Η απορία της ημέρας...
by Niki Lyberis
Είτε είμαστε βασιλιάδες, είτε κοινοί θνητοί, καθόμαστε πάνω τους εδώ και αιώνες. Ναι, μπορεί να έχουν αλλάξει τα αξεσουάρ, ή να ...
φέρουν την υπογραφή μεγάλων σχεδιαστών, όπως ο οίκος Pininfarina (μην αναρωτιέστε τι δουλειά έχουν οι λεκάνες με τα αυτοκίνητα). Οι περισσότερες, όμως,... λεκάνες ανά τον κόσμο, όλους αυτούς τους αιώνες, φτιάχνονται από πορσελάνη. Γιατί όμως; Οι επιστήμονες μας έχουν πάει στο φεγγάρι και δεν έχουν βρει ακόμα άλλο υλικό για τις… λεκάνες;
Κοιτάχτε να δείτε πώς έχει το πράγμα. Σύμφωνα με την εταιρεία ειδών υγιεινής Kohler, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές «λεκανών» παγκοσμίως, μία λεκάνη πρέπει να κάνει τρία πράγματα. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να λειτουργεί σαν μία μηχανή αποβολής των….. αυτών τέλος πάντων. Δεύτερον, πρέπει να είναι αδιάβροχη, καθαρή και υγειονομικά ασφαλής. Τρίτον, πρέπει να είναι σταθερή και ανθεκτική, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που κάθονται πάνω της και διαθέτουν (δυνητικά) πολλά κιλά παραπάνω. Ε, όπως φαίνεται, η πορσελάνη τα κάνει όλα αυτά.
Το πιο σημαντικό για τον χρήστη είναι η λειτουργία της αποβολής των… ξέρετε ποιων. Κι όσο κι αν κάθε πρωί που τραβάμε το καζανάκι, μας φαίνεται απλά σαν μία μικρή δίνη νερού που κάνει τη δουλειά της, η αλήθεια είναι πως η κάθε λεκάνη είναι ένα πολύπλοκο σχεδιαστικό και μηχανικό θαύμα. Σύμφωνα πάλι με έναν product manager της Kohler, «το δοχείο, ο σωλήνας, το βυτίο υποδοχής των λημμάτων, είναι σχεδιασμένα με εξαιρετική λεπτομέρεια και οι σχεδιαστές τους χρησιμοποιούν πολύπλοκη μηχανική». Οι πορσελάνινες λεκάνες φτιάχνονται από πηλό και νερό. Η διαδικασία κατασκευής τους, αν και περνάει από τα στάδια της δημιουργίας καλουπιού, φινιρίσματος, στιλβώματος και ψησίματος, είναι απλή και σχετικά οικονομική.
Αν κάποιος έμπαινε στη διαδικασία να φτιάξει μία λεκάνη από πλαστικό, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει την έγχυση του υλικού μέσα στο καλούπι. Για μία τόσο σύνθετη κατασκευή όπως η λεκάνη, η κατασκευή από πλαστικό θα ήταν πάρα πολύ ακριβή. Γι αυτό η παρουσία του πλαστικού στον… λευκό θρόνο περιορίζεται μόνο στο κάθισμα. Είναι πολύ ακριβό για να πάρει τον πρώτο ρόλο στην υπόθεση.
Άλλος ένας παράγοντας είναι η ανθεκτικότητα. Κακά τα ψέματα. Πηγαίνουμε με συγκεκριμένες ανάγκες στην τουαλέτα. Θα θέλαμε κατά την διάρκεια της ικανοποίησης των αναγκών αυτών να έχουμε και τον φόβο ότι θα υποχωρήσει όσο βρισκόμαστε πάνω της;; Η υαλώδης πορσελάνη που χρησιμοποιείται είναι πάρα πολύ δυνατή και σκληρή. Το πλαστικό, όμως, έχει κάποια ελαττώματα. Μπορεί να μην υποχωρήσει κατά την διάρκεια μίας απότομης… προσγείωσης, αλλά δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Και η άνεση, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο αυτού του αξεσουάρ.
