Βρέθηκε νερό και οργανική ύλη στον Ερμή


Για πρώτη φορά επιβεβαιώνεται...

 ότι ο πλανήτης Ερμής περιέχει τουλάχιστον
100 δισεκατομμύρια τόνους παγωμένου νερού αλλά και οργανική ύλη, σε περιοχές του βόρειου πόλου που βρίσκονται πάντα υπό σκιά. 

Τα δεδομένα προέρχονται από το διαστημόπλοιο «MESSENGER» της NASA, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Ερμή από το 2011.

Ήδη από τη δεκαετία του ’90 οι επιστήμονες υποψιάζονταν την ύπαρξη παγωμένου νερού στον μικρότερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος με βάση παρατηρήσεις από επίγεια ραντάρ.

Το παγωμένο νερό είναι συγκεντρωμένο στο βυθό ορισμένων κρατήρων που βρίσκονται στο βόρειο πόλο του Ερμή, στα μόνα μέρη δηλαδή στα οποία δεν φτάνει το φως το ήλιου.

Εξάλλου ο Ερμής είναι ο κοντινότερος πλανήτης στον ήλιο με μέση θερμοκρασία την ημέρα γύρω στους 450 βαθμούς και τη νύχτα -150 βαθμούς Κελσίου!

Πέρα από τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα για την ύπαρξη πάγου, ορισμένα από τα δεδομένα του «MESSENGER» αρχικά μπέρδεψαν του επιστήμονες. Μερικές από τις παγωμένες λίμνες που παρατηρήθηκαν, ήταν πολύ πιο σκοτεινές από το φυσιολογικό.

Τελικά βρέθηκε ότι οι «βρώμικες» αυτές λίμνες έχουν την επιφάνειά τους καλυμμένη από ένα στρώμα οργανικής ύλης, κυρίως μεθάνιο κι αιθάνιο.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ζωή στον Ερμή ούτε είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε οργανική ύλη στο διάστημα. Αντιθέτως η οργανική ύλη αποτελεί σύνηθες συστατικό σε κομήτες και αστεροειδείς. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό η οργανική ύλη που υπάρχει σε πλανήτες, και στη γη, να προήλθε από την πρόσκρουση με τέτοια ουράνια σώματα.

Ο Ερμής λοιπόν, επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι η οργανική ύλη που εμφανίστηκε στη γη είναι τελικά εξωγήινης προέλευσης. Αυτή η οργανική ύλη είναι που μετά από μερικά εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης κατέληξε να είστε εσείς. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για εσάς;


Βρέθηκε νερό και οργανική ύλη στον Ερμή Βρέθηκε νερό και οργανική ύλη στον Ερμή Reviewed by junior on 22:20 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.