Ο 10λογος για την εξοικονόμηση φαγητού



Η μείωση της σπατάλης φαγητού μπορεί να επιτευχθεί, αν ο καθένας μας ακολουθεί καθημερινά μερικά απλά βήματα.

1. Ψωνίστε έξυπνα: Προγραμματίστε τα γεύματα σας από πριν, χρησιμοποιήστε λίστες για τα ψώνια και αποφεύγετε να αγοράζετε προϊόντα από παρόρμηση. Μην υποκύπτετε σε προωθητικές ενέργειες μάρκετινγκ που σας οδηγούν στο να αγοράσετε περισσότερα τρόφιμα από ό,τι χρειάζεστε, ιδιαίτερα όσον αφορά στα ευπαθή ειδή. Παρόλο που μπορεί να είναι πιο φθηνά ανά γραμμάριο, συνολικά θα είναι πιο ακριβά αν τελικά πετάξετε μεγάλη ποσότητα από αυτό το τρόφιμο.

2. Αγοράστε «περίεργα φρούτα»: Πολλά φρούτα και λαχανικά πετιούνται, επειδή δεν έχουν το «σωστό» μέγεθος, σχήμα ή χρώμα. Αγοράζοντας αυτά τα απολύτως καλά «περίεργα φρούτα» στη λαϊκή ή κάπου αλλού, εξασφαλίζετε ότι θα καταναλωθούν και δε θα καταλήξουν στα σκουπίδια.

3. Μάθετε ποτέ στ' αλήθεια «χαλάει» το φαγητό: Οι περισσότερες ημερομηνίες λήξης είναι ενδεικτικές προτάσεις που δίνει ο κατασκευαστής για μέγιστη διασφάλιση ποιότητας και αύξηση κατανάλωσης, και σίγουρα τα περισσότερα τρόφιμα είναι κατάλληλα για βρώση ακόμα και μερικές μέρες μετά την ημερομηνία λήξης τους.

4. Προσέξτε το ψυγείο σας: Ιστοσελίδες όπως το lovefoodhatewaste.com μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε δημιουργικοί με τις συνταγές, για να χρησιμοποιήσετε όλα τα φαγητά στο ψυγείο σας που θα «χαλάσουν» σύντομα.

5. Χρησιμοποιήστε την κατάψυξή σας: Τα κατεψυγμένα φαγητά παραμένουν ασφαλή για απεριόριστο χρόνο. Βάλτε φρέσκα προϊόντα και περισσευούμενο φαγητό στην κατάψυξη, αν δεν προλάβετε να τα καταναλώσετε πριν χαλάσουν.

6. Ζητήστε μικρότερες μερίδες: Πολλές φορές αν το ζητήσετε, τα εστιατόρια θα σας σερβίρουν μισές μερίδες σε χαμηλότερη τιμή.

7. Πάρτε μαζί σας το περισσευούμενο φαγητό σας: Ζητήστε από το εστιατόριο να βάλουν σε συσκευασία ό,τι δεν καταναλώσατε, για να τα φάτε αργότερα. Μπορείτε επίσης να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξή σας. Δυστυχώς, σε αντίθεση με άλλες πλούσιες χώρες, ελάχιστοι Έλληνες παίρνουν μαζί τους το περισσευούμενο φαγητό τους από τα εστιατόρια (ΗΠΑ: 50% ).

8. Λίπασμα: Χρησιμοποιώντας τα υπολείμματα τροφών για λίπασμα, μπορείτε να μειώσετε τις κλιματικές επιπτώσεις τους και να ανακυκλώσετε τα θρεπτικά συστατικά τους. Το φαγητό στις βιομηχανικές χώρες αποτελεί το 10-15% του συνόλου των αποβλήτων, αλλά προκαλεί ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό σε εκπομπές μεθανίου από χωματερές.

9. Μεταδώστε την «έξυπνη» κατανάλωση τροφίμων: Εντάσσοντας τις παραπάνω συμβουλές στην καθημερινή καταναλωτική ρουτίνα σας, γίνεστε αυτόματα πρότυπο και πρεσβευτής αυτής της συμπεριφοράς και για άλλους συνανθρώπους σας, ειδικά για τα παιδιά σας, τα οποία μεγαλώνοντας με τέτοια πρότυπα, θα ενστερνιστούν με μεγάλη πιθανότητα τη λογική της «έξυπνης» κατανάλωσης τροφίμων.

10. Δωρίστε: Τρόφιμα που δεν έχετε αγγίξει, και ειδικά όσα δεν αλλοιώνονται, μπορείτε να τα δωρίσετε σε ιδρύματα, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής σας, τα οποία μπορείτε να βρείτε στο χάρτη του Μπορούμε.

Μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε στο έργο του Μπορούμε όπως και πολλών άλλων Οργανώσεων, μέσα από την Πρωτοβουλία Human Grid του TEDxAthens, στην ιστοσελίδa.

doctv.gr/
Ο 10λογος για την εξοικονόμηση φαγητού Ο 10λογος για την εξοικονόμηση φαγητού Reviewed by junior on 22:20 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.