«Βατερλό» ο θρίαμβος της κυπριακής ΑΟΖ


Το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, που οδηγεί σε μεγάλη εθνική και πολιτική κρίση τη Μεγαλόνησο, επαναφέρει ταυτόχρονα νέα σενάρια συνωμοσίας για τον έλεγχο των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Αφροδίτης...

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η κρίση χρεοκοπίας κλιμακώθηκε δύο χρόνια μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων αυτών και με βάση το πρόβλημα των δύο κυπριακών τραπεζών.

Κατά τον τρόπο αυτό, η Κύπρος αποϊσχυροποιείται σε μεγάλο βαθμό και καθίσταται ευάλωτη σε σχέση με τους όρους αξιοποίησης των κοιτασμάτων της.

Για μια οικονομία που κατά τεκμήριο θα είναι αναξιόπιστη για την προσέλκυση κεφαλαίων η σύνδεση των κοιτασμάτων με την εξυπηρέτηση της υπερχρέωσής της, καθίσταται ακόμα πιο επώδυνη.

Έτσι, ο θρίαμβος της κυπριακής ΑΟΖ μετατρέπεται μέσα σε δύο χρόνια σε ένα «Βατερλό». Και αυτό, γιατί μια εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ και μεταφορά αερίου διαμέσου αγωγού προς την Τουρκία, που ήδη έχει δει το φως από τουρκικές εφημερίδες, από την ΑΟΖ του Ισραήλ, αποδυναμώνει περαιτέρω τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της Κύπρου.

Όπως είναι γνωστό, το κοίτασμα της Αφροδίτης νοτιοδυτικά της Κύπρου διαθέτει δυναμικότητα 200 δισ. κυβικών μέτρων και μπορούν θεωρητικά να καλύψουν πολύ μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι μπορεί οι γεωτρήσεις αυτές να ξεκινήσουν από το 2018. Το ερώτημα είναι με ποιούς όρους, καθώς η χώρα που αποτέλεσε το κέντρο ξεπλύματος κεφαλαίων χάνει οριστικά κάθε αντίστοιχο πλεονέκτημα.

Κατ’ επέκταση, χαμένη είναι και η ελληνική πλευρά, η οποία θα μπορούσε να συνδεθεί με μια δίοδο του αερίου από την Κύπρο προς την Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ευρώπη, καθώς αυτές απαιτούν υψηλές επενδύσεις, αλλά και ένα ρόλο ενισχυμένοστη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα.

Αντίθετα, η Κύπρος, με την αναξιοπιστία που εμφανίζει απέναντι στα διεθνή κεφαλαια και την υψηλή εξάρτηση από την Τρόικα, αποτελεί έρμαιο για εκείνους που θα θελήσουν να καθορίσουν τους όρους και να επιβάλουν τους κανόνες για την αξιοποίηση του πλούτου της Μεγαλονήσου.





protothema
«Βατερλό» ο θρίαμβος της κυπριακής ΑΟΖ «Βατερλό» ο θρίαμβος της κυπριακής ΑΟΖ Reviewed by junior on 00:40 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.