Ξενάγηση στο μεγαλύτερo ιστιοφόρο του κόσμου


Το «Γεράκι της Μάλτας»
Η Ελενα Αμβροσιάδου, η περιβόητη βασίλισσα των hedge funds, η αυτοδημιούργητη χημικός μηχανικός από τη Θεσσαλονίκη με ΜΒΑ, που κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο της οικονομίας με την εταιρεία της IKOS, είναι μια γυναίκα που προσπαθεί να κρατάει χαμηλό προφίλ. Είναι γνωστό πως η δουλειά της στις επενδύσεις είναι να χρησιμοποιεί την πιο καινοτόμα τεχνολογία, αυτό δηλαδή που σηματοδοτεί και το «Γεράκι της Μάλτας». Πριν από τρία χρόνια περίπου η Ελενα Αμβροσιάδου με μια επίλεκτη ομάδα συνεργατών της το απέκτησε καταβάλλοντας 60 εκατ. δολάρια στον Αμερικανό Τομ Πέρκινς.
Το σκάφος με τα τρία κατάρτια που αγγίζουν το ύψος ενός 20όροφου κτιρίου και το εμβληματικό μαύρο γεράκι πάνω στα πανιά του γίνεται αντικείμενο θαυμασμού όπου κι αν βρεθεί. Το ίδιο συνέβη, λοιπόν, αυτές τις μέρες στη μαρίνα της Ζέας, με τους περαστικούς να το βγάζουν φωτογραφίες μανιωδώς. Ο καπετάνιος κ. Ρόμπερτ Μπελ, ο οποίος ζει πάνω στο σκάφος τα τελευταία 6 χρόνια, εξηγεί: «Το σκάφος διαθέτει τεχνολογία Dyna Ring. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από όλα τα άλλα προσφέρει στα ιστία ανθεκτικότητα, ανταποκρίνεται γρήγορα στις εναλλαγές του ανέμου, ενώ ο χειρισμός τους γίνεται ηλεκτρονικά και όχι χειροκίνητα και γι’ αυτό χρειάζεται έναν μόνο καπετάνιο. Κινείται με ταχύτητα 20 κόμβων δημιουργώντας ελάχιστο κύμα και έτσι δεν έχουμε κραδασμούς και θόρυβο».
HOME CINEMA
Προβολή ταινίας πάνω στα πανιά του πλοίου


Η ίδια η κυρία Αμβροσιάδου μιλάει στο «ΘΕΜΑ» ενθουσιασμένη για το «Γεράκι της Μάλτας» ή σκέτο «Falcon», όπως το αποκαλεί η ίδια: «Η λειτουργικότητα και η ομορφιά συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα πολύ εύκολο, άνετο και ασφαλές περιβάλλον, όπου τα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν να απολαύσουν τη θάλασσα, τις καταδύσεις και τα θαλάσσια σπορ. Να γνωρίσουν πολιτισμούς και να ζήσουν από κοντά την πιο εξελιγμένη μορφή της ναυσιπλοΐας. Το “Falcon” είναι ένα ιστιοφόρο με μεγάλο μέγεθος και γι’ αυτό πολύ ασφαλές, ενώ ταυτόχρονα είναι φιλικό και φιλόξενο. Το εξαιρετικό πλήρωμα σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του σκάφους παρέχουν μια εμπειρία ζωής στους φιλοξενούμενους κάθε ηλικίας», καταλήγει μιλώντας για το ιστιοφόρο που όταν ανοίξει τα πανιά του θυμίζει έντονα εκείνα που διέσχιζαν τους ωκεανούς στα τέλη του 19ου αιώνα.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι φυσικά και το εσωτερικό του, με ένα αίθριο που κόβει την ανάσα. Σε αυτό ενώνονται τα τρία καταστρώματα του πλοίου με τη βοήθεια μιας κυκλικής σκάλας που περιβάλλει το κεντρικό κατάρτι.
ΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΑ
Τα τρία κατάρτια του αγγίζουν το ύψος ενός εικοσαόροφου κτιρίου και είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα. Αν το σκάφος ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, τα κατάρτια του θα έφταναν λίγα εκατοστά κάτω από το μπράτσο του Αγάλματος της Ελευθερίας



