παράδειγμα νο 2: Κάποιοι δεν έχουν πρόβλημα να είναι ξαπλωτοί όλη τη μέρα στην παραλία, κάποιοι θέλουν καρέκλες. Πράξε αναλόγως. Το ίδιο ισχύει και για τα ψυγεία, για τα παγούρια, για τα τραπεζάκια, τους φακούς. Γενικότερα στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία και καλύπτει όλα τα γούστα.
Barbeque
Γενικότερα το ψήσιμο στην παραλία δεν είναι εύκολη υπόθεση και γίνεται πιο δύσκολη αν σέβεσαι τους γύρω σου. Επίσης είναι ταλαιπωρία με τόσα συμπράγκαλα που πρέπει να κουβαλήσεις. Γι' αυτό φρόντισε πρώτα να έχεις αρκετή απόσταση για να μην κάνεις τους δίπλα καπνιστούς. Από εξοπλισμό, πάρε μια σχάρα που αν έχει ποδαράκια, προσάναμα και κάρβουνα. Φτιάξε ένα μικρό λάκο με πέτρες γύρω γύρω για να μη βάλεις φωτιά σε καμιά σκήνη. Αν τώρα κουβαλάς κανονική ψησταριά και ξύλα, μπράβο παλίκαρε, πες μας που θα 'σαι να σου κατσικωθούμε. Ή στείλες μας τα tips σου στα σχόλια.
Ντους - ξέπλυμα
Εδώ δύο λύσεις. Ή κουβαλάς αρκετό νερό με το αμάξι και αγοράζεις ένα από αυτά τα ειδικά υδροδοχεία-τσάντες ή διαλέγεις την εύκολη λύση. Κάνεις μια βουτιά στην θάλασσα, βγαίνεις έξω και πριν στεγνώσεις πέρνεις ένα μωρομάντηλο και κάνεις όλο σου το σώμα.
oneman
Συμβούλες για... Ελέυθερο Καμπινγκ
Reviewed by Unknown
on
08:00
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου