Μπλε Πανσέληνος σήμερα! Τύχη ή γρουσουζιά;

Μπλε Πανσέληνος σήμερα! Τύχη ή γρουσουζιά; 
Η σημερινή αυγουστιάτικη πανσέληνος αποκαλείται μπλε πανσέληνος. Μην περιμένετε να δείτε μπλε φεγγάρι. Το όνομα οφείλεται στην σπανιότητα του φαινομένου (δύο πανσέληνοι σε ένα μήνα). Συνέβη το 1999 και θα ξανασυμβεί το 2018.

Μάλιστα, ακόμα πιο ιδιαίτερο είναι το γεγονός φέτος, καθώς θεωρείται η τρίτη πανσέληνος σε μια εποχή τεσσάρων γεμάτων φεγγαριών.

Όπως κάθε τι "περίεργο" έτσι και η μπλε πανσέληνος έχει προκαλέσει πολλές φήμες σε σχέση με την επίδραση της στον άνθρωπο. Για κάποιους το σημερινό φεγγάρι είναι δείγμα καλοτυχίας, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν πώς δεν είναι καλό "σημάδι". Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που έχουν εφεύρει τρόπους να... ξορκίσουν το κακό!!!

Γιατί ονομάζεται μπλε πανσέληνος; Ο όρος έχει σήμερα μεταφορική σημασία, που υπογραμμίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει σπάνια.

Ωστόσο, ο μύθος βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα! Το 1883 ήταν η πρώτη φορά που το φεγγάρι παρατηρήθηκε μπλε, μετά από έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα της Ινδονησίας.

Τότε εκτοξεύτηκαν μεγάλες ποσότητες σκόνης και στάχτης με αποτέλεσμα το φως της Σελήνης να δείχνει γαλάζιο μέσα από τα αιωρούμενα σωματίδια. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε ξανά το 1950 και το 1951 σε άλλες χώρες.

Όπως και αν έχει το σίγουρο είναι πώς το θέαμα σήμερα το βράδυ θα είναι μοναδικό. Επιλέξτε καλή παρέα και μια από τις πολλές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα το βράδυ και απολαύστε το!



Star.gr
Μπλε Πανσέληνος σήμερα! Τύχη ή γρουσουζιά; Μπλε Πανσέληνος σήμερα! Τύχη ή γρουσουζιά; Reviewed by Unknown on 23:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.