Τι συμβαίνει όμως με το ανοξείδωτο ατσάλι; Είναι δυνατό και εύκολο να το κατασκευάσει κανείς. Γιατί δεν έχει υιοθετηθεί παρά μόνο στις φυλακές, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων; Ε, εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας της εμπειρίας του… πελάτη. Αν και το ανοξείδωτο ατσάλι είναι πολύ ανθεκτικό και στέρεο, είναι επίσης ευαίσθητο στην εξωτερική θερμοκρασία. Πράγμα που σημαίνει ότι τον χειμώνα, θα παγώνει ο… τα οπίσθιά σας, θέλαμε να πούμε. Από πολλούς δε, τίθεται και αισθητικό ζήτημα, αλλά εμείς δεν συμφωνούμε. Μας αρέσει η εικόνα ενός ψυχρού μετάλλου σε ένα urban chic μπάνιο, αλλά αυτό είναι προσωπικό γούστο.
Άλλο ένα πράγμα που ξέρει να κάνει καλά η υαλώδης πορσελάνη, είναι να παραμένει αδιάβροχη. Αν και ακούγεται απλό, δεν είναι. Για ένα πορώδες υλικό όπως η πορσελάνη, είναι αρκετά δύσκολο να μην συγκρατεί τα υγρά και τα βακτήρια, ειδικά για ένα «gadget” του οποίου η κύρια λειτουργία είναι να αποβάλλει απόβλητα (οργανικού χαρακτήρα). Το κλειδί στην απώθηση των υγρών είναι το στίλβωμα της πορσελάνης. Αφού η πορσελάνη στιλβωθεί, ψήνεται σε φούρνο. Έτσι αποκτά την γυαλιστερή της επιφάνεια. Αντίθετα με τον στόκο παραδείγματος χάρην που χρησιμοποιούμε ανάμεσα στα πλακάκια, που συγκεντρώνει και το νερό και τα βακτήρια, η γυαλιστερή επιφάνεια κρατά τα βακτήρια αποκλειστικά στην επιφάνεια.
Γνωρίζοντας όλα όσα κάθονται πάνω στην επιφάνεια μίας λεκάνης, μας είναι τρομερά σημαντικό «αυτά» να καθαρίζονται εύκολα, έτσι δεν είναι; Κάθε χρόνο κυκλοφορούν ένα σωρό καθαριστικά που υπόσχονται να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη σε αυτή τη βρωμερή διαδικασία. Μία καλή λεκάνη λοιπόν, θα πρέπει να αντέχει την χρήση και το καθάρισμα. Η Kohler λέει πως κάνει τεστ… αντοχής στις λεκάνες της και πιστοποιεί ότι μπορούν να αντέξουν 20 χρόνια συνεχούς χρήσης και 80.000 καθαρισμούς. Έτσι, οι άνθρωποι θα αλλάξουν λεκάνες κυρίως για αισθητικούς λόγους ή εξοικονόμηση νερού, παρά γιατί το συγκεκριμένο είδος υγιεινής έχει φθαρεί.
Πάντως, είναι εκπληκτικό που τόσους αιώνες έχουμε παραμείνει πιστοί στην πορσελάνη όσον αφορά τις λεκάνες. Αν υπολογίστε πως, από τότε που οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν πορσελάνινα δοχεία νυκτός που άμοιρες οικιακές βοηθοί μετέφεραν μέσα στη νύχτα, μέχρι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1880 που φτιάχτηκαν οι εσωτερικές τουαλέτες με καζανάκι στην Αγγλία, η πορσελάνη έχει δεχτεί πολλά… αυτά.
Αν θέλετε να δείτε πώς σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε η λεκάνη της φωτογραφίας στην αρχή του post, κάντε κλικ εδώ.
Πηγές: Gizmodo, Wikipedia, digitallife.gr
Γιατί οι λεκάνες της τουαλέτας φτιάχνονται ακόμα από πορσελάνη;...
Reviewed by Unknown
on
03:00
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου