NAVSOP – Ο αντικαταστάτης του GPS είναι εδώ


Η BAE Systems αποκάλυψε ότι διεξάγει μελέτες για την ανάπτυξη ενός προηγμένου συστήματος προσδιορισμού θέσης το οποίο θα ...

εκμεταλλεύεται εκπομπές Wi-Fi, TV, FM/AM/UHF καθώς και κινητών τηλεφώνων προκειμένου να εντοπίσει τη θέση αυτού που τις χρησιμοποιεί με ακρίβεια μερικών μέτρων. 

Σήμερα αυτό επιτυγχάνεται από τη χρήση του συστήματος παγκόσμιου προσδιορισμού θέσης GPS για ναυτιλία βασισμένη σε ένα δίκτυο δορυφόρων που όμως παρουσιάζει μειονεκτήματα όπως αδύναμο σήμα λήψης και τρωτότητα από συστήματα παρεμβολών.

Γνωστό ως Navigation via Signals of Opportunity - NAVSOP, το σύστημα της BAE Systems χρησιμοποιεί σήματα «ευκαιρίας» για πλοήγηση εκμεταλλευόμενο τα χιλιάδες διαφορετικά ραδιοκύματα που εκπέμπονται γύρω μας.

Η ικανότητα εκμετάλλευσης εναλλακτικών δικτύων εκπομπών καθιστά το NAVSOP ανθεκτικό σε εχθρικές παρεμβολές αντίθετα με το GPS που είναι ιδιαίτερα ευάλωτο. Επιπλέον «χτίζει» συνεχώς βάση δεδομένων για νέες συχνότητες τις οποίες ταυτοποιεί με σκοπό να αυξήσει την ακρίβεια προσδιορισμού θέσης.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το NAVSOP εκμεταλλεύεται ακόμη και τις εκπομπές παρεμβολέων GPS για να βελτιώσει την ακρίβεια του υπό ορισμένες συνθήκες.

Τεράστιο πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτείται η δημιουργία νέας υποδομής δικτύων και πηγών εκπομπής καθώς η υποδομή τηλεπικοινωνιών υπάρχει ήδη! Επιπλέον μπορεί να ενσωματωθεί στους ήδη υπάρχοντες δέκτες GPS παρέχοντας αυξημένες δυνατότητες ακρίβειας ειδικά εκεί που το σήμα τους χάνεται και δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν τη θέση του χρήστη.

Ήδη εφαρμογές στον τομέα της άμυνας προβλέπονται πλούσιες με πρώτους χρήστες τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV καθώς και σε μαχητικά αεροσκάφη, μονάδες επιφανείας και τεθωρακισμένα.

H ΒΑΕ Systems ήδη εργάζεται με πιθανούς πελάτες του συστήματος προκειμένου να εντοπίσει έγκαιρα τυχόν προβλήματα και να τα επιλύσει προτού το NAVSOP καταστεί εμπορικά διαθέσιμο.


Το είδαμε εδώ

NAVSOP – Ο αντικαταστάτης του GPS είναι εδώ NAVSOP – Ο αντικαταστάτης του GPS είναι εδώ Reviewed by junior on 00:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.