Η δίαιτα των δύο ημερών!

Η δίαιτα των δύο ημερών! 
Οι πρώτες ημέρες της δίαιτας είναι πάντα οι καλύτερες: πεινάτε, αλλά έχετε μεγάλη αποφασιστικότητα και το διαιτητικό μενού σάς φαίνεται μια χαρά.


Εκείνες τις πρώτες μέρες είμαστε όλοι πρόθυμοι να θυσιάσουμε τις αγαπημένες μας γευστικές λιχουδιές: το κουλουράκι με τον καφέ, το απογευματινό σνακ, το έξτρα ποτήρι κρασί με το δείπνο μας, το κοκτέιλ με τη ζάχαρη στη βραδινή έξοδο.

Αλλά ύστερα, έπειτα από λίγες μέρες, η νέα ρουτίνα αρχίζει να γίνεται… βάρος στη ζωή μας. Νιώθουμε στέρηση, αναζητούμε ένα γλυκό, βγαίνουμε για φαγητό με φίλους σε ένα εστιατόριο και αναρωτιόμαστε: γιατί δεν μπορώ να παραγγείλω και εγώ μια μακαρονάδα;

Σκεφτείτε, λοιπόν, πόσο ωραία θα ήταν αν μπορούσατε να κάνετε δίαιτα μόνο δύο μέρες την εβδομάδα και τις υπόλοιπες πέντε να τρώτε κανονικά. Δεν σας ακούγεται σαν μια πολύ καλή ιδέα; Σαν μια ιδέα που θα μπορούσατε να εφαρμόσετε πιο εύκολα στη ζωή σας; Δεν χρειάζεται να το φαντάζετε πλέον! Μπορείτε να το κάνετε και πραγματικότητα!

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα που έγινε με στόχο να ανακαλυφθούν νέοι τρόποι ώστε οι γυναίκες να μπορούν να αδυνατίσουν εύκολα και αποτελεσματικά ώστε να βελτιώσουν την υγεία τους, ένας τέτοιος τρόπος διατροφής μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας. Στην έρευνα οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα δεν είχε κανέναν περιορισμό στις θερμίδες που κατανάλωνε καθημερινά για τις πέντε πρώτες ημέρες της εβδομάδας, όφειλε όμως να μην ξεπερνά τις 600 θερμίδες τις υπόλοιπες δύο.

Εκείνες τις δύο ημέρες το μενού περιελάμβανε τρία ποτήρια ημιάπαχο γάλα, τέσσερις μερίδες λαχανικά, μία μερίδα φρούτο, ένα ισοτονικό ποτό, μία πολυβιταμίνη και αρκετά ποτήρια νερό.

Η δεύτερη ομάδα των γυναικών λάμβανε καθημερινά 1.500 θερμίδες ακολουθώνντας μια μεσογειακού τύπου δίαιτα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Το αυστηρό διήμερο των 600 θερμίδων της πρώτης ομάδας μπορεί να ακούγεται ως κάτι εξτρίμ για τον οργανισμό, όμως στην πραγματικότητα στο τέλος της εβδομάδας και τα δύο γκρουπ γυναικών λάμβαναν συνολικά τον ίδιο αριθμό θερμίδων, απλώς η... μοιρασιά γινόταν με διαφορετικό τρόπο.

Τι συνέβη στο τέλος του προγράμματος, όταν οι γυναίκες κλήθηκαν να ανέβουν στη ζυγαριά; Και οι δύο ομάδες φάνηκε να έχουν χάσει βάρος, αποδεικνύοντας ότι οι δύο διαφορετικές δίαιτες είναι εξίσου αποδοτικές.

Ομως σε ένα διάστημα έξι μηνών σχεδόν οι μισές γυναίκες από την πρώτη ομάδα συνέχιζαν τη δίαιτα, όταν μόλις το 1/3 των γυναικών της δεύτερης ομάδας παρέμεινε πιστό στις εντολές των ειδικών. Το συμπέρασμα των ειδικών είναι σαφές: η δίαιτα των δύο ημερών είναι η νέα εναλλακτική πρόταση για όσους δεν μπορούν να παραμείνουν... εγκρατείς για πολύ καιρό.

ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ

Ομως μήπως συμβαίνει και ακόμη κάτι στο σώμα μας; Μήπως το σώμα μας θέλει διαφορετικές ποσότητες φαγητού κάθε μέρα και μήπως αντιδρά καλύτερα όταν υπάρχει... ποικιλία; Οπως παραδέχονται οι επιστήμονες που μελέτησαν τις γυναίκες των δύο ομάδων, εκείνες που έκαναν δίαιτα μόνο για δύο μέρες αποδείχθηκε ότι απέκτησαν πιο ισορροπημένα ποσοστά ινσουλίνης στον οργανισμό τους και μεγαλύτερη απώλεια βάρους από την περιοχή της κοιλιάς και της μέσης. Οι γιατροί δεν ξέρουν γιατί συμβαίνει αυτό, υποψιάζονται πάντως πως σε κατάσταση «άμεσης ανάγκης» ο οργανισμός χρησιμοποιεί πρώτα το σπλαχνικό λίπος.

Αυτού του τύπου η εναλλαγή, από κανονική διατροφή σε νηστεία και ύστερα πάλι πίσω σε κανονική διατροφή, είναι πολύ της μόδας αυτήν τη στιγμή στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και αρκετοί celebrities ορκίζονται στο όνομα των διαιτολόγων που τους την προτείνουν. Εκεί οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάνοντας μια ιδιαίτερα αυστηρή δίαιτα μονάχα για δύο μέρες προκαλούμε στον οργανισμό μας μικρές ποσότητες «καλού» στρες ενεργοποιώντας έτσι τον μεταβολισμό μας.

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι με τις εναλλαγές δεν επιτρέπουμε στο σώμα μας να συνηθίσει την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων, κάτι που συμβαίνει συχνά σε όσους κάνουν δίαιτα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, φέρνοντας στην ουσία τα αντίθετα αποτελέσματα. Δηλαδή μειώνοντας την τροφή που λαμβάνουμε, για να ανταπεξέλθει ο λογαριασμός μας μειώνει τις καύσεις ώστε να δημιουργήσει μια νέα ισορροπία.

Ετσι, ενώ ο στόχος μας είναι να χάσουμε, τελικά βλέπουμε τη βελόνα στη ζυγαριά κολλημένη στην ίδια μέτρηση. Ομως εναλλάσσοντας τις τροφές που λαμβάνουμε, δεν αφήνουμε τον οργανισμό μας να προσαρμοστεί και έτσι χάνουμε πιο εύκολα.

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΡΑ

Πάντως ακόμη πολλοί διαιτολόγοι υποστηρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιτρέπουμε στον εαυτό μας μία... ελεύθερη μέρα. Κάντε δίαιτα από Δευτέρα έως Σάββατο και την Κυριακή απολαύστε όσο φαγητό θέλετε μαζί και το αγαπημένο σας παγωτό. Γιατί; Είναι σημαντικό να αυξήσουμε την πρόσληψη θερμίδων μία φορά μέσα στην εβδομάδα, ώστε να πυροδοτήσουμε την παραγωγή ορμονών και έτσι να δώσουμε νέα ώθηση στις καύσεις του οργανισμού μας. Ομως είναι καλό να το κάνουμε και για ακόμη έναν λόγο: για να τονώσουμε την ψυχολογία μας!

Ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές

Για μια τέτοιου είδους δίαιτα είναι μάλλον απαραίτητο να τρώτε τροφές που δεν περιλαμβάνουν αρκετούς υδατάνθρακες, ώστε τα επίπεδα σακχάρου να μην επηρεάζονται αισθητά. Προτιμήστε κρέας, ψάρι, αβγά, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι και φρούτα. Αντίθετα, η καύση του λίπους δεν ενεργοποιείται όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες, ενώ επηρεάζονται αισθητά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Γι’ αυτό και ύστερα από μόλις μερικές ώρες αισθανόμαστε την πείνα να μας κυριεύει ξανά.

Πώς να κάνετε τη δίαιτα της εναλλαγής

Ξεκινήστε οργανώνοντας ένα εβδομαδιαίο μενού. Τις πρώτες πέντε ημέρες βάλτε για τα κύρια γεύματά σας επιλογή από κρέας, ψάρι και σαλάτα. Προσθέστε στο ενδιάμεσο μερικά φρούτα. Μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό σας, αν όμως ξυπνώντας το πρωί δεν πεινάτε, αφήστε το και καταναλώστε το αργότερα, όταν νιώσετε ότι είστε πιο πεινασμένοι. Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της μέρας. Στη συνέχεια καθορίστε μία ημέρα την εβδομάδα κατά την οποία θα ακολουθήσετε το πρόγραμμα που περιγράφεται παραπάνω.

Η δίαιτα των δύο ημερών! Η δίαιτα των δύο ημερών! Reviewed by Unknown on 00:20 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.