Σχεδόν παντού στο σκάφος υπάρχει φυσικό φως που μπαίνει από τα διάφανα πατώματα.Στο κεντρικό του σαλόνι εκτίθεται ένα πιστό αντίγραφο του έργου του Γιώργου Ζογγολόπουλου «Ομπρέλες», το οποίο χαρακτηρίζει τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης. «Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη καταγωγής της Ελενας και γι’ αυτό ήθελε να έχει αυτό το έργο μέσα στο σκάφος της», εξηγεί ο καπετάνιος για τη νέα ιδιοκτήτρια, η οποία μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στο Μονακό, την Κύπρο -εκεί βρίσκεται η έδρα της εταιρείας της-, το Λονδίνο και τη Θεσσαλονίκη, όπου μένει η οικογένειά της. Το «Γεράκι της Μάλτας» διαθέτει γυμναστήριο, home cinema, τζετ σκι, ενώ ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του είχε φροντίσει να το εξοπλίσει και με ένα μικρό υποβρύχιο για εξερευνήσεις. Οσο για την πλοήγησή του, σύμφωνα με τον καπετάνιο του είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση: «Εχει τη δυνατότητα άνετων υπερατλαντικών ταξιδιών. Πρόσφατα ταξίδεψε στην Ταϊτή και στα Γκαλαπάγκος, ενώ έχει πάρει και πολλά διεθνή βραβεία σε αγώνες όπως τα Cross Atlantic και Perini Cup». Η διακριτική και σκληρά εργαζόμενη Ελενα Αμβροσιάδου είναι προφανές ότι δεν αγόρασε το σκάφος μόνο για τη δική της αναψυχή - εξάλλου το πρόγραμμά της με την εταιρεία ΙΚΟS δεν της επιτρέπει πολυήμερες διακοπές. Ετσι, το «Γεράκι της Μάλτας» διατίθεται προς ενοικίαση έναντι 400.000 ευρώ την εβδομάδα. Πέρσι είχε φιλοξενηθεί εκεί ο Τομ Χανκς με μεγάλη παρέα Ελλήνων, ενώ αυτές τις μέρες ταξιδεύουν με αυτό επιχειρηματίες από τη Νορβηγία και την Τουρκία. Την περασμένη εβδομάδα το «Γεράκι της Μάλτας» πέρασε από την Πάτμο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το δρομολόγιό του αυτές τις μέρες περιλαμβάνει Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά των Κυκλάδων. Οσοι γνωρίζουν την Ελενα Αμβροσιάδου ξέρουν καλά πως αποφεύγει τη δημοσιότητα και ότι η αγορά του «Falcon» δεν θέλει να συνδέεται απαραίτητα με το όνομά της. Μάλλον είναι δύσκολο να είσαι η γυναίκα διαχειρίστρια του πιο σέξι, καλογυαλισμένου και πανέμορφου σκάφους που πλέει στις θάλασσες.
Ελενα Αμβροσιάδου

Μία από τις 100 Πιο Ισχυρές Γυναίκες στην Οικονομία της Ε.Ε.

Η Ελενα Αμβροσιάδου συγκαταλέγεται μεταξύ των 50 πιο ισχυρών γυναικών στη διαχείριση hedge funds για το 2010 και το 2011, ενώ κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις και στη λίστα των «Financial News» με τις 100 Ισχυρότερες Γυναίκες της Οικονομίας στην Ευρώπη από το 2007 έως το 2009. Ξεκίνησε την καριέρα της ως χημικός μηχανικός και μέχρι να κλείσει τα 27 είχε γίνει η νεότερη senior executive της BP. Το 1993 ίδρυσε τη δική της εταιρεία, την IKOS (ΟΙΚΟΣ), με αρχικό κεφάλαιο που δεν ξεπερνούσε τα 350.000 ευρώ, ενώ το 2004 το εισόδημά της άγγιζε τα 16 εκατ. αγγλικές λίρες. Ταυτόχρονα η κυρία Αμβροσιάδου έχει να επιδείξει πλούσια φιλανθρωπική δράση, αφού υποστηρίζει σε μόνιμη βάση την ARK (Absolute Return for Kids), την Oxford Philomusica Orchestra, τον Ερυθρό Σταυρό, την Αντικαρκινική Εταιρεία στην Κύπρο, τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, ενώ κάλυψε οικονομικά και την αποστολή των μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στην Αϊτή, όπου πέτυχαν τον απεγκλωβισμό ενός 24χρονου που ήταν θαμμένος επί 11 ημέρες στα χαλάσματα. Οσο για την άποψή της περί φιλανθρωπίας, η απάντησή της είναι σαφής: «Φιλανθρωπία δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι ο χρόνος και η προσπάθεια ενός ανθρώπου να συμβάλει σε κάτι, καθώς και να δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο». Για τον λόγο αυτό έδωσε πολλές φορές το «Γεράκι της Μάλτας» για φιλανθρωπικούς σκοπούς και πολλοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της, όπως ο διάσημος γκαλερίστας Γκαγκόσιαν.
Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ
Ο καπετάνιος κ. Ρόμπερτ Μπελ εξηγεί στον συντάκτη του «ΘΕΜΑτος» ότι η πλοήγηση του σκάφους είναι αρκετά εύκολη χάρη στην τεχνολογία του, που του επιτρέπει να μην έχει κραδασμούς
ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑ
Εντυπωσιακό ντιζάιν και επένδυση από ξύλο τικ
TO ΚΥΠΕΛΟ
Η Ελενα Αμβροσιάδου πανευτυχής μετά τη νίκη του «Falcon» το 2011
ΤΟ ΚΟΚΠΙΤ
Το σύστημα πλοήγησης θυμίζει σκηνικό από τον «Πόλεμο των άστρων»
ΟΙ «ΟΜΠΡΕΛΕΣ»
Στο σαλόνι εκτίθεται ένα πιστό αντίγραφο από τις «Ομπρέλες» του εικαστικού Γιώργου Ζογγολόπουλου, το έργο του οποίου έχει εγκατασταθεί στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη
ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
Το πιο σύγχρονο ιστιοπλοϊκό του κόσμου φυσικά διαθέτει και γυμναστήριο για όσους δεν αρκούνται μόνο στα θαλάσσια σπορ
Ξενάγηση στο μεγαλύτερo ιστιοφόρο του κόσμου Ξενάγηση στο μεγαλύτερo ιστιοφόρο του κόσμου Reviewed by χριστινα on 00:20 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.